Violete! Cum să le îngrijiți ca să înflorească și să vă bucure!

Când în casa dumneavoastră apare o astfel de plantă ca violeta, desigur că doriți ca ea să înflorească, cât mai frecvent posibil și cât mai mult timp, iar florile să fie mari și frumoase.

Pentru început, vom enumera aspectele principale cărora e nevoie să le acordați atenție atunci când îngrijiți violetele:

– iluminarea și regimul termic;

– irigarea;

– calitatea amestecului de sol;

– îngrășăminte.

1. Iluminarea și regimul termic

Când viola ajunge în casa florarilor începători, ei fac o greșeală ireparabilă: pun planta la soare. Chiar dacă ea arată foarte frumos pe pervaz, soarele îi face mult rău. Frunzele primesc arsuri și planta poate muri. Iată de ce, dacă așezați viola pe pervazul unde soarele luminează frecvent, e nevoie să umbriți geamul: puteți lipi folie întunecată la culoare sau hârtie. Faceți acest lucru în cazul geamurilor pe partea de sud sau sud-est, acolo unde este multă lumină.

Totuși, locul optim pentru viole este acolo unde razele solare puternice nu pătrund. În plus, dacă plantele stau pe pervaz, aveți grijă să nu fie frig și curenți de aer. Temperatura indicată pentru viole este de 20-22°С. Iarna nu trebuie să deschideți geamurile. Frigul nu este pe placul violelor.

2. Irigarea

Violele iubesc aerul umed, dar nu le plac stropirile, deoarece apa poate ajunge în mijlocul rozetei și acest lucru poate provoca putrezire. Ținem cont de acest lucru când vorbim despre irigare. Există mai multe metode:

– irigarea în farfurie: totuși, din experiență, viola nu absoarbe apa așa cum ar trebui;

– dacă udați planta la rădăcină, trebuie să faceți acest lucru foarte atent, apa nu trebuie să ajungă în rozetă, pentru că, cum am mai spus, provoacă putrezire. Turnați apa în fir subțire mai aproape de peretele ghiveciului. De asemenea, dacă lichidul ajunge pe frunze, pot apărea arsuri;

– irigarea cu fitil: luați o fâșie de material sintetic (bumbacul se descompune rapid în sol), care absoarbe bine umiditatea, o introduceți în una din găurile de la baza ghiveciului, adăugați drenaj și pământ. Astfel, când veți turna apa în farfurie, fitilul se va umezi și apa va pătrunde în sol.

În cazul violetelor, funcționează principiul mai bine să turnați mai puțină apă decât prea multă. Vara, le udați de 2 ori pe săptămână, iarna mai rar, pe măsură ce se usucă solul.

Pentru a asigura violetelor umiditatea necesară a aerului, turnați puțină apă într-un vas alături sau așezați pe pervaz o altă floare cu apă în farfurie, cum ar fi papirusul. Apa se va evapora și va crea microclima necesară în cameră.

De asemenea, am vrea să menționăm ce fel de apă ar fi bine să folosiți pentru irigare. Nici într-un caz nu udați violeta cu apă de sub robinet. Apa trebuie să stea cel puțin 1 zi. Apa nu trebuie să fie rece, deci, păstrați stropitoarea într-un loc, unde apa să fie la temperatura camerei. Nu e rău dacă apa va fi puțin caldă.

3. Ghiveciul și solul

Mărimea florii în raport cu mărimea ghiveciului trebuie să fie 3:1. Dacă mărimea rozetei este de 15 cm, atunci alegeți un ghiveci de aproximativ 5 cm. În acest caz planta va înflori abundent și cu flori mari. Se consideră că dacă ghiveciul este mare, atunci violeta începe să formeze multe rădăcini, respectiv multe frunze și nu mai are puteri pentru flori. Dar, dacă respectați toate condițiile de cultivare a violetelor, atunci ele vor crește frumos și în ghivece mai mari. Totul depinde de preferințe, încercați și alegeți varianta potrivită pentru dumneavoastră.

Orice ghiveci nu ați alege, de plastic sau ceramică (în el umiditatea se păstrează mai mult timp) este foarte important să asigurați un drenaj suficient, pentru ca rădăcinile să nu putrezească. În plus, solul trebuie să fie ușor, foarte ușor. Dacă îl pregătiți acasă, atunci respectați următoarele proporții: cernoziom, turbă și nisip – 5:3:1. În astfel de sol sistemul radicular al violetei va respira foarte bine.

Sau puteți cumpăra sol pentru violete și adăugați 1/3 de vermiculită, ea menține bine umiditatea și solul devine mai afânat.

4. Îngrășăminte

În procesul vital al violetelor, al creșterii și înfloririi lor, rezerva de substanțe nutritive din sol se consumă treptat. Pentru a o completa, folosiți îngrășăminte. Alegerea este variată, vă recomandăm îngrășăminte minerale pentru plante care înfloresc, un îngrășământ universal. Pentru violete, folosiți 1 baton pentru 2-3 ghivece.

De asemenea, sunt îngrășăminte speciale pentru violete, atât uscate, cât și lichide. Dizolvați soluția conform instrucțiunilor și fertilizați florile o dată în 7-10 zile în perioada de creștere și înflorire.

Acestea sunt regulile de bază de îngrijire a violetelor.

Spor la grădinărit!