3 cartofi și un munte întreg de pateuri! Aluat ca puful pentru niște pateuri leneșe de nota zece!

Sunt atât de delicioase încât atât adulții, cât și copiii sunt întotdeauna încântați să le savureze și le mănâncă în câteva minute. O rețetă rapidă, simplă și delicioasă pe care o făceau mamele și bunicile noastre. Iar aluatul este atât de fin și pufos, încât te cucerește din prima. 

INGREDIENTE:

– 600 g de cartofi;

– 200 ml de zeamă de la cartofi;

– 20 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 1 ou;

– 6 g de drojdie uscată;

– 1 linguriță de sare;

– 2 lingurițe de zahăr;

– 450-500 g de făină.

MOD DE PREPARARE:

1. Decojiți cartofii și tăiați-i în bucăți. Puneți-i într-o cratiță cu apă. Adăugați o linguriță de sare și una de zahăr și puneți-i la fiert.

2. Când cartofii sunt fierți, scurgeți-i de apă și lăsați-i puțin să se răcească. După aceasta, zdrobiți-i cu ajutorul unui zdrobitor pentru piure.

3. În piureul obținut, adăugați drojdia uscată, oul și 1 linguriță de zahăr. Mai pasați ingredientele încă o dată!

4. Adăugați zeama de cartofi peste piure, împreună cu uleiul vegetal. Amestecați totul cu spatula, până la omogenizare.

5. A sosit timpul să adăugați făina. Vă recomandăm să o faceți în două etape. Inițial, amestecați aluatul cu spatula, apoi treceți la frământatul cu mâinile. Trebuie să obțineți un aluat moale și omogen, dar și puțin lipicios. Lăsați-l pe masă pentru 40-50 de minute ca să se „odihnească” și să se mărească în volum.

6. Presărați generos suprafața de lucru cu făină și transferați aluatul pe ea. Frământați puțin aluatul și adunați-l într-o bilă mare. După aceasta, împărțiți-o în trei biluțe mai mici.

7. Luați o biluță de aluat și întindeți-o cu ajutorul sucitorului într-o turtă cu grosimea de aproximativ 1 cm.

8. Luați o formă rotundă de patiserie și decupați cercuri din turta obținută. De asemenea, puteți folosi și un pahar, dacă doriți. Presărați suprafața unei tăvi de cuptor cu făină și puneți toate cercurile pe ea. Atâta timp cât le veți pregăti pe următoarele, primele se vor mări în volum și vor fi gata de prăjire. Nu uitați să formați o bilă din resturile de aluat și să decupați și din ea astfel de cercuri.

9. Încingeți o tigaie cu suficient ulei vegetal. Prăjiți pateurile în el, până când se vor rumeni pe ambele părți.

10. Scoateți-le pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie. Pateurile sunt gata! Savurați-le cu mulă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!