Acum semăn ardeii numai în acest fel! Germenii răsar uniform și nu se îmbolnăvesc de „Piciorul negru”!

Astăzi, vă voi relata modul în care îmi semăn eu semințele de ardei, astfel încât să obțin niște germeni uniformi, care mai apoi nu se îmbolnăvesc de „piciorul negru”. Și asta datorită unui set de măsuri simple pe care le întreprind în acest proces.

Metoda dată este simplă și genială în același timp, dar are câteva nuanțe importante, pe care astăzi vi le voi împărtăși cu multă plăcere.

Ce fel de semințe folosesc

Așadar, să începem cu primul lucru. Eu am decis să semăn semințele de ardei pe care le-am cules de la un ardei gras cumpărat de la magazin, care mi-a plăcut din punct de vedere al mărimii și al gustului. Nu de alta, dar se poate întâmpla să cumperi pliculețe colorate de semințe, iar rezultatul este fie o încurcătură de soiuri, fie soiul în sine nu corespunde așteptărilor. În cazul dat nu va fi așa. Principalul lucru este să alegeți un soi original, nu un hibrid.

Eu nu înmoi semințele în sine și nu le tratez în prealabil, deoarece consider că este o pierdere inutilă de timp.

Recipientul pentru semănare

Eu voi folosi un recipient obișnuit din plastic, pentru alimente. Acesta mi-a rămas de la carne. Nu voi face găuri în baza lui, deoarece răsadurile nu vor petrece mult timp în el și, pentru că adaug perlit în sol, excesul de apă va fi absorbit de el, iar plantele vor consuma cât vor avea nevoie.

Sfat: Dacă nu dvs. nu veți adăuga perlit în sol, puteți face găuri în baza recipientului cu ajutorul unui cui fierbinte.

Solul pentru semănarea ardeilor

Ardeilor le place solul afânat, fertil, cu adaos de biohumus.

De asemenea, eu adaug 10% de perlit și 10% de substrat de nucă de cocos la 80% din solul pentru răsaduri. Pentru fertilitate, puteți adăuga 1 lingură de biohumus la 1 litru de sol. Nu încarc solul pentru semănat cu substanțe nutritive pentru ca răsadurile să nu se îngrașe și să se întindă prea tare.

Semănatul semințelor

Acum, vă voi explica care este diferența principală a acestei metode față de semănatul tradițional. Eu am așternut hârtie igienică deasupra solului din recipient. O puteți înlocui cu prosoape de hârtie. Datorită ei, germinarea are loc mai rapid și mai uniform, deoarece semințele sunt la același nivel, iar stratul superior este mai afânat.

Important: să nu folosiți în niciun caz șervețele din material nețesut în loc de hârtie, pentru că după ce va veni momentul plantării, va fi foarte dificil să scoateți rădăcinile dintr-un astfel de șervețel, ceea ce va duce la deteriorarea rădăcinilor, lucru care pentru ardei nu este deloc de dorit.

Eu semăn semințele la o distanță de 2 cm, dar dacă aveți puține și mai rămâne spațiu, le puteți planta mai departe una de alta, fapt care va spori o bună aerisire și nu va permite concurența pentru lumină între plante.

Mulcirea și tratarea culturilor

Eu nu acopăr semințele cu sol, ci cu un substrat de turbă de nucă de cocos. În ciuda faptului că la început ea este sterilă, în viitor, va deveni un mediu favorabil pentru dezvoltarea mucegaiului și chiar a „piciorului negru”. De aceea, pentru a preveni acest lucru, după ce turba s-a umflat în apă până la consistența necesară (a devenit afânată), torn peste ea 1 pahar de apă în care am diluat 1 linguriță de Fitosporină. Ea va suprima dezvoltarea organismelor patogene, iar răsadurile mele vor creșe puternice și sănătoase.

Iar acum, cel mai important moment al tratamentului este pulverizarea cu Epin în proporție de 1 picătură la 250 ml de apă. Acest agent biologic, accelerează germinarea semințelor și reduce stresul provocat de transplantare. În cazul meu, favorizează o germinare rapidă. Eu stropesc abundent culturile, dar nu exagerez. Preparatul rămas poate fi folosit la alte plante, chiar și la florile de apartament.

Metoda este bună pentru că nu este nevoie să înmuiați semințele în prealabil, ceea ce este deosebit de convenabil atunci când aveți foarte multe soiuri.

Acum, partea cea mai ușoară. Acoperiți recipientul cu o bucată de sticlă sau cu folie și puneți-l într-un loc cald (25-27°C) până când germenii vor răsări. Odată ce au răsărit, îndepărtați folia și reduceți ușor temperatura, asigurându-le și cu o bună iluminare.

După ce ardeii au dezvoltat primele două frunze adevărate, îi tratez cu un fertilizant care îi va face mai rezistenți la stres și încep să-i transplantez.

Aceștia au fost pașii pe care îi urmez în procesul de semănare a ardeilor! Sper că v-au fost de ajutor și dvs.!

Spor la grădinărit!