Zmeurii vă vor umple cu recoltă din cap până în picioare – nouă secrete de cultivare a zmeurii!

Fiecare grădinar are în grădină cel puțin câțiva arbuști de zmeur, însă nu toți își bucură stăpânul cu fructe din abundență. Dacă ați reușit să cumpărați din magazinele specializate soiuri roditoare, aveți mare noroc. Dar dacă aveți soiuri simple? Puteți oare face ceva pentru o recoltă bogată? Desigur! Iată câteva secrete simple care vă ajută să mențineți zmeurul într-o stare minunată!

Secret nr.1 – multă lumină

Zmeurul nu iubește umbra. El poate suporta cu ușurință o umbră ușoară în orele de dimineață, dar restul zilei este de preferat să-l petreacă la soare. Astfel, zmeurul se va dezvolta activ și va lega multe fructe. Deci, dacă tufele dumneavoastră sunt plantate în umbră, neapărat transplantați-le, primăvara sau toamna, într-o zonă cu mult soare. Veți observa imediat diferența dintre recolte.

Secret nr.2 – irigarea bună

Doar datorită irigărilor abundente puteți spori de câteva ori randamentul, dar nu trebuie să transformați patul cu zmeură într-o mlaștină. Cât de frecvent să udați arbuștii vă va spune vremea și solul. Este suficient să țineți minte un lucru: nu permiteți pământului de sub zmeur să se usuce, veți pierde imediat din recoltă.

Secret nr.3 – fertilizarea corectă

Chiar dacă zmeurul nu este o cultură capricioasă, el vă va fi mereu recunoscător pentru îngrășământ și vă va răspunde cu o creștere considerabilă a recoltei. Dacă în momentul plantării tufelor, solul de pe patul ales a fost deja fertilizat cu humus sau compost în volumul recomandat de 10 kg pentru 1m², atunci substanțele nutritive vor fi suficiente plantei pentru câțiva ani. Dacă solul este sărac, atunci în perioada de primăvară-vară trebuie neapărat să hrăniți arbuștii cu îngrășăminte organice sau complexe. Cel mai bine ar fi să folosiți gunoi de pasăre sau gunoi de grajd putrezit, care trebuie adăugat toamna. De asemenea, puteți folosi turbă, care se adaugă în orice perioadă a anului. Zmeurul răspunde pozitiv și la cenușa, care se adaugă după înflorire și în timpul maturării fructelor.

Îngrășămintele lichide cu azot, cum ar fi pe bază de gunoi de grajd sau de pasăre, sunt necesare zmeurului primăvara, pentru a-l ajuta să crească și să se dezvolte. La îngrășămintele minerale complexe, zmeura reacționează primăvara și până la mijlocul verii. Dar nu uitați, excesul de îngrășăminte sau adăugarea lor în perioada nepotrivită provoacă micșorarea recoltei, iar uneori chiar și pierderea culturilor. Aveți grijă, fertilizările sunt necesare, dar nu e corect să gândiți că cu cât mai multe îngrășăminte adăugați, cu atât mai sporit va fi randamentul.

Secret nr.4 – îndepărtați lăstarii tineri

Lăstarii tineri de zmeur, care apar în perioada vegetativă, trebuie îndepărtați. Aceștia vor absorbi o bună parte din substanțele nutritive, iar planta principală va slăbi. Respectiv, recolta se va micșora. Atunci când îndepărtați acești lăstari, nu-i trageți și nu-i scoateți din pământ, este suficient să-i tăiați cu foarfeca horticolă sub rădăcină.

Secret nr.5 – mulcirea

Pentru a păstra umiditatea solului și a reduce irigările, solul trebuie mulcit. Apropo, mulți grădinari recomandă să nu afânați și să nu săpați solul sub arbuștii de zmeur. În acest caz, este foarte benefic pe parcursul întregii perioade de vară să adăugați și să adăugați mulci: paie, turbă, rumeguș, buruieni rămase după plivit (îndepărtați preventiv semințele). Astfel, se păstrează umiditatea și nu răniți sistemul radicular.

Secret nr.6 – legarea

Tufele de zmeur, care nu sunt îngrijite, devin tot mai dense. Partea inferioară a tulpinii rămâne fără lumină și, respectiv, fără fructe. Se mai întâmplă că ramurile se lasă în jos și fructele din vârf se ating de pământ, se murdăresc și se deteriorează. În rezultat, randamentul scade, iar recoltarea este incomodă, tufele ar putea să se rupă. Iată de ce, cel mai bine este să legați zmeurul de spalier din primul an de plantare. Astfel, dumneavoastră veți economisi timp, iar arbuștii vor primi lumină la maxim și vor lega multă zmeură.

Secret nr.7 – tăierea

Fiecare grădinar știe că zmeurul crește rapid. Metode de tăiere a zmeurului găsiți multe și diferite.

Secret nr.8 – protecția împotriva dăunătorilor

Zmeurul rareori este afectat de dăunători și boli. Însă, dacă acest lucru s-a întâmplat, încercați să evitați utilizarea substanțelor chimice. Cel mai bine este să apelați la metodele naturiste sau la preparatele biologice. Cenușa și săpunul vă ajută să scăpați de bolile fungice ale zmeurului: 300 gr de cenușă o dizolvați în 10l de apă, lăsați la infuzat timp de 4 ore, strecurați soluția și adăugați 40 gr de săpun de rufe. Stropiți tufele seara pe vreme fără vânt.

Împotriva afidelor și altor insecte vă ajută următoarele rețete:

– 100 gr de praf de muștar dizolvați în 10l de apă și stropiți tufele seara pe vreme fără vânt;

– turnați 10l de apă caldă peste 200 gr de coji de ceapă, lăsați la infuzat timp de 4 zile.

Astfel, veți proteja zmeurii și veți obține o recoltă ecologică.

Secret nr.9 – prelucrarea după recoltare

De îndată ce tufele de zmeur v-au dat toată recolta, ramurile care au rodit trebuie tăiate imediat, ca să nu umbrească lăstarii tineri și să nu le încurce să acumuleze putere înainte de iarnă. Anul viitor fructele se vor forma pe lăstarii tineri, iar cei vechi pur și simplu se vor usca.

Dacă aveți propriile metode verificate și descoperiri privind cultivarea zmeurii, nu ezitați să le împărtășiți cu noi în comentarii.

Spor la grădinărit!