13 alimente, a căror prospețime poate fi menținută mai mult decât credeai!

Recolta văratică ne aduce întotdeauna bucurie. Și cât de mult vrem ca coșul cu fructe proaspete să fie mereu plin. Însă majoritatea vegetalelor au un termen scurt de păstrare.

Echipa noastră a adunat sfaturi utile, care vă vor ajuta să vă bucurați perioade mai lungi de fructe proaspete, cașcaval și alte delicii adorate.

1. FRUCTE DE PĂDURE + OȚET + APĂ

Combinați oțetul de mere cu apă (1:10) și spălați zmeura, afinele și alte fructe de pădure în soluția obținută. Apoi transferați-le într-o strecurătoare, puneți-le într-un vas tapetat cu hârtie și dați-le la frigider. Soluția este foarte slabă. De aceea, gustul și aroma oțetului nu vor fi simțite, iar fructele vor rămâne mai mult timp proaspete.

2. ȚELINĂ VERDE, BROCCOLI, SALATĂ + FOLIE DE ALUMINIU

Este foarte simplu. Înveliți țelina verde, broccoli și salata în folie de aluminiu, preferabil complet. Astfel ele se vor păstra mai mult timp și vor rămâne crocante pe parcursul a 2-3 săptămâni sau mai mult.

3. CAȘCAVAL + HÂRTIE DE COPT

Cașcavalul se va păstra mai bine, dacă îl veți înveli în hârtie de copt (nu în folie alimentară) și-l veți pune într-un recipient de ceramică sau sticlă. De asemenea, îl puteți așeza într-o caserolă din plastic, fără să-i închideți complet capacul. Păstrați cașcavalul în partea caldă a frigiderului. Există încă o modalitate confortabilă de păstrare — congelarea cașcavalului ras.

4. CAISE + CELULE

Dacă doriți să le păstrați o perioadă mai lungă, alegeți caisele ușor necoapte, fără pete și alte urme de alterare. Dacă aveți multe fructe, puneți-le într-o ladă, învelindu-l pe fiecare cu hârtie. De asemenea, puteți utiliza un recipient curat și compartimentat, cum ar fi cutia pentru ouă sau tăvița dintr-o cutie cu bomboane. Caisele se coc la temperatura de 10-15ºC. La frigider se păstrează doar fructele coapte puse într-o pungă de hârtie.

5. BRÂNZĂ DULCE DE VACI + ZAHĂR SAU SARE

Transferați brânza din cutia deschisă sau pe cea vândută vărsată într-un recipient emailat sau din sticlă cu capac. Dacă doriți să o păstrați la frigider, așezați deasupra ei 2-3 bucățele de zahăr rafinat. Puteți păstra brânza și fără frigider: presărați un strat de sare mășcată într-un vas sterilizat, așezați brânza, acoperiți-o cu pânză și puneți o greutate deasupra acesteia. Apropo, brânza degresată își menține prospețimea o perioadă mai îndelungată.

6. STRUGURI + SFOARĂ

Cel mai bun loc din frigider — lângă peretele posterior. Alegeți soiurile târzii și așezați-le astfel încât fructele să se atingă cât mai puțin. Puteți păstra ciorchinii atârnați într-un loc uscat, răcoros, întunecos și aerisit. Grădinarii măresc termenul de valabilitate al fructelor, oprind irigarea lor cu 1.5 luni înainte de culegerea recoltei.

7. CARNE + URZICĂ + MARINADĂ

Când vă aflați în sânul naturii, puteți menține prospețimea cărnii și fără frigider. Înconjurați-o cu urzică (frunze de hrean, pelin sau nuc), înveliți-o într-o pânză îmbibată cu oțet și puneți-o într-o cratiță sau cutie de lemn. Închideți ermetic recipientul și îngropați-l astfel încât să-l acoperiți cu un strat de 20 cm de pământ. Înainte de a o găti, spălați carnea cu apă.

Dacă vreți să păstrați carnea la congelator, puneți-o în folie de aluminiu. De asemenea, puteți să o congelați în marinadă.

8. CEAPĂ VERDE + STICLĂ DE PLASTIC + CONGELATOR

Acest mod de congelare îi va bucura pe toți. Tocați ceapa verde și puneți-o într-un recipient sau sticlă de plastic. Înainte de a o congela, este important ca ceapa să fie ușor uscată, fără umezeală. Dacă veți face totul corect, în timpul iernii veți putea ajusta gustul diferitor feluri de mâncare doar într-o clipă.

9. ROȘII + CODIȚELE ÎN SUS SAU ÎN JOS

Roșiile necoapte trebuie păstrate cu codițele în jos într-o pungă de hârtie sau într-un singur strat într-o cutie, punându-le într-un loc răcoros până când se vor înroși. Dacă lângă ele se vor afla fructe, eliberarea etilenei va accelera coacerea. Iar roșiile coapte trebuie păstrate la temperatura camerei cu codițele în sus. Ar fi preferabil ca legumele să nu se atingă unele de altele.

10. VERDEAȚĂ + APĂ + PUNGĂ

Cel mai simplu este să mențineți prospețimea verdeții cu ajutorul unui dispozitiv special. Însă îl puteți înlocui cu ușurință, punând capetele legăturii de verdeață într-un vas cu apă și acoperindu-o cu o pungă compactă de plastic. Gata! Puneți verdeața într-un loc răcoros.

11. MERE + HÂRTIE + LADĂ

Culegeți fructele la timp și protejați stratul de ceară, care le ocrotește de micoze. Trimiteți merele în „carantină” într-un loc răcoros, iar peste 2 săptămâni selectați fructele lezate și înveliți-le cu grijă în hârtie obișnuită sau de calc (nu în ziar). Dacă acestea sunt numeroase, puteți acoperi fiecare strat cu hârtie. Păstrați-le cu codița în sus într-un colț întunecos și răcoros, cât mai departe de cartofi.

12. PEPENI VERZI + CENUȘĂ, PLASĂ, ARGILĂ, MUȘCHI SAU PAIE

Pepene verde de Revelion? Este real. Cel mai bun loc de păstrare — în pivniță (până la 2ºC). Înveliți pepenii în pânză naturală și atârnați-i într-o plasă sau așezați-i pe rafturi, înconjurându-i cu paie. Puteți acoperi fructele cu argilă sau ceară. Și există încă 2 metode: păstrarea în cenușă (într-un butoi) sau în mușchi uscat. Pepenii verzi se păstrează mai mult timp în locuri întunecate și răcoroase (pe balconul lambrisat etc.). Păstrați-i pe o căptușeală moale și întoarceți-i mai des.

13. UNT + CUPTOR

Această metodă străveche vă va ajuta să conservați untul din comerț pentru 1-3 ani. Așezați borcanele sterilizate pe o tavă și puneți untul în ele. Dați-le pentru 15-20 minute la cuptor (110ºC). Apoi iarăși adăugați unt în borcane, închideți-le etanș și dați-le pentru încă 45 minute la cuptor. Untul folositor este conservat! Lăsați borcanele să se răcească și păstrați-le în dulap.

Distribuiți aceste sfaturi utile prietenilor voștri! Vă mulțumim!