Tort ”Pani Walewska” – un desert neobișnuit, care trebuie încercat măcar o dată!

Tort ”Pani Walewska”. Bezea crocantă cu nuci, aluat sfărâmicios, dulceață acrișoară de coacăză și cremă fiartă foarte fină! Tortul vă va uimi cu gustul său bogat, deși se prepară foarte simplu.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-4 gălbenușuri;

-330 gr de făină;

-1 linguriță de praf de copt;

-1 praf de sare;

-40 gr de zahăr pudră;

-170 gr de unt rece;

-1½-2 linguri de smântână fermentată 20%.

Pentru bezea:

-4 albușuri;

-200 gr de zahăr pudră sau zahăr fin;

-2 lingurițe de amidon;

-80 gr de migdale (sau alte nuci);

-1 praf de sare.

Pentru cremă:

-360 ml de lapte;

-2 linguri de amidon;

-1 ou;

-2 linguri de zahăr;

-140 gr de unt 82% la temperatura camerei;

-4 gr de zahăr vanilat;

-300 gr de dulceață de coacăză.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul. Separați atent albușurile de gălbenușuri.

2.Adăugați praf de copt în făina cernută, amestecați, apoi adăugați untul rece tăiat bucăți și iarăși amestecați cu mâinile sau tăiați cu un cuțit, până obțineți un aluat firimituri.

3.Adăugați apoi zahărul pudră și un praf de sare.

4.Urmează gălbenușurile, după care smântâna. Frământați un aluat moale și omogen. Dacă aluatul nu se adună într-o bilă, puteți să mai adăugați smântână sau apă, iar dacă este prea lipicios – puțină făină.

5.Împărțiți aluatul în 2 bucăți, le lucrați pe fiecare și le înfășurați cu folie alimentară. Dați aluatul la frigider pentru 1 oră. Se păstrează la rece până la 3 zile sau îl puteți congela.

6.Tapetați tava cu 2 bucăți de hârtie de copt, cu mărimea de 20*30 cm fiecare. Faceți 2 blaturi pe o singură tavă. Scoateți aluatul din frigider și îl întindeți după mărimea hârtiei de copt, astfel încât stratul de aluat să fie uniform.

7.Înțepați blaturile în mai multe locuri cu o furculiță și dați-le la cuptorul preîncălzit până la 190°С pentru 10-15 minute. Le lăsați să se răcorească, iar temperatura cuptorului o micșorați până la 160°С.

8.Înmuiați migdalele în apă clocotită pentru 10 minute, apoi le spălați, le descojiți și le tăiați bucăți mici. Puteți folosi fulgi de migdale sau nuci.

9.Pregătiți bezeaua. Bateți albușurile cu un praf de sare, cât să obțineți spumă pufoasă.

10.Apoi adăugați zahăr pudră și continuați să mixați, până obțineți vârfuri ferme. Compoziția de albușuri trebuie să devină mai densă și să-și mențină bine forma.

11.Adăugați amidonul și mai amestecați odată foarte bine, cu mixerul.

12.Acoperiți blaturile reci cu dulceață de coacăze, iar deasupra repartizați bezeaua și presărați-o cu migdale mărunțite.

13.Introduceți tava din nou la cuptor pentru încă 30-40 de minute la 160°С. Timpul și temperatura de coacere depinde de cuptorul dumneavoastră. Dacă bezeaua se rumenește prea tare, e necesar să micșorați temperatura. Lăsați blaturile să se răcească pe grilă. Suprafața bezelei trebuie să fie de culoarea crem deschis, tare și crocantă.

14.Pregătiți crema. Amestecați bine oul cu zahăr și zahăr vanilat, folosind telul.

15.Adăugați amidonul și mai amestecați o dată, până la omogenizare.

16.Turnați puțin lapte, iar cel care rămâne, îl transferați într-o crăticioară și îl înfierbântați bine, fără să-l aduceți până la punctul de fierbere.

17.Turnați laptele fierbinte în compoziția de ouă și amestecați, după care puneți crema la foc și o fierbeți, până devine densă, amestecând continuu cu telul.

18.Transferați crema într-un vas, o acoperiți la contact cu folie alimentară și o lăsați să se răcească complet.

19.Bateți untul timp de 3-4 minute, până devine pufos și deschis la culoare.

20.Adăugați câte 1 lingură de cremă fiartă și continuați să amestecați. Veți obține o cremă pufoasă, nu prea dulce, însă bezeaua îi va regla gustul.

21.Acoperiți unul din blaturi cu un strat uniform de cremă, apoi adăugați cel de-al doilea blat. Deși blaturile își mențin bine forma, încercați să faceți acest lucru foarte atent.

22.Dați tortul la frigider peste noapte, iar înainte de servire, îl scoateți preventiv cu 1-1,5 ore.

Tortul porționat arată foarte aspectuos, iar gustul este bogat și intens. Vă recomamdăm să-l încercați!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!