Nu am mai văzut gândacul de Colorado de 10 ani – iată ce fac în timpul plantării cartofilor pentru a-l evita!

Mă întristez de fiecare dată când aud pe cineva că încă se chinuie cu gândacul de Colorado de pe cartofi. Noi nu l-am văzut în grădină de vreo 10 ani și nici nu ne dorim asta.

În trecut, ne chinuiam și noi, până când am aflat despre existența unei soluții accesibile și eficiente. Pentru a evita gândacul de Colorado al cartofului, noi efectuăm o operațiune simplă atunci când plantăm cartofii, care le asigură protecție timp de 180 de zile.

Ce fel de soluție?

Vă vom povesti în detaliu ce și cum procedăm. Nu vom păstra intriga prea mult timp. Această soluție se numește Imidacloprid – o substanță din clasa nicotinoidelor. În natură, ea se întâlnește în cantități mici în părțile supraterane ale tutunului. Dar ceea ce se vinde în magazine ca pesticid este în mare parte de origine sintetică.

Noi am încercat într-un an să îl înlocuim cu praful de tutun. Rezultatul a fost teribil. Cartofii au fost devorați de gândacii de Colorado, chiar la începutul lunii iulie, când erau abia pe punctul de a înflori. Prin urmare, înlocuirea acestui „produs chimic” nu este încă posibilă.

Eficacitatea Imidaclopridului este foarte mare!

Pentru a exemplifica acest lucru, iată o istorie destul de tristă prin care am trecut.

Grădinile noastre sunt destul de înguste, iar gardurile dintre vecini sunt joase – ca să nu creeze umbră. În consecință, parcelele sunt la vederea tuturor vecinilor. În dreapta noastră, locuia o femeie destul de ciudată. Ea se uita mereu în grădina noastră și ne întreba ce avem și de unde. Dar ea, avea o „recoltă” bogată de larve de zmeură. Noi nu aveam niciuna.

În mod firesc, în primul nostru an de locuit aici, în luna iulie, ea s-a interesat de această chestiune. I-am explicat în detaliu ce trebuie să facă pentru a scăpa de gândacii de pe cartofi și cum funcționează această soluție. Ea m-a ascultat și a spus mulțumesc.

Câteva zile mai târziu, am surprins-o făcând ceva foarte straniu: aduna gândacii din parcela ei de cartofi și îi arunca pe a noastră. Iar baia noastră este amplasată astfel încât, stând lângă ea, grădina de legume a vecinului este vizibilă, dar vecinul nu mă poate vedea pe mine. Am ieșit din baie și am întrebat-o ce face. Aparent, femeia era confuză și mi-a spus că vrea să verifice ce se va întâmpla cu insectele și viermii aruncați în grădina noastră, dacă tot o prelucrăm cu substanțe speciale.

Ei bine, nu s-a întâmplat nimic în continuare. Pentru că Imidacloprid se află în sistemul vascular al părților vegetative ale plantei timp de 60 de zile. El este prezent în frunze și tulpini. Gândacii care au fost aruncați în grădina noastră sau au venit singuri, dacă mâncau din cartofi, mureau. Iar în sol, perioada de descompunere a substanței este de 180 de zile. De aceea, în grădina noastră nici gândacii adulți nu pot să hiberneze.

Cât este de sigur?

Acum, vom vorbi despre cât de sigură este această soluție. Lucrul cu orice produs pe bază de imidacloprid se face numai dacă purtați o mască de protecție și o pereche de mănuși. Contactul direct cu tractul respirator și cu mucoasele trebuie să fie complet evitat. Substanța nu este complet sigură.

Poate provoca moartea insectelor care colectează polenul, de exemplu a albinelor. Acesta este principalul motiv pentru care am tăiat toate florile din cartofii mei încă în faza de înmugurire. Fără flori nu au existat nici albine, așa că nu le-am făcut niciun rău.

Microflora solului nu este afectată în mod semnificativ de această substanță, deoarece nu are proprietăți bactericide. Pe de altă parte, are un efect negativ dramatic asupra tuturor tipurilor de larve de gândaci pocnitori, a muștelor de ceapă și morcov și a gărgărițelor. Dar acest lucru nu este rău – nu va trebui să folosiți produse chimice și împotriva lor.

Tuberculii de cartof nu conțin imidacloprid și nici măcar nu pătrunde acolo. Prin urmare, cultura este complet sigură pentru a fi consumată.

Cum se folosește?

Imidacloprid este o pulbere. Cu toate acestea, cel mai probabil îl veți găsi pe piață sub formă lichidă. Acestea sunt destinate fie pentru pulverizarea părții aeriene a plantei deja în momentul apariției în masă a gândacului de Colorado al cartofului, fie pentru tratarea tuberculilor. Care este cea mai bună metodă? Aceea de tratare a tuberculilor înainte de plantare, bineînțeles.

Acesta este tipul de protecție care durează cel puțin 2 luni. Adică, dacă plantați cartofii în luna mai, nu veți fi deranjați de gândacul de Colorado până în luna august. În august, dăunătorul nu mai este activ, dar și momentul de recoltare a cartofilor este potrivit.

Noi nu înmuiem tuberculii. Îi așezăm într-un strat pe o folie de plastic direct pe parcela de cartofi și îi stropim de 3 ori cu un pulverizator.

Încă o dată remarcăm, trebuie să purtați o mască, mănuși și, de preferință, ochelari de protecție. Și nu trebuie să existe animale, copii sau alte persoane în jur în acest moment!

Spor la grădinărit!