22 de secrete și trucuri pentru gătit pe care trebuie să le cunoașteți neapărat! Acestea mă salvează de foarte multe ori!

Vă prezint o listă de sfaturi și trucuri utile pentru găti. Acestea mă salvează de foarte multe ori, așa că am decis să vi le împărtășesc și dvs.!

1. Cum verific temperatura uleiului din tigaie?

Eu întotdeauna verific temperatura uleiului din tigaie cu o lingură sau o spatulă de lemn. Adesea este dificil de aflat dacă este timpul de adăugat legumele la prăjit sau mai trebuie de așteptat. Dar cu acest truc, este simplu: scufund spatula în ulei și dacă apar bule în jurul lemnului, pot începe prăjirea.

2. Cum fierb ouăle fără fierbere?

Eu fierb ouăle fără a le fierbe. Aici sunt numai avantaje: le spăl bine în prealabil, fac o gaură cu un ac în capătul obtuz și le așez în oală. Le acopăr cu apă caldă, adaug puțină sare și le aduc aproape de punctul de fierbere. Acopăr neapărat vasul cu un capac și opresc focul. Când apa se răcește, ouăle sunt gata. Chiar și ouăle proaspete se curăță fără probleme cu această metodă de fierbere.

Dar dacă iubiți ouăle moi, le puteți pune în apă rece peste 5 minute, după ce ați scos cratița de pe foc.

3. Cum fierb sfecla roșie mai rapid?

Când fierb sfecla roșie, adaug puțin bicarbonat de sodiu în apă. Timpul de fierbere se reduce semnificativ. Acest lucru este deosebit de important înainte de sărbători, când avem nevoie de legumele fierte mult mai rapid.

4. Cum previn alunecarea tocătorului pe masă?

Dacă pun tocătorul direct pe masă, este imposibil să lucrez pe el; trebuie fixat. De aceea, mereu pun sub el un prosop umed. Astfel, acesta nu se va mișca nici măcar dacă voi aplica forța.

5. Cum fac papanașii mai gustoși?

Dacă pregătesc aluatul pentru papanași de cu seară și îl las la frigider peste noapte, aceștia ies mereu de două ori mai gustoși dimineața.

6. Ce fac dacă brânza este acră?

Dacă brânza este acră, adaug puțin bicarbonat de sodiu în ea. Astfel, aluatul iese mai pufos, iar papanașii mai delicioși și nu atât de acri. Iar zahărul la asta nu ajută. Dacă adaug mai mult zahăr în aluat, atunci papanașii nu-și mențin forma în timpul prăjirii.

7. Cum servesc papanașii cu ceai?

Dacă papanașii sunt dulci, atunci ceaiul poate fi servit fără zahăr. Însă dacă îi fac sărați, atunci ceaiul trebuie să fie neapărat dulce.

8. Ce fac dacă copturile s-au ars?

Dacă copturile s-au ars, nu mă descurajez. Răzătoarea fină mereu mă ajută. Pur și simplu rad stratul ars cu ajutorul ei, pe toate părțile. Apoi pudrez copturile cu zahar pudră și mă bucur de ele la ceai.

9. Pesmeți cu smântână – un desert rapid și delicios la ceai!

Dacă nu am nimic dulce la ceai acasă, atunci pregătesc pesmeți de pâine ca desert. Aceasta este o rețetă a bunicii mele.

Pentru ea, tai pâinea în cubulețe și le înmoi pe o parte în smântână fermentată, apoi în zahăr (acesta poate fi amestecat cu zahăr vanilat sau scorțișoară). Pun pâinea în cuptorul preîncălzit până la 200°C, pentru 10-15 minute.

Când te uiți la acești pesmeți, pare că nu sunt nimic special, dar când îi încerci, este greu să te oprești.

10. Cum prepar pesmeți de casă fără blender sau tocător?

Din resturile de pâine, fac pesmeți pentru panare. Este un truc de la bunica mea, din vremea când nu existau tocătoare.

Pentru aceasta, dau pâinea prin răzătoarea cu găuri mari, o distribui pe o tavă și o pun în cuptor pentru aproximativ 7 minute. Asta e tot!

Bunica mea păstra acești pesmeți într-un borcan cu capac ermetic. Și acum îmi amintesc gustul pârjoalelor bunicii mele. Ea adăuga acești pesmeți în tocătură și îi folosea și ca panare. Acum fac și eu la fel.

11. Secretul unei verze călite delicioase!

Când vreau să prepar o varză călită deosebit de gustoasă, adaug 1-2 linguri de pesmeți în tigaie, cu aproximativ 3 minute înainte de a fi gata. În primul rând, pesmeții vor absorbi tot exces de umiditate din varză, dar asta nu este cel mai important. Principalul este gustul.

Nu puteam să înțeleg de ce varza călită obișnuită a bunicii mele era atât de gustoasă. Însă totul se datorează pesmeților obișnuiți.

12. Cartofi cu slănină la cuptor!

De asemenea, la bunica am observat că cu cât rețeta este mai simplă, cu atât rezultatul este mai gustos. Pentru aceasta, este suficient să tai niște cartofi în jumătate, să pun câte o felie de slănină peste fiecare, să-i presar cu sare și să-i dau la cuptor până sunt gata.

În copilărie, eram gata să mănânc astfel de cartofi în fiecare zi; erau atât de delicioși.

13. Cum pregătea bunica mea peștele?

Bunica mea pregătea peștele într-un mod special, care m-a salvat și pe mine de multe ori când nu aveam suficient timp.

Pentru aceasta, pun bucățile de pește în tigaie și le prăjesc la foc mare pe o parte timp de 3-4 minute. Nu adaug sare sau alte condimente la pește. După 3 minute, întorc peștele, reduc focul și adaug zarzavat de sfeclă roșie pentru ciorbă deasupra. Las peștele să se înăbușească sub capac timp de 10-12 minute la foc mic, apoi opresc focul și las peștele să se „odihnească” încă 5-7 minute.

Acesta este motivul pentru care pregătesc atât de mult zarzavat pentru ciorbe, deoarece îl folosesc și în acest fel de mâncare. Încercați și dvs. acest truc; peștele iese foarte gustos.

14. De ce adaug zahăr în prăjeala pentru supe/ciorbe?

Mulți mă întreabă de ce adaug zahăr când pregătesc prăjeala pentru supe/ciorbe. Ei bine, este mult mai gustos așa. Încercați și dvs. și veți vedea că ciorba va fi de două ori mai gustoasă.

15. Cum gătesc ciorbă cu verdeață ca la bunica?

Bunica mea m-a învățat să gătesc întotdeauna ciorba cu verdeață și cu suc de roșii. Desigur, puteți spune că acest lucru este greșit și că nimeni nu gătește așa, dar pentru mine și familia mea, aceasta este ciorba verde pe care o gătim și este cea mai gustoasă pentru noi.

16. Aluat pentru colțunași pe bază de lapte acru cu bicarbonat de sodiu (așa cum îl pregătea bunica mea)!

Pentru a pregăti aluatul pentru colțunași, așa cum îl făcea bunica mea, am nevoie de aproximativ 450 g de făină, pe care o cern într-un castron. Adaug o linguriță de bicarbonat de sodiu, o jumătate de linguriță de sare și amestec ingredientele uscate. Apoi, adaug 400 ml de chefir sau lapte acru și o linguriță nu foarte plină de oțet de 6 sau 9 %. Încep să frământ aluatul.

Continui să frământ aluatul timp de 10 minute pe tocător, adăugând treptat făină. Cantitatea de faină necesară variază întotdeauna, dar în general folosesc între 550 și 650 g. Aluatul iese moale și ușor lipicios de mâini. Formez o bilă și o pun într-o pungă de plastic pentru o jumătate de oră. După aceasta, pot începe să modeleze colțunașii. Tai aluatul în bucăți și întind fiecare bucată într-o formă rotundă. Adaug umplutura și lipesc bine marginile.

Pentru a pregăti colțunașii, folosesc o cratiță cu apă fiartă, peste care leg o bucată de tifon. Acopăr colțunașii cu un capac și îi gătesc la abur timp de 5-7 minute. După ce-i scot în bol, îi unt cu unt topit.

Sfat suplimentar: Pentru a spăla bolul de resturile de aluat, bunica mea niciodată nu folosea apă caldă. Din contra, cu apă rece se curăță mult mai bine, și nu este nevoie de burete.

17. Cum fac o umplutură suculentă de ficăței pentru colțunași?

Pentru a pregăti o umplutură delicioasă și deosebită pentru ficăței, fierb cartofii în apă cu sare, apoi îi transform în piure. Iar ficățeii îi prăjesc în puțin ulei vegetal, până când sunt gata, apoi îi trec prin blender și-i amestec cu piureul de cartofi.

18. Iar pentru clătite, folosesc umplutura de carne

Întotdeauna iese foarte suculentă, deoarece și aici folosesc un mic secret. De obicei, folosesc un amestec de carne tocată. Astăzi am de pui, curcan și puțină de vită. Pun carnea tocată într-o tigaie încinsă cu puțin ulei vegetal, dar nu o prăjesc imediat. Adaug puțină apă, sare după gust și acopăr vasul cu un capac. Las carnea să se înăbușească la foc mic timp de aproximativ 20 de minute, timp în care o amestec de câteva ori.

După 20 de minute, adaug la carne ceapă dată prin răzătoare, împreună cu sucul ei, și mai las să se înăbușească încă 10-15 minute. La această umplutură pot fi adăugate orice fel de condimente după gust. Este important să scoateți carnea de pe foc înainte de a începe să se prăjească, de altfel, umplutura nu va fi suculentă. Acopăr carnea tocată gata cu un capac și o las să se răcească. Împăturesc clătitele cu umplutura deja răcită și le prăjesc în puțin ulei vegetal. Apoi le savurez cu poftă!

19. Cum evit formarea cocoloașelor în aluatul pentru clătite?

Dacă dizolv făina pentru clătite în apă sărată, nu ies cocoloașe. Am verificat asta de multe ori. De asemenea, pentru a obține un aluat perfect, mereu folosesc apă clocotită.

20. Dacă nu am o pensulă de silicon la îndemână, iată cum ung tigaia cu ulei!

Dacă nu am o pensulă la îndemână, mereu ung tigaia astfel: înfig furculița într-o bucată de cartof decojit, pe care îl înmoi în ulei și ung tigaia. De asemenea, pot folosi o bucățică de slănină. Așa făcea bunica mea, care avea chiar și o pensulă din pene de gâscă.

21. Cum pregătesc zeama delicioasă de pui?

Pun bucățile de pui în apă rece, le aduc la punctul de fierbere și vărs prima apă. Apoi adaug apă a doua oară, adaug o ceapă curată dar ne decojită și fierb carnea la foc foarte mic timp de 20 de minute.

Apoi adaug tulpinile de mărar și pătrunjel legate cu ață, pentru a le putea scoate mai ușor din zeamă după ce și-au dat tot gustul și aroma. După ce le-am scos din bulion, scot și ceapa.

22. Cum fac cartofii scăzuți și mai gustoși?

De la bunica mea am învățat și cum să fac cartofii scăzuți mult mai gustoși, de care nimeni nu rămâne indiferent.

În loc să folosesc apă pentru a fierbe cartofii, folosesc lapte. Adaug sare, piper negru măcinat și carne pe care am prăjit-o în prealabil cu ceapă și morcov. Amestec totul și las sa fiarbă la foc mic sau, mai bine, la cuptor. Îi servesc cu verdeață. Sunt foarte delicioși!

Spor la treabă!