Prăjitură cu prune și bezea!

O prăjitură formidabilă! Blatul ei este delicios, moderat de dulce, cu coajă de lămâie și fulgi de cocos, care îi oferă un farmec deosebit. La mijloc se află stratul suculent și acrișor de prune, care este completat în mod ideal de bezeaua dulce cu migdale. Un gust foarte intens! Iar crusta crocantă merită o istorie separată… La prima vedere procesul de preparare poate părea complicat, dar, de fapt, totul este foarte simplu.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-150 g de făină (un pahar);

-5 g de praf de copt (o linguriță);

-½ linguriță de sare;

-150 g de unt moale;

-110 g de zahăr (½ pahar);

-o linguriță de extract de vanilie (sau un plic de zahăr vanilat);

-coaja rasă de pe jumătate de lămâie mare (aproximativ o linguriță);

-20 g de fulgi de cocos (4 linguri);

-4 gălbenușuri (de la ouă cu greutatea de 55-65 g; la temperatura camerei);

-100 ml de lapte (la temperatura camerei).

Pentru compoziția de prune:

-450-500 g de prune coapte;

-2-3 linguri de zahăr (în funcție de dulceața fructelor);

-o linguriță de extract de vanilie (sau un plic de zahăr vanilat);

-1-2 linguri de amidon (preferabil, de porumb).

Pentru bezeaua cu migdale:

-4 albușuri;

-un praf de sare;

-5 ml de suc de lămâie (o linguriță);

-200 g de zahăr pudră;

-o linguriță de amidon (preferabil, de porumb);

-60 g de fulgi de migdale (sau făină de migdale).

Volumul paharului utilizat este 250 ml.

MOD DE PREPARARE:

1.Prăjiți fulgii sau făina de migdale pe tigaia uscată sau în cuptor pe parcursul câtorva minute, ca să se rumenească. Datorită acestui ingredient, bezeaua capătă un gust plăcut și o textură mai crocantă.

Dacă nu veți găsi fulgi sau făină de migdale, pur și simplu omiteți acest pas.

2.Separați cu grijă albușurile de gălbenușuri, pentru ca niciun strop de gălbenuș să nu ajungă în albușuri (gălbenușurile conțin grăsime și împiedică baterea albușurilor). Cel mai bine ar fi să realizați acest pas deasupra unui vas separat, ca să nu stricați toate albușurile în cazul unei greșeli.

Vasul, în care veți bate albușurile, trebuie să fie ideal de curat și uscat. Același lucru este valabil și pentru teluri. În mod suplimentar, puteți să le degresați frecându-le cu oțet sau o feliuță de lămâie, după care să le spălați și să le uscați.

3.Pregătiți aluatul: amestecați făina cernută cu praful de copt și sarea.

4.Puneți untul moale, zahărul și extractul de vanilie/zahărul vanilat într-un bol adânc. Bateți-le cu mixerul pornit la viteză moderată pe parcursul câtorva minute, până se vor transforma într-o compoziție pufoasă.

5.Încorporați treptat (câte 2) gălbenușurile în compoziția de unt, amestecând de fiecare dată până la omogenizare.

6.Adăugați coaja rasă de lămâie și fulgii de cocos (coaja de lămâie poate fi adăugată la început, când se bate untul). Mixați până le veți încorpora complet (străduiți-vă să nu omiteți aceste ingrediente — fără ele prăjitura nu va avea un gust la fel de interesant).

7.Adăugați jumătate din făină. Amestecați puțin, după care încorporați laptele în aluat, mixând la viteză mică, ca să nu răspândiți stropii peste tot.

8.Adăugați făina rămasă și amestecați până la omogenizare, dar nu îndelung, pentru ca ulterior să nu obțineți un blat dur și uscat. Ceea ce pot părea cocoloașe de făină, sunt, de fapt, fulgii de cocos și coaja rasă de lămâie.

9.Transferați aluatul obținut într-o tavă rotundă, cu diametrul de 22-23 cm, tapetată cu hârtie de copt (utilizarea ei este obligatorie, deoarece prunele eliberează mult suc). Răspândiți-l uniform.

10.Coaceți blatul pe parcursul a 25-30 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea.

11.Pregătiți umplutura: tăiați prunele în feliuțe, îndepărtându-le sâmburii. Amestecați-le cu zahărul tos și extractul de vanilie/zahărul vanilat (umplutura nu trebuie să fie foarte dulce).

12.Adăugați 1-2 linguri de amidon, ca să îngroșați puțin sucul eliberat de prune și amestecați. Nu folosiți mai mult amidon, deoarece trebuie să rămână o cantitate moderată de suc de fructe, ca să pătrundă în blat.

Este important să folosiți prune coapte. Dacă sunt mai acrișoare, puteți să le curățați parțial de coajă, deoarece anume ea este responsabilă de aceste note gustative. Dacă doriți, puteți să înlocuiți prunele cu alte fructe: vișine, coacăze etc.

13.Pregătiți bezeaua: adăugați un praf de sare și o linguriță de suc de lămâie (sau oțet din vin alb) în albușuri, ca să obțineți o bezea stabilă. Începeți să le bateți cu mixerul pornit la viteză mică, mărindu-o treptat până la moderată. Mixați-le până se vor transforma într-o spumă albă, pufoasă și până la apariția vârfurilor moi.

14.Doar după aceasta adăugați treptat zahărul pudră (câte o linguriță). După ce veți încorpora tot zahărul pudră, măriți viteza mixerului până la maxim și bateți bezeaua până la apariția vârfurilor persistente, pe parcursul a 10-15 minute (este important ca bezeaua să nu se împrăștie).

De obicei, proporția dintre albușuri și zahăr este de 1:2, adică la 100 g de albușuri se adaugă 200 g de zahăr. Nu reduceți mult cantitatea de zahăr, deoarece el influențează stabilitatea compoziției de albușuri. Dacă folosiți zahăr pudră din comerț, asigurați-vă că nu conține amidon.

15.La sfârșit adăugați amidonul cernut și amestecați puțin.

16.Adăugați fulgii de migdale (puteți să-i puneți întregi sau să-i fărâmițați puțin cu mâinile) și amestecați cu grijă, folosind spatula și realizând mișcări circulare, orientate de jos în sus.

17.Asamblați prăjitura: așezați prunele pe suprafața blatului copt. Dacă între timp ele au eliberat mult suc, adăugați doar o parte din el pe prăjitură.

18.Apoi răspândiți bezeaua pe stratul de prune. Realizați vârtejuri și denivelări pe ea cu ajutorul lingurii.

19.Coaceți prăjitura pe parcursul a încă 35 minute în cuptorul preîncălzit până la 200°C (programul jos-sus, fără convecție). Temperatura mare va contribui la închegarea rapidă a bezelei și formarea crustei rumene și crocante, iar la interior ea va rămâne moale și aerată ca sufleul.

Dacă cuptorul dumneavoastră arde tare și bezeaua s-a rumenit prea repede, puteți să mutați tava pe raftul inferior celui mijlociu.

20.Lăsați prăjitura să se răcească timp de 20-30 minute în tavă. Apoi scoateți-o cu grijă din ea, îndepărtați hârtia de copt din jurul ei și lăsați-o să se răcească complet.

21.Transferați-o pe un platou. Porționați-o și serviți-o.

Deși se coace de două ori, blatul prăjiturii nu se arde și nu se usucă, deoarece sucul de prune îl pătrunde. În același timp el nu devine prea umed. Totul este optim!

Salvați această rețetă! Experimentați și pregătiți prăjitura cu alte fructe!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!