5 trucuri, care vă vor ajuta să cultivați pepenii verzi și galbeni chiar și în condiții climatice severe!

În unele regiuni vara este scurtă și deseori răcoroasă, iar în aceste condiții culturile cucurbitacee pot să nu reușească să rodească. Totuși puteți să cultivați fructe și legume coapte și delicioase chiar și în zonele mai răcoroase.

TRUCUL NR 1: ÎNVELIȘUL DUBLU

Folosind această metodă, pepenii verzi și galbeni sunt semănați în sol deschis la adâncimea de 3-4 cm: între pepenii verzi se lasă distanțe de 1.5-2 m, iar între cei galbeni — de 1-1.2 m. Se pun câte 2-3 semințe în fiecare groapă. Dar semănarea nu se realizează la sfârșitul lunii mai, după cum se recomandă de obicei, ci în prima jumătate a acestei luni — astfel culturile vor avea suficient timp pentru coacerea completă a recoltei. Cineva va spune: dar urmează încă jumătate de lună de înghețuri și lăstarii vor muri! Iată aici se apelează la trucul principal: plantele tinere trebuie acoperite — într-un mod neobișnuit.

Mai întâi culturile se acoperă cu sticle de plastic, cu volumul de 1 litru și fundul tăiat. Partea inferioară a sticlei se înconjoară cu nisip și se toarnă apă caldă prin gura ei (45-50°C). Apoi se pune o sticlă de plastic, cu volumul de 5 litri și fundul decupat, deasupra primei sticle. Astfel se obține un fel de matrioșka, în care se menține excelent căldura.

Când va apărea prima frunzuliță pe fiecare plantă, din cei trei lăstari din fiecare groapă se lasă cel mai puternic. După răsărire plantele se irigă din abundență și se acoperă, dar deja doar cu sticlele de 5 litri. Și nu vă grăbiți să le îndepărtați la începutul lunii iunie — lăsați pepenii verzi și galbeni să se încălzească sub învelișurile de plastic până pe 15-20 iunie.

TRUCUL NR. 2: LOCUL ÎNSORIT

În mod ideal substratul de pe parcela cu pepeni verzi și galbeni trebuie să fie ușor, nisipos. Dar acest aspect nu este principalul. Este important ca pe tufele de cucurbitacee să cadă multă lumină solară. De aceea, nu trebuie să fie niciun fel de arbuști sau copaci lângă ele.

Dar când fructele vor începe să se coacă, trebuie să le umbriți, ca să nu se opărească la soare. În acest scop puteți să folosiți frunze de brusture sau ziare — puneți-le deasupra pepenilor verzi și galbeni în zilele caniculare.

TRUCUL NR. 3: PLĂCUȚA PUSĂ DEDESUBT

Putregaiul este încă o problemă a culturilor cucurbitacee, care sunt cultivate în condiții răcoroase. Din cauza umidității putrezesc și fructele, și lăstarii. Iar ca să evitați acest lucru neplăcut, trebuie să puneți câte o plăcuță sau scândură sub fiecare pepene verde sau galben, pentru ca ele să nu se atingă de sol. Presărați 2-3 mâini de nisip la baza tulpinii principale.

TRUCUL NR. 4: UDAREA DINTR-O PARTE

Rădăcinile culturilor cucurbitacee pătrund în adâncimea solului — în condiții călduroase și uscate ele își obțin astfel apa. Iar în zonele nordice, unde apele din sol sunt deseori superficiale, rădăcinile lungi creează o problemă severă — atingând stratul apos, ele putrezesc.

De aceea, este important să obligăm rădăcinile să nu crească spre adâncime, ci de-a latul. Acest lucru se realizează ușor: nu trebuie să udați plantele deasupra rădăcinilor, ci pe șanțurile, care se sapă în mijlocul spațiului dintre rânduri.

Dar este important să nu exagerați cu irigările: ele sunt necesare doar în timpul căldurilor foarte puternice. Iar în următoarea zi trebuie neapărat să afânați și să mulciți solul, ca să nu se formeze o crustă pe suprafața lui.

TRUCUL NR. 5: TĂIEREA LĂSTARILOR

În condițiile unei veri răcoroase și scurte nu vor reuși să se coacă un număr mare de fructe, iar tufa își va consuma resursele pentru întreținerea lor în detrimentul celeilalte recolte. De aceea, trebuie să lăsați câte maxim 5-6 pepeni verzi sau galbeni pe fiecare plantă.

În cazul pepenilor verzi florile feminine se formează pe lăstarul principal. De aceea, acesta este lăsat ca atare, iar lăstarii laterali sunt tăiați. Iar în cazul pepenilor galbeni, dimpotrivă, se taie lăstarul principal deasupra frunzei 5-6.

Folosind această metodă de cultivare a culturilor cucurbitacee, veți putea aduna recolta la sfârșitul lunii august.

Spor la grădinărit!