Zacuscă de dovlecei pentru iarnă – rețeta simplă!

Această zacuscă este de fapt o mâncare de legume care se poate consuma atât proaspătă cât și după ce a fost conservată la borcan.

INGREDIENTE:

-1,6 kg de dovlecei;

-500 g de morcov;

-400 g de ceapă;

-2 lingurițe de sare cu vârf;

-1 linguriță de zahăr după gust;

-4-5 linguri de ulei vegetal;

-1 lingură de oțet de 9%;

-2 linguri de pastă de roșii cu vârf;

-condimente după gust;

-suc de lămâie la dorință.

MOD DE PREPARARE:

1. Pentru rețeta de zacuscă de dovlecei luați zuchini, deoarece eliberează mai puțin suc și gustul este puțin diferit. Pentru a nu schimba culoarea acestui aperitiv, îndepărtați coaja cu un cuțit de curățat legumele și tăiați capetele. Tăiați dovleceii zuchini în cuburi cât mai mici posibil. (Semințele unui dovlecel zuchini sunt foarte mici, deaceea nu este nevoie să le înlăturați. Însă în cazul în care dovlecelul este mai matur, înlăturați semințele și mijlocul moale a acestuia). Într-o cratiță cu fund gros adăugați 1 lingură de ulei și dovleceii tocați. Puneți pe foc mediu și acoperiți cu capac.

2. Morcovul îl tăiați în fâșii subțiri, iar ceapa o tocați mărunt. Într-o tigaie încinsă cu 3 linguri de ulei adăugați morcovul și lăsați să se prăjească la foc mediu până morcovul devine considerabil moale. Peste morcov adăugați cepa tocată și amestecați cu o spatulă. Lăsați să se prăjească până devine ceapa transparentă. Dacă vi se pare că legumele sunt prea uscate, atunci mai adăugați 1-2 linguri de ulei.

3. În același timp cât se prăjesc legumele nu uitați de dovlecei – amestceați ocazional pentru a preîntâmpina alipirea de fundul vasului. Adăugați pasta de roșii peste legume și amestecați bine. Lăsați să se prăjească 5 minute. În cratița cu dovlecei adăugați un piper iute uscat și lăsați sub capac 5 minute.

4. Peste 5 minute stingeți focul pentru câteva minute pentru a efectua următoarea procedură. Înlăturați ardeiul iute din dovlecei și apoi adăugați legumele peste ei.

5. Amestecați bine. După ce ați amestecat legumele, pasați cu un blender amestecul. Pasați până obțineți o compoziție uniformă. Datorită morcovului ,în mare parte, culoarea amestecului este de un portocaliu intens. Condimentați cu sare, piper negru măcinat și usturoi uscat.

6. Amestecați și gustați. Dacă zacusca este puțin dulce, aceasta înseamnă că morcovul a eliberat puțină dulceață, de aceea adăugați zahăr după gust. Nu uitați să gustați până zacusca este pe placul Dstră. Puneți cratița înapoi pe foc și mai înăbușiți aproximativ 10-15 minute. Cu 5 miute înainte de a închide focul adăugați oțet și amestecați. Gustul acrișor poate fi completat cu suc de lămâie, dar asta rămâne la discreția fiecăruia.

7. Sterilizați borcanele așa precum sterilizați Dstră, important ca borcanele și capacele să fie sterilizate. Zacusca fierbinte o transferați în borcane până la vârf și închideți ermetic. Răsturnați borcanele și acoperiți cu plapumă. Lăsați să se răcească complet.

Dacă v-a rămas ceva zacuscă, o puteți consuma imediat.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!