Acest aluat pentru colțunași este cel mai bun: este o plăcere de lucrat cu el!

Aluatul pentru colțunași poate fi frământat pur și simplu cu apă, fără ouă sau ulei, sau pe bază de chefir. Există o mulțime de rețete! Însă una dintre cele mai bune, potrivit multor gospodine, este aluatul fiert. Acesta este foarte elastic, ușor de întins și este o plăcere de lucrat cu el. Este potrivit pentru colțunași, manti și chiar șuberece și se va comporta bine în orice variantă.

INGREDIENTE:

– 1 ou;

– 220 – 230 ml (1 pahar) de apă clocotită;

– 3 linguri de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– jumătate de linguriță de sare;

– 450 – 470 g de făină.

MOD DE PREPARARE:

1. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să puneți apa la fiert, deoarece aluatul va avea nevoie de apă clocotită. Între timp, cerneți toată făina într-un bol adânc.

2. Într-un castron mic separat, adăugați oul și sarea, turnați uleiul vegetal și bateți ingredientele ușor cu o furculiță, până la omogenizare.

3. Acum, efectuați o adâncitură în făină, turnați compoziția de ou și amestecați conținutul cu aceeași furculiță.

4. Turnați imediat în bol un pahar de apă clocotită, care tocmai a fost luată de pe foc și frământați ușor aluatul cu o spatulă sau o lingură.

5. Turnați conținutul bolului pe suprafața de lucru. Începeți să frământați aluatul cu mâinile. Deja nu mai este fierbinte! Acest raport dintre apa clocotită și celelalte produse reci va face ca amestecul să fie acceptabil de cald. Nu este nevoie să adăugați mai multă făină; cât timp aluatul este cald, va părea prea puțin frământat, dar cu timpul va căpăta consistența potrivită.

6. Când aluatul va deveni omogen, înveliți-l într-o folie alimentară sau puneți-l într-o pungă de plastic și lăsați-l în frigider pentru o vreme.

7. Peste aproximativ 20 de minute, puteți scoate aluatul din frigider. Mai frământați-l bine încă o dată, apoi puteți începe să modelați colțunașii. Dacă nu ați încercat niciodată acest tip de aluat, atunci să știți că merită să-l încercați!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!