Petuniile sferice: dezvăluim secretele modelării lor!

Petunia voluminoasă, pufoasă și aspectuoasă, modelată sub formă de bilă, este visul multor grădinari! Această floarea anuală cu aromă minunată este foarte populară, ceea ce nu-i surprinzător.

Dacă o veți cultiva sub formă de bilă pufoasă și voluminoasă, atunci o singură petunie va putea să decoreze excelent și grădina, și balconul, și terasa casei.

Cel mai interesant este faptul că modelarea unei asemenea tufe nu este complicată, dar, bineînțeles, trebuie să cunoașteți o serie de reguli importante și obligatorii.

Astfel, mulți grădinari cumpără petuniile la această vârstă: răsaduri cu 5-6 frunzulițe. Anume aceasta este etapa, în care pot fi modelați corect lăstarii laterali, cu creștere activă.

Procesul respectiv se realizează, bineînțeles, prin metoda ciupirii. Dar există un aspect important.

Petunia nu trebuie ciupită ca de obicei (doar vârful lăstarului), ci tot segmentul superior al lăstarului, care reprezintă aproximativ 3-4 centimetri (priviți imaginea de mai jos). Această acțiune asigură modelarea corectă a lăstarilor laterali puternici. Următorul pas: când lăstarii laterali se vor forma și vor crește până la 10-15-20 cm, este necesar să-i ciupiți în mod similar. Această procedură se repetă, în funcție de necesitate (creșterea lăstarilor). Lucrul se sfârșește atunci, când petunia mică se transformă într-o tufă sferică, pufoasă și frumoasă.

Un aspect important: fertilizați petunia la timp și suficient, deoarece modelarea tufei sferice este o sarcină destul de dificilă pentru plantă. Dacă doriți să cultivați o plantă puternică și frumoasă, care să vă bucure printr-o înflorire abundentă și aromată, adăugați la timp îngrășămintele potrivite pentru petunii (puteți să le găsiți în magazinele specializate).

Iată cum va arăta petunia splendidă și super stufoasă la stadiul de „bilă” — frumoasă și voluminoasă:

1. 

2. 

3. 

4. 

5. 

6. 

7. 

8.

Spor la grădinărit!