Plăcinte turcești.

În timpul vacanței petrecute în Turcia, le mâncam în fiecare zi. Lângă cortul cu plăcinte era întotdeauna aglomerat. Păi cum altfel? Doar tot procesul de preparare se desfășura chiar în fața noastră. Două femei stăteau așezate pe perne, întindeau cu dibăcie aluatul și adăugau umplutura. Ele nici nu reușeau să ungă plăcintele fierbinți, deoarece turiștii le înhățau îndată!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-250-300 g de făină;

-150 ml de apă;

-80 ml de ulei;

-o lingură de drojdie;

-0.5 linguriță de sare;

-unt (ca să ungeți plăcintele).

Pentru umplutura din carne:

-700 g de orice tip de carne tocată + condimente;

-o ceapă.

Pentru umplutura din brânză:

-500 g de brânză de casă;

-400 g de spanac congelat;

-sare — după gust.

MOD DE PREPARARE:

1.Frământați aluatul și lăsați-l să se odihnească timp de 30 minute.

2.Pentru umplutura din carne: prăjiți ceapa până se va înmuia. Adăugați carnea tocată în tigaie și înăbușiți-o până va fi gata.

3.Pentru umplutura din brânză: decongelați spanacul într-o tigaie uscată pusă pe foc. După ce se va evapora lichidul rezultat, lăsați-l să se răcească. Adăugați brânza mărunțită, sare și amestecați.

4.Împărțiți aluatul dospit în 5-6 bucăți. Întindeți fiecare bucată într-atât de subțire, încât să se vadă modelul suprafeței de lucru prin ea.

5.Ungeți suprafața foii de aluat cu unt topit.

6.Îndoiți părțile ei opuse așa cum este prezentat în poza de mai jos: o parte trebuie să treacă peste marginea celeilalte.

7.Răspândiți umplutura (din carne sau cașcaval) în mijlocul aluatului.

8.Acoperiți umplutura cu celelalte 2 părți de aluat. Veți obține o plăcintă sub formă de plic. Presați-o puțin cu mâinile sau întindeți-o cu sucitorul.

9.Încingeți o tigaie (preferabil de fontă) și ungeți-o cu ulei (doar ungeți-o!). Coaceți plăcintele pe ambele părți, până devin aurii.

10.Luați-le de pe foc, acoperiți-le cu un prosop și lăsați-le să se odihnească timp de 5 minute. Tăiați-le în jumătăți sau pătrimi.

Când sunt fierbinți, le puteți servi cu chefir, sana sau iaurt, iar după ce se răcesc — cu ceai fierbinte.

Savurați-le alături de cei dragi!