Ornament ”Cosițe dansatoare”!

Vom analiza cum se realizează acest ornament frumos în tricotat drept și circular. Veți avea nevoie de o andrea suplimentară. Raport: 15 ochiuri pentru cosițe + cel puțin 3 ochiuri pe dos între cosițe.

PAȘI DE URMAT:

Tricotat drept

1. Montați pe andrele 41 de ochiuri: 2 rapoarte câte 15 ochiuri + câte 3 ochiuri pe dos între cosițe + 2 ochiuri de margine.

2. Rând 1. Primul ochi nu se lucrează, 3 ochiuri pe dos și raportul: 1 ochi pe dos, 1 ochi pe față, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe față, 2 ochiuri pe dos, scoateți 1 ochi pe andreaua dreaptă fără să-l lucrați, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe față, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe față, 1 ochi pe dos.

3. Urmează ochiurile pe dos, în cazul nostru 3 ochiuri, apoi repetați raportul: 1 ochi pe dos, 1 ochi pe față, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe față, 2 ochiuri pe dos, scoateți 1 ochi pe andreaua dreaptă fără să-l lucrați, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe față, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe față, 1 ochi pe dos.

4. La final, ochiurile pe dos, în cazul nostru 3 ochiuri, și ochiul de margine pe dos. Întoarceți lucrul.

5. Rând 2 (și toate rândurile pare). Primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile după desen (cele de față – pe față, cele de dos – pe dos), ochiul de margine pe dos. Ochiul scos în rândul anterior îl lucrați pe dos după peretele din spate.

6. Repetați rândul 1 și 2 de 2 ori, respectiv trebuie să obțineți 6 rânduri.

7. Rând 7. Primul ochi nu se lucrează, 3 ochiuri pe dos, scoateți 3 ochiuri pe andreaua suplimentară și le lăsați după lucru.

8. Urmează 3 ochiuri după desen, adică 1 ochi pe dos, 1 ochi pe față, 1 ochi pe dos.

9. Lucrați ochiurile de pe andreaua suplimentară la fel după desen: 1 ochi pe dos, 1 ochi pe față, 1 ochi pe dos.

10. După care, 1 ochi pe dos, scoateți 1 ochi pe andreaua dreaptă fără să-l lucrați, 1 ochi pe dos.

11. Scoateți din nou 3 ochiuri pe andreaua suplimentară și le lăsați în fața lucrului.

12. Urmează 3 ochiuri după desen, adică 1 ochi pe dos, 1 ochi pe față, 1 ochi pe dos.

13. Întoarceți ochiurile de pe andreaua suplimentară pe andreaua stângă și lucrați 1 ochi pe dos, 1 ochi pe față, 1 ochi pe dos.

14. Lucrați 3 ochiuri pe dos și repetați raportul: scoateți 3 ochiuri pe andreaua suplimentară și le lăsați după lucru, 3 ochiuri după desen, lucrați ochiurile de pe andreaua suplimentară după desen, 1 ochi pe dos, scoateți 1 ochi pe andreaua dreaptă fără să-l lucrați, 1 ochi pe dos, scoateți 3 ochiuri pe andreaua suplimentară și le lăsați în fața lucrului, 3 ochiuri după desen, întoarceți ochiurile de pe andreaua suplimentară pe andreaua stângă și lucrați 1 ochi pe dos, 1 ochi pe față, 1 ochi pe dos. La final, 3 ochiuri pe dos, ochiul de margine pe dos.

15. Rând 8. Primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile după desen (cele de față – pe față, cele de dos – pe dos), ochiul de margine pe dos. Ochiul scos în rândul anterior îl lucrați pe dos după peretele din spate.

16. Repetați rândurile 1-8.

Tricotatul circular

Raportul rămâne același: 15 ochiuri pentru cosițe + cel puțin 3 ochiuri între cosițe + 2 ochiuri de margine.

PAȘI DE URMAT:

1. Rând 1. În cazul nostru, 4 ochiuri pe dos și raportul: 1 ochi pe dos, 1 ochi pe față, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe față, 2 ochiuri pe dos, scoateți 1 ochi pe andreaua dreaptă fără să-l lucrați, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe față, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe față, 1 ochi pe dos.

2. Urmează ochiurile pe dos, raportul și repetați, până la sfârșitul rândului.

3. Rând 2. 4 ochiuri pe dos și raportul: 1 ochi pe dos, 1 ochi pe față, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe față, 2 ochiuri pe dos, ochiul scos în rândul anterior îl lucrați pe față, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe față, 2 ochiuri pe dos, 1 ochi pe față, 1 ochi pe dos. Continuați, până la sfârșitul rândului.

4. Lucrați încă 4 rânduri, repetând rândul 1 și 2.

5. În rândul 7, faceți încrucișarea ochiurilor la fel ca în cazul tricotatului drept, doar că rândurile pare se lucrează după desen. De asemenea, în rândurile impare scoate 1 ochi nelucrat, iar în rândurile pare îl lucrați pe față.

Mult spor!