Nu mai aruncați zațul de cafea! Iată 5 motive pentru care vă veți schimba modul de grădinărit!

1. COMPOSTUL

Specialiștii afirmă că zațul de cafea adăugat direct în compost reprezintă o sursă minunată de azot. Totuși, țineți minte că materialele cu nivel ridicat de azot trebuie să fie echilibrate de materialele cu conținut mare de carbon, precum rumegușul, așchiile de lemn, lăstarii și frunzele uscate.

Compostul, care începe să miroase foarte urât, este un indiciu bun al excesului de azot și deficitului de carbon. De aceea, deși zațul de cafea reprezintă un supliment minunat pentru orice grămadă de compost, există posibilitatea să-l supradozați. Nu vă faceți griji: în continuare veți descoperi alte câteva moduri de utilizare a zațului de cafea.

2. MULCIUL

Pe măsură ce se descompune, mulciul din lemn tare folosește azotul din sol (gândiți-vă la modul de acțiune al compostului). Drept consecință, tot mai puțin azot este disponibil pentru plante.

Adăugarea zațului de cafea, care, conform părerilor specialiștilor, prezintă un conținut de azot de 21%, poate împiedica stratul de mulci să lege azotul din sol.

Microorganismele din sol vor dezintegra zațul de cafea mai rapid decât mulciul, furnizând un supliment de azot pentru descompunerea propriu-zisă a mulciului.

3. REPELENTUL

Dacă plantele dumneavoastră tomnatice și primăvăratice sunt atacate de limacși, încercați să folosiți zațul de cafea ca mijloc de intimidare. Horticultorii spun că limacșii nu sunt prea fericiți, când traversează bariera din zaț de cafea. Luând în considerație pielea lor netedă și vâscoasă, ne imaginăm că le este destul de inconfortabil să se târască pe acest material.

Dacă duceți o luptă activă cu limacșii și aveți zaț de cafea la îndemână, puteți să încercați această metodă! Presărați zațul de cafea sub formă de cerc în jurul plantelor atacate. Repetați aplicarea, dacă este necesar.

4. ÎMBUNĂTĂȚIREA STRUCTURII SOLULUI

Având în vedere conținutul său mare de azot, adăugarea unei cantități prea mari de zaț de cafea în solul lutos, în calitate de îngrășământ, este destul de riscantă. Totuși, dacă o parcelă de pământ are nevoie urgentă de drenaj și îmbunătățire, zațul de cafea poate fi un adaos minunat.

Specialiștii spun că zațul de cafea este o excelentă sursă nutritivă pentru râme, care, după cum știm cu toții, sunt benefice pentru grădinile noastre. Râmele răspândesc zațul de cafea spre adâncime, adăugând nutrienți și îmbunătățind structura solului.

5. SUPRIMĂ FUNGII, CARE PROVOACĂ PUTREZIREA ȘI OFILIREA VASCULARĂ (VERTICILIOZA) A PLANTELOR.

Specialiștii în horticultură afirmă că există cercetări, care demonstrează că zațul de cafea contribuie la suprimarea anumitor fungi, care provoacă putrezirea și ofilirea vasculară a plantelor.

Deși sunt necesare mai multe studii, puteți încerca să răspândiți un strat subțire de zaț de cafea în jurul plantelor, precum castraveții, fasolea, roșiile și spanacul, ca să preveniți putrezirea lor fungică.

Spor la grădinărit!