Vinete murate pentru iarnă (fără oțet): două opțiuni de păstrare!

Vinete umplute cu legume pentru iarnă – foarte suculente, aromate, ușor picante și incredibil de gustoase. Nu am întâlnit pe nimeni care să fie indiferent de această gustare! Vă recomand să o încercați și dvs.

INGREDIENTE:

– 11-12 vinete;

– 300 g de morcovi;

– 1 ardei dulce;

– 1 ardei iute;

– 1 căpățână de usturoi;

– Verdeață: pătrunjel, țelină, coriandru, busuioc;

Pentru opărirea vinetelor:

– 2 l de apă;

– 60 g de sare grunjoasă;

Pentru saramură:

– 1 l de apă;

– 70 g de sare grunjoasă;

– 6 boabe de piper negru;

– 3 boabe de ienibahar;

– 2 frunze de dafin.

MOD DE PREPARARE:

1. Turnați apa într-o cratiță. Adăugați sarea și aduceți saramura în punctul de fierbere. Opăriți vinetele în ea timp de 4-5 minute.

Sfat: Realizați în prealabil niște incizii în vinete, pentru a le da o formă de „barcă”. Cel mai bine este să folosiți vinete de dimensiuni mici.

2. După opărire, puneți vinetele într-un vas potrivit, așezați o greutate peste ele și lăsați-le să se răcească complet.

3. Pentru saramură, adăugați sarea, piperul negru, ienibaharul și frunzele de dafin într-o cratiță cu apă. Puneți-o pe foc, aduceți conținutul în punctul de fierbere, apoi lăsați saramura să fiarbă timp de 2-3 minute. Stingeți focul și lăsați-o să se răcească complet.

4. Dați morcovii prin răzătoare, tăiați ardeiul gras în formă de fâșii și tocați ardeiul iute cu cuțitul. De asemenea, treceți usturoiul prin presă și tocați mărunt toată verdeața. Amestecați ingredientele cu o lingură.

5. Umpleți vinetele cu amestecul de legume, compactați-le bine într-un recipient și turnați saramura răcită peste ele.

Sfat: Dacă v-a rămas amestec de legume după umplere, îl puteți congela și folosi mai târziu pentru diferite prăjeli pentru ciorbe și supe.

6. Așezați o greutate peste ele și lăsați-le să se mureze la temperatura camerei timp de 5-7 zile. Timpul de murare poate depinde de temperatură. Noi le țineam la balcon și seara le duceam în bucătărie. Temperatura medie a fost de aproximativ 25 °C.

7. Peste 7 zile, vinetele sunt complet gata, le puteți scoate și gusta imediat! În această formă, le puteți depozita în cămară sau frigider pentru 6 luni.

8. Însă pentru o păstrare mai îndelungată și la temperatura camerei: turnați saramura într-o cratiță și aduceți-o în punctul de fierbere. Puneți vinetele în borcane curate, turnați saramura fierbinte peste ele, acoperiți-le cu capace și sterilizați-le de timp de 25-30 de minute într-o cratiță cu apă caldă și tapetată cu un prosop. Apoi închideți-le ermetic cu capace, întoarceți-le cu susul în jos și lăsați-le să se răcească complet. Astfel, vinetele se vor păstra bine nu numai la rece, ci și într-un dulap obișnuit din apartament.

Dacă veți deschide iarna un borcan de astfel de vinete, le veți putea servi cu niște solzișori de ceapă și un strop de ulei aromat. Veți obține un aperitiv potrivit atât pentru întâmpinarea oaspeților, cât și pentru o cină de zi cu zi. Sunt foarte gustoase! Savurați-le cu poftă!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!