12 reguli de etichetă la masă cu care veți înceta să fiți nervoși și să faceți greșeli!

Regulile principale ale etichetei la masă le știu toți, însă există o serie de principii necunoscute, de care ar trebui să țineți cont. De exemplu, afirmația precum că carnea de păsări sălbatice se mănâncă cu mâinile este adevărată doar parțial – mult depinde de circumstanțe. Să vedem când furculița și cuțitul într-adevăr nu sunt necesare și în ce situații eticheta cere să folosim tacâmurile.

Am elaborat o listă de sfaturi practice cu care veți înceta să fiți nervoși și să faceți greșeli la masă. 12 reguli de etichetă la masă despre care majoritatea nici nu au auzit!

1.Bacon

Baconul crocant se poate fărâmița dacă îl tăiați cu cuțitul, iată de ce se mănâncă cu mâna. Baconul moale, de regulă, este gras și degetele se pot murdări ușor. Prin urmare, în timpul mesei se folosesc furculița și cuțitul.

2.Olive și măsline

Atunci când olivele sun servite în calitate de aperitiv, le puteți lua cu mâna. În caz că acestea fac parte dintr-un fel de mâncare, cum ar fi salata, trebuie mâncate cu furculița. Oliva din paharul cu martini poate fi mâncată doar după ce beți băutura, răsturnând-o direct în gură.

3.Steak de pește

De regulă, steak-ul de pește se prepară din somon sau păstrăv. El se mănâncă cu tacâmuri speciale: furculiță cu 3 dinți și un cuțit-spatulă. Carnea de pește este foarte moale, din acest motiv ea nu se taie, ci se separă atent bucăți cu cuțitul, apoi se mănâncă cu furculița. Cuțitul se folosește și pentru a da la o parte pielea și oasele de pește.

4.Pește întreg

Tăiați peștele în mijloc, de la cap spre coadă, astfel încât să nu atingeți coloana vertebrală. ”Deschideți” stratul superior ca pe o carte, introducând cuțitul în tăietură și ținând carnea cu furculița. Puteți pune bucățile de carne unde aveți loc liber în farfurie. Apucați coloana vertebrală cu furculița, o scoateți din pește și o transferați pe farfuria pentru oase. Puteți stropi peștele cu lămâie și începeți să mâncați, folosind aceeași furculiță și cuțit.

5.Carne pe os, carne de păsări sălbatice

În timpul unei cine de afacere, în ospeție sau în restaurant, carnea pe os, carnea de pui și cea de păsări sălbatice se mănâncă cu ajutorul furculiței și cuțitului. La o întâlnire neoficială – acasă sau la picnic – carnea de pasăre și costițele pot fi mâncate cu mâinile.

6.Creveți

– Dacă este un fel de mâncare cu creveți, cu cozile necurățate, atunci le puteți duce la gură cu mâinile, ținând de cochilie. Apoi resturile le puneți pe o farfurie specială.

-Creveții pe frigărui, serviți ca aperitiv, se trec prin sos, apoi se mănâncă, ținând de frigăruie. Dacă creveții sunt prea mari și nu încap în gură întregi, atunci se mănâncă mușcând câte o bucățică. Însă în acest caz, creveții mușcați nu se înmoaie în sos.

-Cocktail-ul de creveți se servește într-un pahar înalt sau într-o ceașcă adâncă. Creveții mai mari se taie în câteva părți. Dacă este imposibil să folosiți cuțitul, apucați crevetele cu furculița și mușcați câte o bucată. Creveții mușcați pot fi înmuiați în sos dacă acesta este preconizat doar pentru dumneavoastră.

-Creveții curățați, fierți sau prăjiți, pe farfurie se mănâncă doar cu furculița și cuțitul.

7.Pizza

În timpul unui cocktail, pizza, tăiată bucăți, poate fi luată cu mâinile de pe tava sau farfuria comună. Această regulă este valabilă și în cazul oricăror petreceri neoficiale. Însă, dacă sunteți la un business-lunch sau luați prânzul într-o cafenea, restaurant, ar fi mai bine să folosiți furculița și cuțitul.

8.Cartofi copți

Cartofii copți se mănâncă cu furculița. Țineți cartoful cu degetele unei mâini, în timp ce cu furculița îndepărtați coaja. Cartoful se curăță longitudinal, de sus în jos. (Dacă suprafața cartofului nu este crestată, puteți face acest lucru cu furculița, ca să permiteți aburului să iasă). Apoi cartoful se rupe bucăți cu mâinile, iar furculița se folosește pentru a-l amesteca cu ulei sau alte ingrediente.

9.Mazăre verde

Mazărea verde se mănâncă cu cuțitul și furculița. Strângeți mazărea pe furculiță cu ajutorul cuțitului, apoi o puneți în gură. O altă metodă este să înfigeți mazărea cu dinții furculiței. Nici într-un caz nu pasați mazărea, transformând-o în piure.

10.Avocado

Avocado, tăiat în jumătate, se mănâncă cu lingurița, luând cu ea pulpa cremoasă a fructului. Bucățile de avocado din salată se mănâncă cu furculița. Guacamole, ca și orice pate, poate fi uns pe pâine sau cracker.

11.Cașcaval

Cașcavalul moale, cum ar fi Camembert sau Brie, se mănâncă cu crustă. Pe când de pe cele tari, ca Cheddar, crusta se taie cu cuțitul, ținând-o cu furculița.

-În restaurante, platoul cu cașcaval se propune pentru desert și se servește cu nuci, fructe și cracker. Brânza moale se taie bucăți și se transferă în propria farfurie. Puteți unge un cracker sau o felie de pâine și să mâncați tartina cu mâinile.

-Cașcavalurile tari, tăiate bucăți, pot fi transferate în farfurie cu ajutorul tacâmurilor. În timpul unei întâlniri oficiale, serviți cașcavalul cu furculița. Însă, dacă faceți un sandwich cu cracker sau pâine, nu este interzis să-l mâncați cu mâinile.

12.Deserturile

-Eclerele întotdeauna se mănâncă cu furculița și cuțitul. Trebuie să tăiați prăjitura foarte atent, astfel încât umplutura să rămână în interior.

-Gogoșii și prăjiturile din aluat dospit se rup cu mâinile, se ung cu unt și se pun în gură bucăți mici.

-Chiflele cu glazură se taie în jumătate sau sferturi și se mănâncă cu mâinile. Dacă sunt prea lipicioase, atunci se folosesc furculița și cuțitul.

Eticheta la masă nu este doar știința utilizării corecte a tacâmurilor. De asemenea, nu uitați de regulile de conduită în timpul mesei. Nu lăsați telefonul pe masa comună; înainte de a bea, înghițiți mâncarea și ștergeți ușor buzele cu un șervețel, pentru ca marginile paharului să rămână curate; când ieșiți de la masă, spuneți ”Vă cer scuze”. Pentru că să i-ai masa cu o persoana manierată este mult mai plăcut. ”O educație bună nu constă în faptul că nu vărsați sos pe fața de masă, ci atunci când nu observați, dacă acest lucru îl face altcineva” a spus Anton Cehov. Și nu mai avem nimic de adăugat!