2 rețete de cozonaci pentru masa de Paști – le pregătesc în fiecare an și tuturor le place!

În acest articol, vă voi descrie pas cu pas 2 rețete preferate de cozonaci pentru masa de Paști, pe care le pregătesc în fiecare an. Dacă sunteți în căutarea unor rețete testate și gustoase, atunci vi le pot recomanda cu mare drag pe ale mele, pe care și eu, la rândul meu, le-am moștenit de la bunica mea.

Rețeta nr. 1: Cozonaci tradiționali cu stafide!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 500 ml de lapte;

– 15 ouă (din care vom lăsa 2 albușuri pentru glazură);

– 22 g de drojdie uscată sau 100 g de drojdie proaspătă;

– 2,5 kg de făină (aproximativ);

– 450 g de zahăr tos (dacă vă plac copturile mai dulci, puteți adăuga mai mult);

– 200 g de smântână fermentată (e preferabil să fie mai grasă);

– 400 g de unt;

– 2 g de zahăr vanilat;

– 1 linguriță de sare;

– stafide;

Pentru glazură:

– 2 albușuri de ouă;

– 200 g de zahăr pudră;

– 1/4 dintr-o linguriță de sare de lămâie;

– ornamente colorate pentru decorarea copturilor.

*Din această cantitate de aluat, am obținut 12 cozonaci (cu dimensiunile de 90×90 mm) + 9 cozonaci (cu dimensiunile de 60×60).

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: pentru început, fierbeți laptele și lăsați-l să se răcească, până când va fi călduț. Turnați-l într-un bol adânc și încorporați-l cu drojdia uscată, folosind un tel.

2. Când drojdia s-a dizolvat complet, adăugați câteva linguri de făină și amestecați bine cu telul. După aceasta, acoperiți bolul cu un prosop de bucătărie și puneți-l deoparte, până când amestecul își va dubla volumul. Acest proces poate dura aproximativ 20 de minute.

3. Într-un bol separat, spargeți 13 ouă întregi și 2 gălbenușuri. Iar 2 albușuri puneți-le în alt recipient, veți avea nevoie de ele pentru glazură. După aceasta, începeți să adăugați câte puțin zahăr tos peste ouă și să le amestecați cu ajutorul unui tel.

4. În final, adăugați zahărul vanilat, sarea și smântâna fermentată. Amestecați.

5. Topiți untul în cuptorul cu microunde și turnați-l în bol. Însă aveți grijă să nu fie prea fierbinte, deoarece veți obține o omletă.

6. Descoperiți bolul cu aluatul dospit și turnați compoziția de ouă peste el. Amestecați ușor cu o lingură sau cu o spatulă.

7. Acum, începeți să adăugați restul cantității de făină. Va recomandăm să o faceți în câteva etape și să cerneți făina de cel puțin două ori înainte de adăugare.

8. Când aluatul va începe să se îngroașe, adăugați stafidele și amestecați. Stafidele trebuie să fie spălate din timp și uscate cu ajutorul prosoapelor de hârtie. Continuați să frământați aluatul, adăugând făina rămasă. Dacă doriți, îl puteți transfera pe suprafața de lucru, pentru o frământare mai ușoară. Iar pentru ca să nu fiți nevoiți să adăugați prea multă făină și să frământați aluatul prea mult, ungeți-vă palmele cu ulei vegetal.

9. Când aluatul va deveni omogen și nu se va mai lipi de mâini, modelați-l într-o bilă mare, apoi tăiați-o în jumătate și puneți bucățile în două recipiente încăpătoare, luând în considerație faptul că degrabă se va dubla în volum. Noi le-am pus în două cratițe. Acoperiți-le cu un prosop curat și lăsați aluatul să dospească timp de aproximativ 60-80 de minute într-un loc cald.

10. Pregătiți formele, ungându-le cu ulei vegetal. Acum, transferați aluatul din nou pe masă și mai frământați-l puțin. Luați câte puțin din el, modelați-l în formă de bilă și umpleți formele pe jumătate.

11. Puneți formele cu aluat pe o tavă, acoperiți-le din nou cu un prosop și mai lăsați-le timp de 20-30 de minute într-un loc cald, să dospească.

12. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit până la 180°C, timp de 30-40 de minute.

13. Pregătiți glazura: bateți albușurile de ouă cu ajutorul mixerului, adăugând treptat zahărul pudră. În final, adăugați sarea de lămâie. Trebuie să obțineți o compoziție cremoasă și albicioasă, nicidecum lichidă.

14. Scoateți cozonacii din forme și acoperiți-i cu glazură. După aceasta, decorați-i cu ornamente pentru copturi.

Rețeta nr. 2: Cozonaci pe bază de brânză, fără drojdie!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 450 g de brânză;

– 5 ouă;

– 450 g de făină;

– 12 g de praf de copt;

– 150 g de unt;

– 1, 5 g de zahăr vanilat;

– 100 g de stafide;

– 400 g de zahăr tos;

– 1 praf de sare;

Pentru glazură:

– 1 albuș de ou;

– 100 g de zahăr pudră;

– 1/4 dintr-o linguriță de sare de lămâie;

– ornamente colorate pentru decorarea copturilor.

*Din această cantitate de aluat, am obținut 4 cozonaci (cu dimensiunile de 90×90 mm).

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: primul mas, cel mai important din această rețetă, este să pasați brânza foarte bine. Pentru aceasta, vă recomandăm să folosiți un blender.

2. Într-un bol adânc, spargeți 5 ouă, lăsând 1 albuș pentru glazură. Omogenizați-le ușor cu ajutorul unui tel.

3. Într-un bol separat, turnați brânza pasată, zahărul tos, zahărul vanilat, sarea, untul topit și amestecul de ouă. Omogenizați toate ingredientele cu ajutorul unui tel.

4. Acum, începeți să cerneți câte puțină făină cu praf de copt și să o amestecați foarte bine. Tot la această etapă, adăugați și stafidele. Noi am folosit de două culori. Apropo, aluatul acesta nu are nevoie de frământare. Noi l-am amestecat cu lingura, fără să-l atingem cu mâinile.

5. Periați formele cu ulei vegetal, apoi umpleți-le un pic mai mult de jumătate cu aluat. Pentru aceasta, folosiți o lingură mare. În final, folosind o spatulă de silicon, uniformizați suprafața acestora.

6. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit până la 180°C, timp de 35-40 de minute. Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea. Suprafața acestora poate crăpa, dar să știți că este absolut normal. Sub glazură, nu se vor vedea.

7. Pregătiți glazura: bateți albușul de ou într-un bol adânc, adăugând treptat zahărul pudră. În final, încorporați și sarea de lămâie.

8. Scoateți cozonacii din forme și acoperiți-i cu glazură. După aceasta, decorați-i cu ornamente pentru copturi.

Acești cozonaci sunt mai gustoși după ce stau timp de o zi într-o cutie închisă de carton.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!