Cașcaval de mere cu nuci și fructe uscate!

Iată o rețetă simplă de cașcaval de mere, unul dintre cele mai gustoase deserturi cu mere. Îl puteți pregăti fără zahăr, cu cimbru. Ca să-i înțelegeți gustul adevărat, ar fi bine să lăsați cașcavalul să se matureze timp de 2-3 luni.

INGREDIENTE:

-mere;

-zahăr: 15-25% din greutatea merelor;

-scorțișoară;

-cuișoare, nucșoară, ghimbir – opțional;

-nuci, fructe uscate, fructe confiate – opțional.

MOD DE PREPARARE:

1.Puteți folosi mere deteriorate sau veștede, dar să nu fie viermănoase.

2.Spălați merele, le uscați, îndepărtați cotorul cu semințe și tăiați-le felii, direct în cratiță, presărând straturile cu 1/3 din zahăr.

3.Acoperiți cratița cu capac, puneți o greutate și așteptați o noapte, timp în care merele se vor lăsa.

4.Urmează să puneți merele la fiert. Dacă doriți un cașcaval cu textură netedă, fierbeți toate merele, dacă nu, atunci păstrați o cantitate de felii de mere (aproximativ 10%), pe care le veți adăuga mai târziu.

5.Merele pot fi fierte în 2 moduri:

-le scurgeți de suc, îl fierbeți de 2 ori, îl întoarceți din nou în cratița cu mere și puneți totul la fiert;

-puneți cratița cu mere și suc la fiert.

6.Aduceți siropul până la punctul de fierbere, micșorați flacăra, astfel încât să fiarbă încet, și fierbeți merele până vor fi gata.

7.Treceți merele prin sită sau pasați-le cu blenderul vertical, adăugând zahărul rămas.

8.Fierbeți piureul de 3 ori la foc mare, dacă îl amestecați continuu, sau la foc mic, dacă îl amestecați periodic. De asemenea, îl puteți fierbe cu pauze, adică atunci când aveți timp, până obțineți consistența necesară: piureul devine dens, vâscos, mai întunecat la culoare și mai puțin omogen. Piureul nu trebuie să bolborosească, doar să se elimine aburi.

9.La această etapă, puteți adăuga condimente, nuci, fructe și feliile de mere, păstrate la început, tăiate în jumătate.

10.Amestecați și fierbeți compoziția timp de încă 15-20 de minute, amestecând continuu.

Sfat. Verificați dacă compoziția e gata în felul următor: puneți puțin piure pe o bucată de tifon, adunați marginile, apoi desfaceți tifonul și, dacă se îndepărtează ușor, înseamnă că piureul e gata.

11.Tapetați un vas cu 4 straturi de tifon umed, transferați compoziția, o repartizați, ca să nu rămână goluri, și lăsați cașcavalul în vas sau îl transferați pe un tocător.

12.Deasupra puneți un alt tocător sau o farfurie și o greutate. Lăsați cașcavalul pentru câteva ore sau peste noapte.

Sfat. Cât cașcavalul este cald, puneți o greutate mai mică, iar după ce se răcește, folosiți una mai mare. Noi am folosit o greutate de 5l deoarece avem 2 roți de cașcaval, dacă aveți o singură roată, atunci greutatea trebuie să fie de 2 ori mai mică.

13.Tapetați tocătorul cu hârtie de copt, scoateți cașcavalul din tifon și îl transferați pe hârtia de copt. Lăsați cașcavalul la uscat. Perioada de uscare variază între 2 zile și câteva săptămâni, în funcție de grosimea roții de cașcaval, de cât de bine ați fiert cașcavalul, de umiditatea încăperii etc. În timpul uscării, acoperiți cașcavalul cu un tifon subțire.

Sfat. Verificați cașcavalul în felul următor: apăsați ușor cu degetul și, dacă rămâne o adâncitură, cașcavalul mai trebuie uscat, până nu mai rămâne urmă de la deget pe suprafață.

14.Cașcavalul trebuie întors cu grijă pe cealaltă parte 1 dată pe zi: acoperiți roata cu hârtie de copt, așezați un tocător și răsturnați cașcavalul.

15.Când cașcavalul e suficient de uscat pe toată suprafața, îl înfășurați într-o pânză uscată de in și îl păstrați într-un loc uscat și bine aerisit.

Tăiați cașcavalul cum doriți, noi preferăm felii foarte subțiri. Rețeta este foarte interesantă și vă recomandăm să o încercați!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!