12 trucuri, care vă vor ajuta să curățați lucrurile, la care deja ați renunțat!

Pentru mulți dintre noi curățenia este o sarcină foarte anevoioasă. Dar există metode, care permit realizarea ei ușoară și rapidă. Aveți nevoie de minimul de timp și efort pentru aceasta, precum și de cele mai simple soluții, care se găsesc în orice casă.

Ca să vă ușurăm viața, noi am adunat câteva trucuri simple, care vă vor ajuta să vă descurcați cu treburile casnice și să trăiți fără griji!

1. GRĂTARELE DE PE ARAGAZ

Puteți să îndepărtați grăsimea de pe grătar cu ajutorul apei amoniacale. Puneți grătarul într-o pungă de plastic și adăugați 2-3 linguri de apă amoniacală în ea. Spălați-l peste 12 ore.

2. RAMELE GEAMURILOR

Presărați partea inferioară a ramei cu bicarbonat de sodiu. Amestecați în prealabil apă și oțet în proporție de 1:1, turnându-le într-un recipient dotat cu pulverizator.

Stropiți bicarbonatul de sodiu cu soluția rezultată. Frecați suprafața cu o periuță veche de dinți și ștergeți-o mai întâi cu un șervețel, iar apoi cu o cârpă umedă. Bucurați-vă de rezultat!

3. TAPIȚERIA CANAPELEI

Amestecați o lingură de bicarbonat de sodiu, 1/3 pahar de oțet, apă fierbinte (nu clocotită) și o lingură de detergent pentru rufe. Îndepărtați petele cu soluția obținută. Pe lângă curățare, bicarbonatul de sodiu poate împrospăta canapeaua.

În acest scop presărați un strat subțire de sodă alimentară pe tapițeria uscată și lăsați-o să acționeze pe parcursul câtorva ore. Apoi înlăturați-o cu ajutorul aspiratorului.

4. ROSTURILE DE LA GRESIA ȘI FAIANȚA DIN CAMERA DE BAIE

Murdăria și rugina de pe rosturi pot fi îndepărtate prin frecarea locurilor respective cu amestecul spumos din oțet și bicarbonat de sodiu. Lăsați-l să acționeze pe parcursul câtorva minute, după care îndepărtați-l cu apă. Ștergeți rosturile cu o cârpă uscată.

5. CHIUVETA

Amestecați 2 linguri de sodă calcinată și 2 linguri de bicarbonat de sodiu până la omogenizare. Frecați chiuveta umedă cu compoziția rezultată.

Peste 10 minute amestecați 50 ml de oțet și 50 ml de înălbitor pentru rufe, după care aplicați-le peste primul strat. Peste 30 minute clătiți chiuveta cu o cantitate mare de apă.

6. CUPTORUL

Turnați puțină apă amoniacală într-un recipient mic și lăsați-o în cuptorul rece peste noapte. Dimineața aerisiți foarte bine bucătăria și spălați cuptorul — murdăria se va îndepărta cu ușurință de pe pereți.

Nu ar trebui să rămână niciun miros. Singurul dezavantaj este reprezentat de vaporii de amoniac. De aceea, lucrați cu geamurile deschise și nu uitați să îmbrăcați mănușile de cauciuc.

7. BATERIILE CROMATE

Pentru ca suprafețele cromate să rămână curate pe parcursul unei perioade cât mai îndelungate, frecați-le cu hârtie cerată (hârtie de copt). Și veți observa că curățenia din camera de baie va dura mult mai puțin.

8. CUPTORUL CU MICROUNDE

Turnați un pahar de apă într-un bol mare și adăugați câteva linguri de oțet în ea. Puneți bolul în cuptorul cu microunde, după care porniți-l și așteptați până când geamul de pe ușa lui se va aburi.

Opriți-l și lăsați-l ca atare pe parcursul a 15 minute. Apoi deschideți-l și scoateți bolul din el. Ștergeți toată suprafața cuptorului cu un burete umed.

9. COVORUL

Ștergeți foarte bine locurile pătate, ca să îndepărtați toată umezeala. Presărați-le cu bicarbonat de sodiu și lăsați-l să acționeze timp de 10 minute. Apoi aspirați covorul.

Amestecați o lingură de soluție de spălat vasele cu o lingură de oțet din alcool alb, după care adăugați-le în apă caldă (2 pahare). Ștergeți foarte bine locurile, care au fost pătate, cu o cârpă din microfibră și uscați-le cu ajutorul unei cârpe uscate.

10. VESELA ȘI TACÂMURILE DE ARGINT

Luați un recipient mare și tapetați-l cu folie de aluminiu. Turnați apă fierbinte în el. Adăugați ½ ceașcă de sare și ½ ceașcă de bicarbonat de sodiu.

Înmuiați obiectele de argint în soluția respectivă timp de 30 minute. Apoi clătiți-le și ștergeți-le cu o cârpă moale și uscată — toate petele vor dispărea.

11. TOCĂTOARELE

Uscați tocătorul și frecați-l cu sare. Apoi frecați-l foarte bine cu ajutorul unui burete sau al unei perii, scufundându-l în apă fierbinte. Repetați procedura, în funcție de necesitate.

De asemenea, tocătoarele albe pot fi înmuiate în înălbitor pentru obținerea unui rezultat mai bun.

12. TAPIȚERIA DIN AUTOMOBILE

Amestecați apă și soluție de spălat vasele în proporție de 1:1, turnându-le într-un recipient dotat cu pulverizator. Pulverizați soluția obținută pe tapițerie, ținând recipientul la distanța de 10 cm față de ea. Frecați țesătura cu o perie moale, după care ștergeți-o cu o cârpă curată și apă caldă.

Străduiți-vă să realizați procedurile respective pe zone mici și să nu uitați să stoarceți periodic cârpa îmbibată cu murdărie. La sfârșit folosiți o cârpă din microfibră, ca să uscați banchetele.

Spor la treabă!