15 trucuri, pe care trebuie să le știți, ca să țineți dăunătorii departe de grădina dumneavoastră!

Iată 15 idei, care vor ajuta toate insectele și toți dăunătorii să-și caute de treburile lor așa cum dumneavoastră vă căutați de ale voastre!

1. ȚINEȚI PĂSĂRILE LA DISTANȚĂ CU AJUTORUL PLASELOR.

Protejați-vă plantele cu ajutorul plaselor pentru păsări. Chiar în perioada, în care veți fi pregătiți să culegeți și să savurați câteva coacăze, păsările le vor fura înainte de a apuca să le gustați.

2. ALUNGAȚI DĂUNĂTORII, CREÂND UN MEDIU PUTUROS PENTRU EI.

Dacă nu reușiți să identificați dăunătorii, încercați ardeii iuți sau semințele de ricin, ca să-i țineți la distanță pe majoritatea dintre ei. Există o sumedenie de rețete minunate pentru prepararea repelentelor naturale în condiții casnice.

3. PLANTAȚI FOLIA DE ALUMINIU.

Folia de aluminiu nu este utilă numai în bucătărie. Ea este de mare folos și în grădină. Pregătiți fâșii din folia de aluminiu și amestecați-le cu solul, ca să țineți păsările la distanță. Dacă doriți să combateți insectele mici ca gândacii sau moluștele (melcii), folosiți folia în calitate de mulci în jurul plantelor.

4. UTILIZAȚI PLASELE PENTRU CREȘTEREA PĂSĂRILOR.

Plasele de avicultură sunt folosite de mult timp în grădinărit: există motive bune pentru aceasta. Țineți animalele departe de plantele dumneavoastră, instalând o cușcă din plasă de avicultură deasupra oricăror plante, care ar fi cel mai probabil mâncate. Plasele pentru creșterea păsărilor sunt ieftine și eficiente.

5. PLANTAȚI CULTURI AROMATE.

Gândiți-vă la ce culturi urmează să plantați în grădina dumneavoastră. Majoritatea gândacilor nu iubesc plantele aromatice, precum busuiocul, salvia, menta, mărarul și cimbrul. Iepurii urăsc ceapa și usturoiul. Veverițele consideră că narcisele sunt otrăvitoare și căprioarele nu suportă parfumul lor. De aceea, ambele vor sta la distanță de ele.

6. FOLOSIȚI FOLIA PENTRU AGRICULTURĂ.

Folia pentru agricultură permite acoperirea și protejarea anumitor plante de insecte, fără să le împiedice accesul la lumină sau oxigen. Folia este ușoară și plutește deasupra plantelor, mișcându-se în sus pe măsura creșterii lor.

7. FOLOSIȚI UN SISTEM DE IRIGARE CU SENZORI DE MIȘCARE.

Aceste dispozitive pot fi găsite în orice centru de comercializare a produselor de grădinărit și întreținere a peluzelor. Folosind un senzor de mișcare cu infraroșu, ele combină zgomotul, pulverizarea apei și mișcările, ca să sperie animalele, fără să le rănească.

8. ÎNCERCAȚI DIFERITE TIPURI DE DISPOZITIVE, CARE FAC GĂLĂGIE.

Există dispozitive, care produc zgomote și sunt dotate cu senzori de mișcare. O variantă mai simplă și mai ieftină ar fi reprezentată de agățarea unor tăvi vechi pe copaci și permiterea ciocnirii lor.

9. ÎNCERCAȚI SPERIETORILE, PRECUM BENZILE REFLECTORIZANTE ȘI PRĂDĂTORII ARTIFICIALI.

De asemenea, există câteva opțiuni, care pot fi coordonate de vânt: benzile Mylar, tăvile suspendate, baloanele pictate și luminile stroboscopice sunt doar câteva dintre ele. Doar luați în considerație faptul că cerbii se adaptează repede la aceste metode. De aceea, schimbați-le din când în când.

10. LEGAȚI O BUCATĂ DE SĂPUN DE POMII FRUCTIFERI.

Săpunul poate face mai mult decât doar curățarea pielii noastre. Căprioarele urăsc mirosul de săpun. Folosiți un ac pentru găurirea săpunului și o sârmă pentru atârnarea lui de copac.

11. LĂSAȚI BUBURUZELE SĂ SE PLIMBE PRIN GRĂDINĂ.

Fiecare buburuză poate mânca 50-60 afide pe zi sau aproximativ 5000 afide pe parcursul vieții sale. Înainte de a permite pătrunderea buburuzelor în grădina dumneavoastră, stropiți plantele, ca să le oferiți o sursă de apă.

12. CONSTRUIȚI CONTAINERE SAU PATURI RIDICATE.

Uneori ridicarea plantelor dumneavoastră mai sus de nivelul solului este suficientă pentru ținerea la distanță a animalelor mici, precum iepurii. De asemenea, paturile ridicate pot servi ca barieră pentru dăunătorii, precum melcii și limacșii. Puteți să le amenajați doar pentru funcționalitatea lor sau să le aranjați, astfel încât să vă transforme grădina într-un loc încă mai minunat.

13. PLASAȚI CAPCANELE PENTRU GÂNDACII JAPONEZI.

Aceste capcane vă pot ajuta să minimizați daunele, pe care acești gândaci le pot aduce tufelor de trandafiri sau altor plante. Asigurați-vă că ați pus capcanele cât mai departe de plantele, pe care încercați să le protejați.

14. DESCURAJAȚI ROZĂTOARELE.

Amestecați 100 ml de ulei de ricin cu 7.5-8 litri de apă. Apoi irigați plantele din grădină cu soluția obținută. Ea va contribui atât la fertilizarea solului, cât și la respingerea rozătoarelor.

15. ÎNCERCAȚI LAPTELE.

Amestecați 60 ml de lapte cu 4 picături de soluție naturală de spălat vasele. Transferați soluția într-un recipient dotat cu pulverizator și completați-i volumul cu apă. Stropiți plantele din grădină cu soluția respectivă o dată la 10 zile și după ploaie, ca să țineți căprioarele la distanță.

Spor la grădinărit!