Vinete în stil coreean pentru iarnă – apetisante, ușor de pregătit și fără prea multe bătăi de cap!

Aceste vinete în stil coreean se mănâncă cât ai zice „pește” din farfurie. Sunt foarte gustoase. Eu le servesc iarna și pe mesele de sărbătoare. Unii oaspeți chiar îmi cer rețeta.

INGREDIENTE:

– 4,5 kg de vinete;

– 1 kg de morcovi;

– 1 kg de ceapă;

– 1 kg de ardei grași;

– 100 g usturoi;

– 2 ardei iuți;

– 20 g de condiment pentru morcovul în stil coreean;

– 2 lingurițe de piper negru măcinat;

– 4 lingurițe de semințe de coriandru;

– 3 lingurițe de sare grunjoasă (pentru vinete);

– 2 lingurițe de sare grunjoasă (pentru legume);

– 200 g de zahăr;

– 200 ml de oțet;

– ulei vegetal de floarea-soarelui (pentru prăjit).

*Din această cantitate de ingrediente, noi am obținut 7 borcane de 1 l.

MOD DE PREPARARE:

1. Spălați vinetele, îndepărtați codițele și tăiați-le în sferturi pe lungime. Puneți-le într-un bol adânc și presărați-le cu sare. Amestecați-le bine și lăsați-le pe masă să lase zeamă. Aveți grijă să le amestecați periodic.

*Sarea se adaugă în proporție de 1 lingură cu vârf la 1,5 kg de vinete.

2. Între timp, pregătiți restul ingredientelor pentru salată: curățați ardeii grași de cotoare și semințe și tăiați-i în fâșii subțiri.

3. Decojiți morcovii și dați-i prin mandolina. Puneți-i într-un bol, împreună cu ardeii.

4. Curățați cepele de coajă și tăiați-le în formă de solzișori.

5. Încingeți o tigaie cu puțin ulei vegetal. Adăugați ceapa și căliți-o până când va începe să se rumenească.

6. Între timp, tocați mărunt ardeiul iute (fără semințe) și treceți usturoiul prin presă. Adăugați-le în bolul cu ardei și morcov. Asezonați legumele cu sare, zahăr, condiment pentru morcovul în stil coreean, piper negru măcinat și semințe de coriandru.

7. În final, adăugați ceapa și oțetul. Amestecați legumele foarte bine.

8. Scurgeți bine vinetele de zeamă și prăjiți-le într-o tigaie încinsă cu puțin ulei vegetal, până când se vor rumeni puțin.

9. Scoateți vinetele într-un bol adânc și stratificați-le cu verdeața tocată mărunt și amestecul de legume. Acoperiți bolul cu un capac sau o folie alimentară și lăsați salata să se marineze timp de 2-3 ore sau peste noapte la temperatura camerei.

10. Salata este gata și poate fi consumată chiar la moment. Însă noi vă recomandăm să o conservați pentru iarnă. Turnați-o în borcane sterilizate, împreună cu zeama lăsată în bol.

11. Acoperiți borcanele cu capace sterilizate, fără să le închideți etanș și puneți-le într-o cratiță încăpătoare, tapetată la bază cu un prosop de bucătărie. Turnați apă fiartă în vas, astfel încât să ajungă până la „umerașele” borcanelor.

12. Puneți cratița pe aragaz, la foc mare, și aduceți apa în punctul de fierbere. După aceasta, faceți focul mai mic, acoperiți vasul cu capac și sterilizați borcanele de 1 l timp de 30 de minute.

13. Scoateți borcanele din cratiță și înfiletați-le etanș cu capace. Întoarceți-le cu susul în jos și acoperiți-le cu o pătură călduroasă. Lăsați-le să se răcească la temperatura camerei, apoi depozitați-le în cămară sau într-un dulap din apartament. Savurați iarna salata obținută cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!