De ce se usucă și cad frunzele la dracaenă!

Problemele cu frunzele întotdeauna sunt asociate cu problemele nutritive…

Dacă dracaena nu este transplantată pe parcursul a 3-4 ani, atunci frunzele încep să se îngălbenească și să se usuce. În pământul vechi se acumulează o cantitate enormă de săruri și impurități, care impiedică alimentarea plantei cu microelemente utile.

Dracaena cumpărată din magazin la fel trebuie transplantată. Pământul destinat transportării plantelor se usucă greu din cauza cantității de turbă, iar acest lucru poate duce la moartea plantei. Pe lângă asta, substratul de turbă se epuizează rapid și planta duce lipsă de minerale și substanțe nutritive.

Solul trebuie să fie sfărâmicios cu conținut sporit de nisip sau perlit, fără fibre de turbă (acestea rețin umiditatea foarte mult timp, rădăcinile vor putrezi și veți observa acest lucru prea târziu). Dacă adăugați în pământ perlit sau vermiculit, astfel îmbunătățiți permeabilitatea aerului. Este obligatoriu și un drenaj bun la baza ghiveciului.

După transplantare, dracaena nu se fertilizează timp de 1 lună, pentru că solul deja conține substanțele necesare. La temperaturi scăzute, nici planta slăbită nu se fertilizează. Hrănirea se efectuează numai în perioada de creștere din aprilie până în septembrie (o dată la 2 săptămâni).

Excesul de îngrășământ influențează negativ starea frunzelor. Este necesar să monitorizați nivelul de fluor din îngrășăminte, din cauza surplusului încep să se usuce vârfurile frunzelor, apar pete galbene, încetinește creșterea.

Petele de pe frunze vorbesc despre boli și dăunători

-căderea abundentă a frunzelor poate fi provocată de suprarăcire, curenți de aer, schimbări bruște de temperatură, aer prea uscat, lipsă de umiditate.

-există tipuri de boli fungice, din cauza cărora frunzele de dracaenă putrezesc, apar pete galbene, maronii și decolorate, cu care este mult mai greu de luptat.

-se usucă tulpina dracaenei, putregaiul rădăcinilor se răspândește în sus pe tulpină și ”mănâncă” planta dinăuntru. Dacă veți tăia tulpina uscată, cel mai probabil, în interior va fi goală.

-se îngălbenesc, iarăși, încep să se usuce din cauza problemelor cu dăunătorii, care parazitează tulpinile și frunzele plantei – afide, acarieni, păduchi…Aceștia deseori apar din cauza temperaturii înalte și aerului uscat.

Există o mulțime de factori care cauzează îngălbenirea bruscă a dracaenei și căderea frunzelor, totuși nu este chiar atât de grav, dacă veți începe să rezolvați problema la momentul potrivit. Moderați irigarea, protejați planta de suprarăcire și de curenți de aer. Transferați ghiveciul la un loc cald cu iluminare blândă. Dacă planta nu mai poate fi salvată, atunci tăiați părțile sănătoase în butași și încercați să-i înrădăcinați.

Aflați secretul cum puteți înnoi și înmulți o dracenă!

Cea mai bună metodă să scăpați de insecte este să pregătiți o soluție de săpun (de rufe, cel mai bine de gudron sau de sulf), amestecați-o cu alcool și ștergeți fiecare frunză. În cazuri grave, se repetă procedura și se prelucrează frunzele și solul cu insecticide.

Spor la grădinărit!