Butășirea trandafirilor după metoda burrito!

Tăierea trandafirilor folosind metoda burrito este posibilă atât toamna, cât și în orice altă perioadă a anului. Toamna, această metodă are avantajele sale: oricum tăiați trandafirii înainte de iarnă, deci butași veți avea mulți. În plus, toamna este mai mult timp.

Metoda burrito este una nouă, fiind lăudată pentru simplitatea sa și numărul mare de material săditor obținut. Dar, sunt și grădinari, cărora butășirea nu le-a reușit.

Metoda burrito funcționează bine în orice perioadă a anului. Dar toamna va dura mai mult, deoarece butașii sunt latenți, iar lemnul este mai dur.

Tăierea butașilor

Tăiați câte ramuri de trandafir doriți. Dacă butășiți toamna, atunci până când nu au dat înghețurile puternice. Dacă tăiați în alte perioade ale anului, atunci când mugurii abia abia se trezesc. Este posibil chiar și după sfârșitul înfloririi, în acest caz se taie butași de pe ramurile, care în această vară au avut boboci.

Lungimea lor variază de la 15 cm la 25 cm. Faceți tăietura inferioară puțin mai jos de internod, din care vor apărea apoi rădăcini noi.

Curățați crenguțele de frunze. Din ambele părți ale bazei butașului, radeți o bucată mică de scoarță, descoperind stratul de cambium, și prelucrați cu regulator de creștere.

Butășirea trandafirilor, pregătirea ziarului

Apoi, luați câteva straturi de ziar obișnuit și udați-l, fie înmuindu-l într-un recipient cu apă și storcându-l bine, fie stropindu-l cu pulverizatorul.

Important! Ziarul nu trebuie să fie foarte ud. Hârtia umedă va provoca mucegai și butașii se vor acoperi cu mucus. Ziarul trebuie să fie atât de umed încât să nu picure apă din el când este stors! Dacă nu reușiți să stoarceți ziarul la nivelul necesar, puneți-l în cuva mașinii de spălat și porniți regimul „stoarcere” pentru o perioadă scurtă de timp.

Așezați toți butașii (nu mai mult de 8-9) în mijlocul hârtiei umede și înfășurați-i în formă de burrito. Dacă aveți diferite soiuri de trandafiri, nu uitați să semnați fiecare ambalaj.

Condiții pentru butășirea trandafirilor

Acum puneți burrito-ul într-o pungă de plastic obișnuită, în care cumpărați produse. Noi, de exemplu, l-am învelit mai întâi într-o pelincă pentru bebeluși, apoi l-am pus într-o pungă. Important să fie totul ermetic.

Păstrați butașii într-un loc răcoros și întunecat.

Regimul optim de temperatură este de +19…+21°C. Dacă acest lucru se întâmplă iarna, atunci nu este dificil să găsiți un colțișor în apartament: pe podea lângă balcon, ușa de la intrare, pe pervazul ferestrei, dacă nu este încălzire. Dacă butășiți iarna târziu – primăvara devreme, atunci folosiți un garaj, seră, balcon, logie.

Sfat simplu cum puteți găsi locul potrivit pentru butași în apartament, dacă aveți un număr mic. Luați un termometru de exterior, plimbați-vă prin casă și lăsați-l pentru un timp în diferite locuri. Astfel, veți găsi temperatura potrivită.

Apariția rădăcinilor, la fel, depinde de sezon: 3-6 săptămâni. Verificați burrito-ul dumneavoastră la fiecare 2 săptămâni și nu-l lăsați să se usuce sau să se ude. Ramurile sunt gata pentru plantare atunci când apare o formațiune la capăt (calus) sau rădăcini de 1-5 cm. Cu rădăcini mici, înrădăcinarea, care urmează, este mult mai bună.

Îngrijirea ulterioară a butașilor

După aceea, plantați fiecare butaș separat în grădină sau în casă în ghiveci într-un substrat din nisip și turbă (sau numai nisip), adâncindu-i astfel încât 1-2 muguri să rămână deasupra suprafeței solului. Umeziți pământul cât să obțineți „un terci”: acesta este un moment foarte important atunci când plantați butași tineri. Faceți o adâncitură, introduceți butașul și presați în jurul lui, apoi presărați cu pământ uscat. Crenguțele pot fi plantate într-un singur ghiveci dacă se respectă o regulă: distanța dintre ele trebuie să fie de cel puțin 5 cm.

Pentru o creștere ulterioară la început, butașii au nevoie de: acoperire (de exemplu, instalați o sticlă de plastic) cu aerisire periodică, lumină difuză și temperatura aerului de cel puțin 23-25°С.

Butășirea prin metoda burrito – imaginile experimentului

Butășirea trandafirilor toamna sau în orice altă perioadă după metoda burrito nu este chiar atât de complicată. Dar numai în cazul în care ați citit cu atenție articolul și ați urmat întocmai instrucțiunile. Apropo, acest trandafir în 2 culori, crescut din butași, dă foarte mulți boboci frumoși și nu necesită acoperire specială peste iarnă.

Spor la grădinărit!