10 metode de combatere a viermelui sârmă!

Viermele sârmă este larva gândacului pocnitor prezentă peste tot. Ea se poate afla în pământ  timp de 4 ani, hrănindu-se practic cu orice roadă. Dar cel mai mult, viermele sârmă deteriorează plantațiile de cartof.

Există o mulțime de modalități orientate spre combaterea acestui dăunător, însă cea mai bună rămâne a fi folosirea câtorva metode concomitent.

Metoda 1. Capcanele

Capcanele din borcane, umplute cu frunze fragede de cartof, vă ajută să înlăturați dăunătorul matur, adică gândacul pocnitor.

Pentru 100 m² este suficient să repartizați 10 astfel de capcane la o distanță egală una față de celălaltă.

Și la fiecare 2-3 zile, trebuie să schimbați momeala din ele. Această metodă previne apariția larvelor, deoarece o femelă poate depune până la 200 de ouă într-un singur sezon.

Metoda 2. Cojile de ceapă

Atunci când planatați cartofii, trebuie să adăugați în fiecare groapă câte un pumn bun de coji de ceapă. Însă metoda devine ineficientă dacă o executați pe vreme cu vânt – cojile se vor împrăștia rapid.

O altă variantă ar fi să folosiți decoctul de ceapă, în care să înmuiați cartofii înainte de plantare. Acest lucru nu numai că va ține departe viermele sârmă, dar va proteja cultura de unele boli posibile.

Metoda 3. Plantele pentru nutreț

Semănarea plantelor pentru nutreț se consideră a fi o metodă destul de eficientă de combatere a viermelui sârmă.

Muștarul, mazărea și phacelia sunt culturile care sperie de minune oaspetele nedorit, însă cultivarea plantelor suplimentare solicită mai mult efort, timp și bani.

Metoda 4. Praful de muștar

Dacă nu doriți să pierdeți timpul cu plantele de nutreț, atunci, în momentul plantării, puteți adăuga în gropi praf de muștar. Această opțiune este mult mai sigură decât întrebuințarea ”chimiei”, iar antipatia viermelui sârmă față de muștar este folosită de către grădinari.

Apropo, puteți utiliza metoda și atunci când aveți de plantat ridiche sau nap. Opțional, pe lângă praful de muștar, mai puteți adăuga și ardei iute.

Metoda 5. Momeli din legume rădăcinoase

Dacă aveți timp, atunci puteți face, la adâncimea de 5-10 cm în pământ, momeli speciale pentru viermele sârmă, folosind cartofi, sfeclă roșie sau morcov.

Însă trebuie să le faceți permanent, luând în considerația durata de viață a dăunătorului. Momeala, cu tot cu larve, poate fi scoasă din pământ deja după 3-4 zile. Iar pentru a nu pierde locația capcanei, o puteți marca cu crengi colorate.

Metoda 6. Reducerea acidității solului

Această metodă de combatere este eficientă împreună cu celelalte. Ca să scăpați de viermele sârmă, trebuie să presărați suprafața solului cu var sau să-l adăugați în gropi, atunci când plantați cartofii.

De asemenea, pentru reducerea acidității solului puteți adăuga în gropile de plantare cenușă, coji măcinate de ou sau să sădiți culturi leguminoase.

Metoda 7. Curățarea grădinii

Dacă veți înlătura la timp buruienile din grădină (în special pirul), atunci cantitatea hranei pentru viermele sârmă va scădea brusc. Mai mult decât atât, se recomandă, după ce ați strâns roada, să eliminați din grădină frunzele și tulpinile culturilor, precum și cartofii foarte mici.

Cu cât mai puțină mâncare, cu atât mai mic va fi numărul dăunătorilor.

Metoda 8. Săpăturile sezoniere

Toamna, înainte de înghețuri, este necesar să săpați adânc tot teritoriul grădinii. După această procedură, multe larve ale dăunătorului vor ajunge la suprafața solului, iar din cauza înghețurilor pur și simplu vor pieri.

Primăvara, este nevoie să repetați săpătura adâncă, pentru că astfel pământul va fi mai uscat, deci mai puțin atractiv pentru dăunător.

Metoda 9. Soluția de permanganat de potasiu

Înainte să plantați cartofii, puteți turna în fiecare groapă câte 500 ml de soluție de permanganat de potasiu. Însă această opțiune necesită o cantitate mare de apă, deci se potrivește pentru plantările mici.

Ca să pregătiți soluția, este nevoie să dizolvați 5 gr de permanganat de potasiu în 10l de apă.

Metoda 10. Acele de conifere

Coniferele ajută și ele la combaterea viermelui sârmă. Se recomandă să adunați crengile de pin chiar înainte de a pune cartofii în pământ – cu 2 zile înainte.

Crengile tinere de pin se consideră cele mai potrivite. În timpul plantării, se așează mai întâi cartofii, apoi se presară cenușă și humus, iar deasupra, brazda se acoperă cu crengi de pin.

Spor la grădinărit!