Calendarul fertilizării mărului și părului pe parcurusul primăverii!

APRILIE

În aprilie, după trezirea mugurilor, fertilizați merii și perii cu uree în proporții de 30 gr pentru 1 m² în jurul trunchiului (pentru pomii cu vârsta de până la 3 ani), 50 gr pentru 1 m² (pentru pomii care fructifică). Udați pomii din abundență după fertilizare.

Atenție! Nu uitați, este interzis să amestecați ureea cu superfosfat, var și cretă.

Ureea îmbogățește solul cu azot ușor de asimilat, ajută la creșterea masei vegetale, la prevenirea rapănului și pătării cafenii.

MAI

Adăugați câte 1½ pahar de cenușă și 30 gr de îngrășământ azot-fosfor (pentru 1 m²) în spațiul din jurul trunchiului copacului. Cel mai bine este să introduceți îngrășămintele în gropi, săpate la o adâncime de 20-25 cm de-a lungul conturului coroanei. Fiind bogate în fosfor și potasiu, aceste îngrășăminte contribuie la dezvoltarea sistemului radicular, la formarea activă a fructelor și la creșterea rezistenței plantelor la secetă și boli.

Important! Ca să nu ardeți rădăcinile plantelor, turnați câte 5-6 căldări de apă la fiercare copac, înainte sau după fertilizare (pentru merii și perii care nu fructifică sunt suficiente câte 2-4 căldări de apă).

Peste 2 săptămâni, ar fi bine să efectuați o fertilizare foliară, stropind coroana cu îngrășământ humic (dizolvați 5 gr de praf în 10l de apă caldă 25-28°С, iar soluția lichidă se prepară conform instrucțiunilor de pe ambalaj). Pentru coroanele pomilor cel mai potrivit este humatul de sodiu, însă poate fi înlocuit cu humat de potasiu (se recomandă să alegeți un preparat cu microelemente).

De asemenea, după înflorirea coroanei, se recomandă să stropiți copacii cu un stimulator de creștere. Acest lucru permite creșterea numărului de ovare, le protejează să nu cadă și accelerează maturarea recoltei. Pentru a obține cel mai bun efect, tratamentul trebuie repetat peste 7 zile, folosind pentru fiecare copac câte 2-5l de soluție.

Spor la grădinărit!