Cum se bate corect smântâna pentru frișcă – sfaturi și greșeli!

În acest articol, veți găsi răspunsurile la cele mai des întâlnite întrebări despre cum se bate corect smântâna pentru frișcă.

În comerț, găsiți smântână pentru frișcă începând cu 10%, însă pentru frișcă bătută aveți nevoie de smântână de 33-35%. De asemenea, puteți folosi smântână de 38% sau de casă, care este și mai grasă.

Cea mai importantă regulă – smântâna trebuie să fie rece, să stea la frigider timp de 4 ore sau, cel mai bine, toată noaptea. În acest timp, smântâna se separă: cea mai grasă se ridică la suprafață, iar cea mai puțin grasă – se lasă la fund. Iată de ce, trebuie să agitați cutia înainte de utilizare.

Un alt moment la fel de important este instrumentul cu care bateți smântâna. Nici într-un caz nu folosiți blenderul vertical cu cuțit.

Utilizați blenderul vertical cu tel, mixerul de mână sau mixerul de masă – pentru cantități mai mari.

Vasul în care urmează să bateți smântâna trebuie să fie curat și uscat.

Dacă nu aveți încredere în calitatea smântânei dumneavoastră, vă recomandăm să dați la congelator, pentru 20 de minute, cutia cu smântână și paletele mixerului. Dacă folosiți smântână cu procent de grăsime mai mare de 35%, puteți sări peste acest pas.

Începeți să bateți smântâna cu mixerul, la viteză mică, crescând treptat viteza. Dacă veți începe să mixați smântâna la viteză mare, atunci, foarte probabil, smântâna se va tăia. Timpul de mixare depinde de calitatea smântânei și de puterea mixerului cu care lucrați. Smântâna cu 35% și mai mult se bate mai repede decât smântâna de 33% etc.

Smântâna poate fi bătută până la vârfuri moi sau ferme. Frișca cu vârfuri moi poate fi adăugată în umpluturi sau folosită pentru montarea deserturilor din mousse, iar cea cu vârfuri ferme se folosește pentru cremele dense, pentru servirea sau pentru decorul deserturilor. Dacă veți folosi frișca cu vârfuri ferme pentru un tort de mousse, acesta va crăpa.

Vârfuri moi este consistența când paletele mixerului lasă urme vizibile, însă frișca rămâne puțin lichidă.

Apropo, frișca bătută poate fi păstrată timp de 1 zi la frigider, de preferat într-un recipient închis ermetic, doarece produsele lactate îmbibă rapid mirosurile din frigider.

Pe parcurs ce bateți frișca, puteți adăuga zahăr pudră, după gust. Nu folosiți zahăr tos, deoarece acesta se topește greu.

Vârfuri ferme este consistența când frișca își menține bine forma, iar dacă întoarceți vasul, frișca nu curge.

Să vorbim acum despre întăritorul pentru frișcă. În magazine găsiți mai multe tipuri, îl puteți alege pe cel care vă place. Noi însă preferăm să folosim gelatina. Pentru 250 ml de smântână se folosește 1 linguriță de gelatină și 6 lingurițe de apă rece. Acestea sunt proporțiile de dizolvarea a gelatinei 1:6.

Adăugați apa în vasul cu gelatină și o lăsați să se umfle, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Apoi, topiți gelatina la bain-marie sau în cuptorul cu microunde (de câteva ori câte 10 secunde, amestecând de fiecare dată). Este foarte important dă nu supraîncălziți gelatina sau să o fierbeți, pentru că își pierde proprietățile. Lăsați gelatina să se răcească până la temperatura camerei.

După care, continuați să mixați frișca și turnați gelatina în fir subțire. Această frișcă este foarte comod de utilizat pentru decorul torturilor. O puteți folosi imediat sau o dați mai întâi la frigider. Ea nu curge și își menține bine forma.

Frișca poate căpăta diverse culori, dacă adăugați coloranți alimentari: pudră sau gel. Coloranții pudră trebuie adăugați în smântână, înainte de a începe procesul de mixare. Iar coloranții gel pot fi adăugați la orice etapă, pentru că se dizolvă foarte repede și fac culoarea omogenă. Coloranții gel trebuie să fie pe bază de apă.

Cea mai des întâlnită greșeală

Smântâna nu este rece când începe procesul de mixare.

Dumneavoastră ați cumpărat smântâna pentru frișcă, ați venit acasă, ați dat-o la frigider pentru 30 de minute și ați început să o bateți. La etapa inițală, totul decurge bine, smântâna chiar începe se se îngroașe puțin. Însă aici totul se sfârșește. Dumneavoastră continuați să mixați, aștepând ca smântâna să devină tot mai densă, însă acest lucru nu se întâmplă. Smântâna se taie și se separă în unt și zer. Din păcate, în acest caz nu mai puteți face nimic.

Același rezultat îl obțineți dacă bateți frișca prea tare. De exemplu, ați mixat smântâna și ați obținut consistența necesară: vârfuri ferme. Atunci, decideți să adăugați colorantul, crema de brânză sau zahărul pudră. Începeți din nou să mixați și în doar 10 secunde aveți același rezultat – frișca se taie.

Deci, încetați să mixați odată ce aveți vârfuri ferme.

Mult spor!