Pite fantastice — „buzunare” moi și pufoase pentru mâncare!

O savoare nemaipomenită!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-400 g de făină;

-6 g de drojdie proaspătă sau 2 g de drojdie uscată;

-20 g de zahăr;

-7 g de sare;

-20 ml de ulei de floarea-soarelui sau de măsline;

-220 ml de apă.

Pentru umplutură: legume, verdeață, carne, cașcaval, sosuri, maioneză…

Din aceste ingrediente veți obține 10 pite.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: dizolvați drojdia fărâmițată în apa caldă (35-37°C‌). Adăugați zahărul, sarea și uleiul. Amestecați.

2.Adăugați treptat făina cernută. Amestecați cu lingura. După ce aluatul va deveni mai consistent, transferați-l pe masa presărată cu făină și continuați să-l frământați cu mâinile. El trebuie să fie neted, omogen, moale și nelipicios.

3.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol adânc. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de 60 minute într-un loc cald. În timpul dospirii trebuie să-l întindeți sub formă de blat gros, dreptunghiular și să-l împăturiți suprapunându-i pe rând marginile paralele — de 2 ori, o dată la 20 minute.

4.Divizați aluatul dospit în 10 bucățele cu greutatea de 65-67 g. Modelați-le sub formă de biluțe și puneți-le într-o caserolă unsă cu puțin ulei. Acoperiți-le cu capacul și dați-le la frigider peste noapte. În următoarea zi puteți să coaceți pitele în orice moment.

5.Încingeți cuptorul până la 250°C‌ (programul jos-sus, fără convecție) — cu tot cu tava de copt, care trebuie să fie situată pe raftul lui inferior.

6.Lucrând pe masa presărată cu făină, întindeți fiecare biluță de aluat sub formă de turtiță rotundă, cu grosimea de 3-4 mm. Aveți grijă ca ele să nu se lipească de masă — astfel ele nu se vor lipi ulterior nici de tava fierbinte.

7.Transferați cu grijă turtițele pe tava fierbinte, folosind o paletă lată. Coaceți câte 3 pite în același timp.

8.Coaceți pitele timp de aproximativ 3-4 minute în cuptorul preîncălzit până la 250°C‌. Ele încep să se umfle din primul minut.

9.Scoateți pitele din cuptor, lăsând tava în el. Puneți-le în caserole și acoperiți-le cu capace. Lăsați-le să se aburească.

10.După aburire pitele devin moi și elastice. Dacă doriți, puteți să le congelați, iar când vreți să le mâncați, să le dezghețați și să le încălziți.

11.Tăiați o mică porțiune din pită și umpleți-o cu ceea ce vă place.

12.Puteți să umpleți pitele cu orice aveți în frigider. Iată câteva exemple: 

-salată de varză albă cu castraveți și verdeață;

-șnițel de pui sau curcan cu roșii, salată verde, ceapă și maioneză sau alt sos;

-șuncă cu cașcaval, castraveți și rucola.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!