9 reguli de îngrijire a orhideei, datorită cărora planta va înflori abundent pe tot parcurusl anului!

Oamenilor le plac orhideele și majoritatea nu ar refuza să aibă această plantă minunată în casă. Însă ea devine o adevărată înfrumusețare a casei doar atunci când înflorește.

Și pentru aceasta trebuie să-i asigurați anumite condiții. Importanți sunt nu doar factorii externi, dar și grija care i-o purtați. Dacă nu îndepliniți toate condițiile, orhideea nu înflorește.

Cum puteți obține o orhidee înflorită? Pur și simplu țineți cont de aceste 9 reguli de îngrijire a plantei!

Regula 1. Vârsta contează

În funcție de varietate, orhideele înfloresc între vârsta de 1,5-3 ani. Dacă florile nu apar, ar trebui să vă interesați ce vârstă are planta: posibil, e prea devreme ca ea să înflorească. Puteți determina vârsta după frunze.

Planta, pregătită pentru înflorire, are 5-8 frunze, pe când cele tinere au mai puține. Dacă orhideea a dat flori mai devreme, ea poate muri: de cele mai dese ori, planta tânără nu se poate recupera după înflorirea timpurie.

Regula 2. Aveți grijă de rădăcini

Rădăcinile orhideelor sunt implicate activ în procesul de fotosinteză. Prin urmare, este foarte important să le oferiți suficientă lumină naturală. Puteți face acest lucru plantând orhideea într-un ghiveci special transparent, nu din ceramică, care are suficiente găuri de drenaj.

Astfel rădăcinile vor crește fără probleme. Ar fi bine să renunțați la vasele cu pereți ondulați și margini ascuțite, deoarece acestea pot deteriora rădăcinile.

Regula 3. Nu mișcați ghiveciul

Orhideelor nu le place deloc acest lucru. Orice schimbare de iluminare devine stresantă pentru plantă, după care ea se poate opri din creștere.

Deci, este mai bine să nu mutați vasul orhideei decât dacă este absolut necesar. Și dacă nu aveți altă ieșire, păstrați cât mai mult posibil iluminarea precedentă. Iar dacă vedeți că orhideea va înflori curând, mai bine nu o mișcați deloc.

Regula 4. Lumina este viață pentru această plantă

Orhideele sunt foarte pretențioase la lumină. E de dorit să le așezați pe partea însorită și să nu stea la umbră pe parcursul zilei.

Îndeplinirea acestor condiții nu întotdeauna este posibilă, iată de ce ar fi bine să folosiți o lampă pentru creșterea plantelor, care va asigura orhideea cu lumină, dar nu va usca aerul din jurul florii și nu o va supraîncălzi.

Este foarte important dacă orhideea vrea să înflorească iarna sau toamna. În această perioadă ziua este foarte scurtă, respectiv lumina solară nu este suficientă. Lampă pentru creșterea plantelor nu-i va pemrite orhideei să se usuce sau să nu se mai dezvolte.

Dacă nu puteți ilumina întreaga plantă, puteți ilumina cel puțin vârful pedunculului.

Regula 5. Udați-o corect

Irigarea orhideei are propriile caracteristici. Ca să preveniți putrezirea rădăcinilor, trebuie să udați planta când solul este complet uscat, adică aproximativ 1 dată la 10-12 zile.

Udarea nu depinde de vârsta plantei și de perioada anului, dar trebuie să știți, că, după ce a înflorit, orhideea trebuie udată 1 dată pe lună. Acest lucru se datorează faptului că, în condiții naturale, semințele de orhidee trebuie să se coacă și să se răspândească pe o distanță de câțiva kilometri. Și acest lucru este posibil numai pe vreme uscată.

Dacă veți crea orhideei condiții asemănătoare cu cele naturale și veți înceta să o udați, ea va înflori mai des.

De asemenea, nu uitați că planta trebuie udată mai des înainte de înflorire și pe parcursul perioadei de înflorire.

Regula 6. Schimbările de temperatură sunt foarte dăunătoare pentru orhidee

Orhideelor nu le plac schimbările de temperatură. Ele înfloresc foarte bine dacă diferența între temperatura de noapte și cea de zi este de cel mult 4-6 grade.

În sezonul cald, floarea poate sta pe balcon, unde natura îi va asigura o temperatură confortabilă. Iar când vine frigul, mai bine să o țineți mai departe de calorifer.

Încăperea, în care țineți orhideea, trebuie aerisită, însă țineți cont de faptul că planta nu suportă curenții de aer.

Regula 7. Alegeți corect îngrășămintele

Pentru dezvoltare orhideea are nevoie de fertilizare. Iar îngrășămintele cu potasiu și fosfor sunt perfecte pentru aceasta. Datorită lor, mugurii apar mai repede, iar florile devin mai sănătoase și mai puternice.

Nu vă recomandăm să folosiți îngrășămintele cu azot: acestea stopează dezvoltarea pedunculului.

Regula 8. Respectați regulile de umiditate a aerului

O regulă foarte importantă în cultivarea orhideelor este umiditatea suficientă. Această plantă nu iubește aerul uscat. Din această cauză, orhideea poate să înceteze să se dezvolte, iar florile și bobocii închiși se pot ofili.

Umiditatea potrivită a aerului este de la 60%. Iar ca să obțineți acest nivel trebuie să puneți lângă floare un vas mic cu apă, iar în zilele călduroase să o stropiți. Această metodă este foarte eficientă când afară nu este foarte frig, însă apartamentele încă se încălzesc.

Regula 9. Stresul ajută la procesul de înflorire

Există cazuri când chiar dacă toate aceste condiții sunt respectate, planta totuși refuză să înflorească. Pare ciudat, însă cauza pot fi condițiile prea confortabile. De la mult confort planta își îndreaptă puterile spre dezvoltarea frunzelor.

Pentru a lupta împotriva acestui lucru trebuie să plasați temporar orhideea în condiții de stres. Îi puteți schimba locul într-o încăpere mai răcoroasă sau să o udați mai rar. Astfel puteți stimula rapid înflorirea. Dar aveți grijă, nu trebuie să abuzați de această metodă!

Orhideea are perioadă de repaus

Aceasta începe după înflorirea orhideei. În tot acest timp, planta acumulează puteri pentru următoarea înflorire și ea nu are nevoie de vreo îngrijire specială.

Este suficient să urmați regulile menționate, astfel încât să fie sănătoase. Când orhideea ”se odihnește”, este mai bine să reduceți numărul și frecvența fertilizărilor.

Perioada de odihnă este cel mai potrivit moment pentru transplantare. Floarea nu înflorește, respectiv suportă liniștit acest proces.

Transplantarea se efectuează atunci când rădăcinile au crescut în găurile de drenaj sau când solul se usucă prea repede după irigare. Se recomandă să efectuați transplantarea o dată în 2-3 ani sau chiar mai rar.

Care orhidee pot fi tăiate

Pentru crearea unui buchet de orhidee, care vor rămâne proaspete câteva săptămâni, se potrivesc doar orhideele paphiopedilum, cymbidium și phalaenopsis. Celelalte tipuri se ofilesc foarte repede.

Dacă nu cunoașteți soiurile, atunci când cumpărați orhideele, dați atenție la petale și sepale. Dacă acestea sunt dure și lucioase, de parcă ar fi acoperite cu ceară, înseamnă că un astfel de buchet vă va bucura mult timp.

E posibil de prelungit viața orhideelor din buchet?

Până acum am vorbit doar despre orhideele în ghiveci. Dar nu trebuie să uităm și despre cele din buchete. Cum le putem prelungi viața? Pentru asta trebuie să urmați câteva recomandări.

1.Tăiați tulpina transversal, sub jet de apă. Procedura se repetă la fiecare 2-3 zile.

2.Puneți orhideele tăiate doar în apă fiartă sau filtrată, pe care o schimbați periodic sau adăugați proaspătă.

3.Protejați buchetul de schimbările de temperatură, de insuficiența de lumină, de excesul de lumină solară și de curenții de aer. Din acest punct de vedere, orhideele din buchet nu se prea deosebesc de cele din ghiveci.

Mult spor!