Colțunași cu cartofi (de post) — nu lasă pe nimeni indiferent!

Astăzi vă propunem rețeta colțunașilor cu cartofi și castraveți murați. Ei se prepară din aluat de post, fără ouă, care nu se răsfierbe. Dacă doriți, puteți să le schimbați umplutura, pregătindu-i cu varză, cartofi cu ciuperci, linte — astfel veți putea diversifica meniul de post. Iar după ce postul se va termina, puteți să umpleți colțunașii cu carne sau brânză. Încercați neapărat acest deliciu!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-200 ml de apă;

-½ linguriță de sare;

-400 g de făină;

-2 linguri de ulei.

Pentru umplutură și topping:

-800 g de cartofi curățați;

-2 castraveți murați (opțional);

-2 cepe mari;

-100-120 ml de ulei;

-sare, piper negru măcinat — după gust.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți umplutura: curățați cartofii și tăiați-i în bucăți. Acoperiți-i cu apă și fierbeți-i până vor fi gata.

2.Între timp tăiați ceapa în cubulețe. Prăjiți-o în 100-120 ml de ulei până se va rumeni.

3.Apoi scurgeți lichidul din cratiță. Nu îl aruncați pe tot: lăsați o cană de zeamă pentru eventuala ajustare a consistenței piureului de cartofi.

4.Asezonați cartofii cu sare și piper negru măcinat după gust. Adăugați jumătate din ceapa prăjită cu tot cu ulei. Pisați totul cu zdrobitorul pentru piure până veți obține un piure omogen, cu consistență medie (nici prea densă, nici prea lichidă). Dacă este necesar, adăugați puțină zeamă rămasă după fierberea cartofilor (noi am adăugat aproximativ 100 ml).

5.Lăsați umplutura să se răcească complet.

6.Pregătiți aluatul: turnați apa caldă (aproximativ 40°C) într-un bol adânc. Adăugați sarea și uleiul.

7.Adăugați treptat făina cernută. Inițial amestecați cu lingura, după care frământați aluatul cu mâinile. El trebuie să fie nelipicios și destul de dens.

8.Modelați aluatul sub formă de bilă. Înveliți-l cu folie alimentară sau puneți-l într-o pungă de plastic și lăsați-l să se odihnească timp de 30 minute la temperatura camerei. Astfel el devine mai neted, mai moale și mai maleabil.

9.Cât timp aluatul se odihnește, puteți să completați umplutura: tăiați 2 castraveți murați în cubulețe și, storcându-i puțin cu mâinile, ca să eliminați o parte din sucul lor, adăugați-i în piureul de cartofi. Amestecați. Astfel umplutura devine încă mai gustoasă.

10.Modelați colțunașii: scoateți aluatul din pungă și frământați-l timp de 2 minute pe masa presărată cu făină. Divizați-l în 2 bucăți.

11.Întindeți fiecare bucată de aluat într-o foaie subțire, cu grosimea de 2-3 mm. Dacă este necesar, presărați suprafața de lucru și aluatul cu făină.

12.Folosind o formă rotundă, cu diametrul de circa 8 cm, decupați cerculețe din foaia de aluat. Îndepărtați aluatul excesiv.

13.Așezați câte aproximativ o lingură de umplutură pe fiecare cerculeț de aluat. Îndoiți-l în jumătate și lipiți-i marginile, acoperind umplutura. Astfel veți obține un colțunaș.

14.Noi am obținut 39 colțunași din ingredientele indicate mai sus.

15.Fierbeți colțunașii într-o cantitate mare de apă clocotindă, puțin sărată. Adăugați-i în apă, când aceasta începe să fiarbă. Aduceți-o iarăși până la punctul de fierbere, după care reduceți flacăra și fierbeți colțunașii timp de 3-5 minute, amestecându-i periodic, cu grijă.

Noi am fiert toți colțunașii într-o cratiță de 5 litri, divizându-i în 2 porții.

16.Scoateți-i din apă și amestecați-i cu ceapa prăjită, care a rămas sau doar cu ulei.

17.Dacă doriți, puteți să congelați o parte din colțunași.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!