Lipii și pâine de cartofi – încă 2 preparate interesante și delicioase din cartofi!

Lipii de cartofi cu ceapă și condimente – aerate, aromate, subțiri, și pâine de cartofi – moale și pufoasă. Rețeta e simplă. Încercați.

INGREDIENTE:

-300 gr de cartofi (3 cartofi medii);

-100 ml de decoct de cartofi;

-2 cepe medii prăjite;

-2 linguri de ulei;

-300 gr de făină;

-1 linguriță de drodjie uscată;

-sare, curry, oregano.

MOD DE PREPARARE:

1.Fierbeți cartofii, până sunt gata.

2.Tăiația ceapa cuburi mici și o prăjiți pe tigaia cu ulei fierbinte. Când devine aurie la culoare, adăugați condimentele, amestecțai și prăjiți ceapa timp de încă 1 minut.

3.Scurgeți decoctul, păstrând 100 ml, apoi pasați cartofii cu decoct, cât să obțineți un piure.

4.Adăugați sare și ceapă prăjită. Dacă ați prăjit ceapa în puțin ulei, atunci mai adăugați 2 linguri de ulei în piure. Lăsați piureul să se răcorească, până devine cald (e foarte important să nu fie nici fierbinte, nici rece, deoarece folosim drojdie).

5.Adăugați apoi jumătate din cantitatea de făină și drojdia. Frământați aluatul, încorporând treptat făina rămasă. Aluatul trebuie să fie nelipicios. Deoarece cartofii sunt diferiți, de fiecare dată puteți avea nevoie de o cantitate diferită de făină, orientați-vă după consistența aluatului.

6.Ungeți vasul și aluatul cu ulei, îl acoperiți cu un prosop și lăsați aluatul la loc cald, pentru 1 oră (noi am acoperit aluatul cu folie alimentară și am pus vasul într-un recipient cu apă caldă).

7.Lucrați puțin aluatul, ungeți mâinile cu ulei, rupeți o jumătate din aluat, îl rotunjiți, apoi îl puneți în forma de copt (dacă e nevoie, o ungeți cu ulei) și îl repartizați pe toată suprafața. Acoperiți forma cu un prosop și lăsați aluatul să crească timp de 30 de minute.

8.Înfierbântați tigaia cu ulei, ungeți mâinile și blatul de lucru cu ulei, rupeți bucăți mici de aluat și, cu mâinile, formați lipii subțiri, pe care le prăjiți, până se rumenesc pe ambele părți.

9.Scoateți lipiile pe un prosop de hârtie.

10.Dați forma la cuptorul preîncălzit până la 180°С pentru 20 de minute.

Din această cantitate de ingrediente obțineți 5 lipii prăjite, gustoase, aromate, cu crustă, dar aerate în același timp, și 1 lipie la cuptor – pâiine pufoasă de cartofi.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!