O rețetă ușoară de chec cu vișină/cireșe în sos dulce de smântână!

O rețetă de chec cu aluat fărâmicios cu fructe în sos de smântână. O porție generoasă de fructe acrișoare cu un sos dulce de smântână!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-300 g de făină de grâu;

-200 g de unt/margarină rece;

-3 linguri de zahăr;

-vanilie sau zahăr vanilat;

-1/2 linguriță de sare;

-1 linguriță de praf de copt;

-1 ou;

-1-3 linguri de apă rece (la necesitate).

Pentru umplutură:

-500-700 g de fructe sau mure;

-1 linguriță de făină de grâu;

-1 linguriță de amidon.

Pentru sos:

-250-300 ml de smântână;

-100-130 g de zahăr;

-vanilie sau zahăr vanilat;

-2 ouă;

-40 g de amidon.

MOD DE PREPARARE:

1.Într-un bol adăugați făina. Scoateți untul/margarina din congelator și o dați prin răzătoare în bolul cu făina. Pentru ca untul/margarina să nu să se lipească de răzătoare, ocazional îl înfăinați cu făină. Amestecați cu mâinile aluatul fărâmicios ca în rezultat să se primească ceva asemănător cu pesmet.

2. Adăugați sarea, praful de copt, zahărul și zahărul vanilat. Amestecați ingredientele uscate. Adăugați oul și o lingură de apă rece. Adunați aluatul într-o bilă. Dacă nu se strânge, mai adăugați 1 lingură de apă și iarăși strângeți aluatul. În rezultat vor fi necesare 3 linguri de apă. Aluatul fărâmicios nu trebuie mult să-l frământați. Odată ce toate ingredientele s-au adunat într- o bilă, aluatul este gata. Îl puneți într-un pachet alimentar, îl turtiți (pentru a fi comod de întins) și îl dați la frigider pentru 30-40 de minute.

3. Între timp cireșele sau vișinele le spălați și înlăturați sâmburele. Vișinele fără sâmbure le transferați într-un bol, adăugați făina și amidonul de proumb. Amestecați cu o lingură ușor.

4. Smântâna o amestecați cu zahărul, zahărul vanilat, ouăle și amidonul de porumb. Amestecați bine pentru a obține o consistență omogenă.

5. Înfăinați suprafața de lucru cu făină și întindeți aluatul fărâmicios de mărimea formei Dstră plus bordura. Așezați aluatul în formă și cu o furculiță faceți niște găuri pentru ca aluatul în timpul coaccerii să nu se ridice.

6. Peste el adăugați cireșele/vișinele și le distribuiți uniform pe toată suprafața formei.

7. Smântâna o turnați peste fructe și o dați la cuptor.

8. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180-190°C timp de 60-70 de minute.

9. Scoateți checul din cuptor și lăsați să se răcească complet.

Un chec aromat potrivit pentru întâlnirile de vară cu prietenii la o ceașcă de ceai parfumat!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!