Acoperirea de toamnă a căpșunilor remontante!

Pentru a preveni înghețarea plantațiilor de căpșuni iarna, acestea trebuie bine acoperite (mulcite) înainte de sosirea gerurilor. Procedura începe după ce îndepărtați toate frunzele uscate și bolnave, după irigare și după ultima fertilizare.

Dar, nu vă grăbiți – toamna, patul de căpșuni se acoperă doar după primele înghețuri. Tufele expuse la aceste mici temperaturi sub zero grade vor fi mai călite și vor ierna mai ușor. De regulă, este sfârșitul lunii octombrie. Totuși, vă recomandăm să vă orientați după prognoza meteo din regiunea dumneavoastră. 

Cu ce și cum să acoperiți căpșunile remontante pentru iarnă? Mulciul se repartizează într-un strat gros (aproximativ 10-15 cm), dar nu deasupra frunzelor, ci, în mare parte, pe pământ în jurul și printre ele. În acest caz, mulcirea căpșunilor va fi cea mai eficientă. 

Există suficiente opțiuni de materiale pentru mulcirea de toamnă, aveți din ce alege: 

– ace sau ramuri de molid: un strat gros de ace, care nu se lipesc între ele și nu se udă, protejează sigur solul de îngheț și uscare. În plus, acele de pin sau molid împiedică răspândirea putregaiului cenușiu și protejează patul de dăunători. În timp, amestecându-se cu solul, acest mulci îl va face mai afânat și mai permeabil; 

– paie: acest material se descompune lent și reține căldura pentru o lungă perioadă de timp, iar în acest proces îmbogățește solul cu substanțe nutritive și îi sporește fertilitatea. Un dezavantaj important al utilizării paielor în perioada de toamnă-iarnă este faptul că reprezintă o momeală excelentă pentru rozătoare; 

– compost: materia organică bine putrezită obținută ca urmare a descompunerii reziduurilor vegetale este complet sigură pentru plante, reduce probabilitatea infectării acestora cu boli și este, de asemenea, un îngrășământ excelent; 

– frunze uscate (cu condiția să fie complet sănătoase): frunzele se descompun rapid și îmbogățesc solul cu substanțe nutritive. Cu toate acestea, în cazul unei ierni blânde și umede, frunzele căzute pot începe să putrezească, ceea ce va provoca multiplicarea ciupercilor în sol. 

Ca ultimă soluție, pentru acoperirea de iarnă a patului, puteți folosi chiar și materiale naturale, cum ar fi materialul agrotextil. Dar, în acest caz, este extrem de important să-l așezați nu direct pe plante (altfel acestea vor îngheța în locurile de contact ale frunzelor cu materialul), ci numaidecât pe niște arcuri nu foarte înalte fixate din timp. Iarna, acestea vor fi acoperite cu zăpadă, iar tufișurile vor supraviețui până în primăvară, fără a îngheța sau a se aburi. 

După cum puteți vedea, nu este nimic dificil în procedura de acoperire de toamnă a căpșunilor remontante. Cu toate acestea, realizarea la timp și îndeplinirea corectă va ajuta patul dumneavoastră cu căpșuni să treacă cu confort și cu bine peste perioada rece, pentru ca în sezonul următor să vă bucure cu o recoltă bogată, și nu cu una singură. 

Spor al grădinărit!