Prăjitură cu gust de înghețată „Karpatka”!

Vrem să vă împărtășim o rețetă de prăjitură foarte gustoasă, asemănătoare unui profiterol mare – tortul „Karpatka”. Acesta este foarte apetisant, are la bază un blat fraged dintr-un aluat poros și gustos. Iar crema din mijloc… E greu de redat gustul de milioane al acesteia. În pofida faptului că tortul arată sofisticat, acesta nu este chiar așa de greu de pregătit. Puteți să-l încercați fără de griji!

INGREDIENTE:

Pentru aluatul fiert:

– 70 ml de apă;

– 70 ml de lapte;

– 60 g de unt;

– 3 ouă;

– 1 praf de sare;

– jumătate de linguriță de zahăr;

– 100 g de făină;

Pentru crema fiartă:

– 600 ml de lapte;

– 3 ouă;

– 10 g de zahăr vanilat;

– 160 g de zahăr tos;

– 65 g de amidon de porumb;

– 200 g de unt.

MOD DE PREPARARE:

1. Turnați apa și laptele într-o cratiță. Adăugați untul moale, puneți vasul pe aragaz și amestecați încontinuu, până când untul se va topi complet. Adăugați sarea și zahărul, amestecați din nou și lăsați ingredientele să ajungă în punctul de fierbere.

2. Din moment ce vor apărea primele bule de fierbere, începeți să adăugați făina. Gătiți aluatul, până când se va îngroșa, amestecând bine făina, ca să nu rămână cocoloașe. În final, transferați-l într-un bol adânc, ca să se răcească puțin.

3. Acum, începeți să adăugați câte un ou și să amestecați aluatul până la omogenizare. Iată cum trebuie să arate aluatul final:

4. Tapetați o formă detașabilă cu hârtie de copt. Împărțiți aluatul în două părți egale și turnați o parte din ele în tavă, distribuind-o la baza acesteia și modelând cu spatula o suprafață neuniformă, cu denivelări. Astfel, blatul va ieși mai voluminos și aspectuos.

*Diametrul formei noastre de copt este de 22 cm.

5. Coaceți blaturile în cuptorul preîncălzit până la 190°C, timp de 15 minute.

6. Pregătiți crema fiartă: puneți ouăle, zahărul vanilat, zahărul tos și amidonul într-un bol adânc. Amestecați ingredientele foarte bine cu telul, ca să nu rămână cocoloașe.

7. Turnați laptele fierbinte (80°C) într-un jet subțire în compoziția obținută și amestecați prin mișcări circulare foarte energice, astfel încât ouăle să nu se închege.

8. Turnați amestecul într-o crăticioară. Puneți-o pe aragaz, și, la foc mediu, începeți să fierbeți crema, amestecând-o încontinuu. Aceasta trebuie să se îngroașe. În final, după ce s-a îngroșat și a dat de câteva ori în clocot, turnați-o într-un bol și acoperiți-o în contact cu o bucată de folie, ca să nu formeze peliță deasupra. Lăsați-o să se răcească complet.

9. Scoateți blaturile din cuptor și lăsați-le să se răcească pe o grilă de metal.

10. Puneți untul moale într-un bol adânc și bateți-l cu mixerul pornit la viteză mare, până când veți obține o compoziție cremoasă și albicioasă. După aceasta, adăugați câte puțină cremă fiartă răcită și mixați totul deja la viteză medie.

11. Asamblați tortul: tapetați din nou forma detașabilă cu hârtie de copt. Puneți unul dintre blaturi la baza acesteia. Apoi adăugați crema, lăsând puțină pentru mai târziu. Răspândiți-o bine și aveți grijă să umpleți toate denivelările blatului cu ea.

12. Acum, întoarceți cel de-al doilea blat și ungeți-l cu crema lăsată, de asemenea, pentru a nu rămâne careva goluri. Așezați-l deasupra stratului de cremă. Acoperiți tortul cu o folie alimentară și puneți-l în frigider pentru cel puțin 2-3 ore.

13. Scoateți desertul din frigider și detașați forma de copt. Dacă doriți, îl puteți transfera pe un alt platou și presăra cu zahăr pudră. Porționați-l și savurați-l cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!