Cum să plantați rapid mulți cartofi cu un plug improvizat!

Mulți încă plantează cartofii cu lopata. Procesul este extrem de dificil și de lungă durată. Este mult mai rapid și mai ușor să plantați cartofii în rânduri. Dacă realizați un plug pentru acest lucru, întregul proces va fi simplificat și accelerat.

AVEȚI NEVOIE DE:

– 2 roți pentru roabă;

– țevi;

– cornier;

– tablă de oțel;

– plug.

PAȘI DE URMAT:

1. Pentru realizarea dispozitivului de probă e nevoie să instalați roțile pe axă, astfel încât ampatamentul să fie de 60 cm. Apoi sudați de ea un afet în formă de T din cornier. Pe afet se fixează plugul cumpărat sau improvizat. Acesta se sudează mai aproape de roți. Pe partea opusă în raport cu plugul, se sudează 2 bare stabilizatoare, înclinate una față de cealaltă. Acestea pot fi făcute din tablă de oțel sau le puteți tăia dintr-o țeavă cu pereți groși de diametru mare. Apoi se sudează un mâner lung în formă de U făcut dintr-un tub. El se unește cu axa roților și afetul.

Tehnologia de utilizare a plugului

Pe pat se face marcajul primului rând. Este important ca acesta să fie drept, atunci și următoarele vor fi la fel. Apoi dispozitivul se așază cu plugul pe marcaj. Îl trageți spre dumneavoastră, mișcându-vă cu spatele înainte.

Pentru a săpa al doilea șanț, întoarceți dispozitivul și fixați-l cu roata în urma sa precedentă. Astfel, reușiți să păstrați distanța între rânduri de 60 cm.

Între timp, persoanele care vă ajută, aruncă cartofi în rânduri, păstrând distanța recomandată între tuberculi, în funcție de soiul ales. De regulă sunt 30 cm. Dacă solul în timpul lucrărilor va fi prea dens, atunci fixați o greutate deasupra cadrului.

După ce faceți 4-6 rânduri, e nevoie să reveniți la începutul lor, să întoarceți invers dispozitivul și să-l trageți cu barele stabilizatoare în jos.

Ele vor muta pământul săpat în șanț, formând o creastă deasupra. Este important să alternați săpatul și acoperirea, pentru ca solul săpat să nu reușească să se usuce.

Pe viitor, de îndată ce apar primele plante tinere, cât tufele sunt scunde, puteți să mai treceți o dată cu barele stabilizatoare peste rânduri. Ele vor împrospăta creasta și o vor face mai înaltă. Ulterior, pe măsură ce tufele devin înalte, nu mai folosiți dispozitivul.

Cartofii îi puteți scoate din pământ cu același plug folosit în timpul plantării. Doar că trebuie să săpați peste un rând. În caz contrar, roțile vor strivi cartofii din groapa anterioară. Mai întâi se scoate din pământ și se adună recolta peste un rând, apoi se prelucrează celelalte creste.

Utilizarea acestui dispozitiv pentru plantarea cartofilor duce la creșterea semnificativă a productivității. Este de preferat să aveți câteva persoane care vă ajută la plantarea tuberculilor, ca să reușească în urma plugului.

Mult spor!