10 secrete pentru obținerea unei recolte bogate, pe care fiecare grădinar ar trebui să le cunoască!

Am întocmit o listă cu 10 obiceiuri, care sunt importante pentru grădinăritul reușit. Studiați-le, ca să aflați ce ați putea schimba în stilul dumneavoastră horticol!

1. PLANIFICAȚI, PLANIFICAȚI, PLANIFICAȚI!

Majoritatea grădinarilor de succes petrec mai mult timp pe planificarea grădinilor lor decât pe pregătiri și plantări. Și această strategie nu este zadarnică: studierea factorilor, care influențează dezvoltarea plantelor, poate avea un impact semnificativ asupra recoltei obținute.

Aspectele, pe care ar trebui să le luați în considerație înainte de începerea perioadei de plantare, sunt localizarea grădinii, amenajarea paturilor agricole, îmbunătățirile necesare pentru sol, pregătirea semințelor pentru plantare, compușii și uneltele, pe care trebuie să le cumpărați, studierea plantelor, care pot conviețui împreună, orarul de rotație a culturilor etc.

2. COMPOSTUL

Îmbogățirea solului cu nutrienți este unul dintre cele mai importante lucruri, pe care le puteți realiza, ca să aveți o grădină de succes.

Dacă este posibil, pregătiți compostul de sine stătător: astfel veți cunoaște compoziția lui. Dacă nu aveți spațiul necesar pentru aceste proceduri sau nu doriți să vă ocupați de ele, cumpărați un compost calitativ din altă parte (fermele, centrele horticole etc.).

3. MULCIREA

Mulcirea este un factor foarte important, de care grădinarii de succes nu se pot lipsi. Ea oferă o mulțime de beneficii: retenția apei, controlul eroziunii solului, suprimarea dezvoltării buruienilor și adăugarea materialelor organice în sol.

Cele mai bune variante de mulci sunt fânul cosit corect, frunzele mărunțite și paiele mărunțite.

4. UDAȚI GRĂDINA DIMINEAȚA ȘI DOAR CÂND ESTE NECESAR.

Grădinarii de succes nu sunt interesați de irosirea resurselor sau timpului. În loc să irigați grădina după un orar prestabilit, pur și simplu verificați suprafața solului de fiecare dată, când vizitați grădina (preferabil, zilnic).

Când stratul superficial de 5 cm al solului este uscat, udați plantele. Însă realizați acest lucru dis-de-dimineață. Astfel veți evita pierderile hidrice provocate de evaporare la prânz sau stagnarea apei în timpul nopții.

5. CERCETAȚI GRĂDINA DUMNEAVOASTRĂ ÎN FIECARE ZI.

Acesta este cel mai bun mod de depistare precoce a problemelor și de culegere la timp a recoltei.

O plimbare zilnică, de scurtă durată, prin grădină vă va ajuta să țineți la distanță dăunătorii, bolile și buruienile nocive.

6. ROTAȚIA CULTURILOR

Grădinarii de succes știu că sănătatea solului este cheia grădinăritului reușit.

Plantarea prin rotație a culturilor contribuie la menținerea echilibrului de nutrienți din sol și la reducerea recurenței bolilor și apariției dăunătorilor.

7. SĂDIȚI DOAR PLANTELE, PE CARE LE VEȚI UTILIZA.

Nu cultivați plantele, pe care nu le veți utiliza. Dacă nu vă plac roșiile, nu mai pierdeți timpul pe îngrijirea lor.

Veți obține mai multă plăcere, îngrijind culturile, a căror recoltă vă va fi de folos. Concentrați-vă pe studierea cultivării plantelor, care vă plac.

8. ASTFEL, PLANTAȚI DOAR CE VEȚI UTILIZA, DAR ÎNTR-O CANTITATE MAI MARE DECÂT CEA NECESARĂ.

Există riscul ca unele plante să nu se dezvolte în mod corespunzător, datorită dăunătorilor, bolilor, vremii umede sau reci.

De aceea, plantarea unui număr mai mare de culturi (îndeosebi, cele care vă plac foarte mult) va crește șansa de obținere a unei recolte bogate.

De asemenea, puteți să luați în considerație plantarea succesivă a aceleași culturi, care vă va permite prelungirea perioadei de rodire a acesteia. Fasolea verde, dovleceii, zucchini și morcovii sunt potriviți pentru acest tip de cultivare.

9. NOTAȚI TOTUL.

Înregistrați: ce și unde ați plantat, condițiile climatice, expunerea la soare, problemele provocate de boli și dăunători, adăugarea compostului și îngrășămintelor etc.

Cea mai bună cale de îmbunătățire a grădinăritului este studierea sezoanelor precedente. Ca să nu uitați toate detaliile, mai ales dacă sunteți un grădinar începător, obișnuiți-vă să le notați.

10. TRATAȚI EȘECUL CA PE O EXPERIENȚĂ.

Dacă doriți să deveni un grădinar de succes, trebuie să vă permiteți să experimentați și să eșuați, dar să persistați în ceea ce vă propuneți să faceți.

De aceea, puteți să smulgeți plantele, care nu se dezvoltă bine în grădina dumneavoastră și să vă concentrați pe cultivarea celor care prosperă.

De asemenea, puteți să aruncați câteva semințe în sol în mijlocul verii, ca să observați dacă există suficient timp pentru obținerea unei noi recolte. Cu cât veți căpăta mai multă experiență, cu atât veți deveni un grădinar mai bun.

Spor la grădinărit!