Această floare se face transparentă atunci când plouă!

Diphylleia grayi nu este cea mai frumoasă floare. Majoritatea oamenilor vor trece pe alături fără să se uite la petalele sale rotunde albe. Dar ei nu cunosc abilitatea sa uimitoare de a deveni transparentă atunci când intră în contact cu apa!

Diphylleia grayi crește în munții împăduriți din nordul Japoniei și înflorește de la mijlocul primăverii până la începutul verii. Pe vreme uscată, florile au o singură culoare, însă când plouă, acestea devin transprente, oferindu-i plantei o frumusețe fantomatică! Când se usucă, petalele se fac din nou albe.

Interesant este faptul că abilitatea florii de a-și schimba culoarea la contactul cu apa nu este în niciun fel legată de pigmentare și este asigurată de structura celulară friabilă a petalelor.

“În zilele însorite, are loc o reflectare difuză între bulele de aer unite și citolimfele incolore, iar în rezultat petalele par albe. Când plouă, apa pătrunde în lacune și în spațiile intercelulare: perechea inițială ”aer-lichid” (”aer-citolimfă”) este înlocuită cu perechea ”lichid-lichid” (”apă-citolimfă”). Deoarece apa și citolimfa au indicatori comparabili de refracție a luminii, pătrunderea luminii crește semnificativ “, explică chimiștii.

Diphylleia grayi nu doar uimește florarii și biologii: cu ajutorul ei, oamenii de știință au creat un material nanooptic, care își păstrează transparența sub apă, respingând particulele de petrol.

Această plantă este uimitoare și foarte neobișnuită. Dumneavoastră ce părere aveți?