2 metode de fermentare a legumelor – cu și fără sare! Foarte gustoase și folositoare!

Astăzi vă prezentăm două metode de fermentare a legumelor – cu și fără sare. Sperăm că aceste rețete simple vă vor încânta și pe dvs., iar în frigider veți găsi mereu loc pentru borcane nu atât de voluminoase cu preparate folositoare pentru sănătate.

Rețeta nr. 1: Varză fermentată fără sare!

INGREDIENTE:

– varză;

– câteva boabe de piper negru;

– apă rece.

MOD DE PREPARARE:

1. Tăiați varza în formă de fâșii (nu foarte subțiri) și transferați-o într-un borcan, la baza căruia ați pus câteva boabe de piper negru.

2. Umpleți borcanul cu apă rece și curată. Puneți un capac peste borcan, iar borcanul pe o farfurie. Lăsați varza să se fermenteze la temperatura camerei, timp de 3 zile, apoi dați-o la frigider pentru alte 2-3 zile. După aceasta, o puteți consuma.

Rețeta nr. 2: legume fermentate cu sare!

INGREDIENTE:

– legume asortate după gust;

– 1 l de apă + 1 lingură de sare.

MOD DE PREPARARE:

1. Tăiați legumele grosiere și stratificați-le în borcane după bunul plac. Puteți folosi atât varză, câr și morcov, conopidă, ardei etc.

2. Pregătiți saramura: fierbeți un litru de apă cu o lingură de sare. Lăsați-o să se răcească.

3. După aceasta, umpleți borcanele cu ea. Lăsați legumele să fermenteze la temperatura camerei, timp de 2-3 zile. Puneți câte o farfurie sub fiecare borcan, deoarece poate să curgă zeama din ele în timpul fermentării. Iar capacele nu le închideți ermetic, ci puneți-le doar de formă. În tot acest timp, îndepărtați bulele de aer formate în borcan, o dată pe zi, folosind un bețișor de lemn.

3. Peste 2-3 zile, transferați borcanele în frigider, pentru încă 2-3 zile.

4. După aceasta, le puteți savura cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!