Adăugați sub orice plantă de interior și va deveni din nou verde și frumos înfloritoare! 10 rețete eficiente de fertilizanți pentru plantele de cameră!

Vă prezentăm 10 rețete de fertilizanți pentru plantele dvs. de interior, pregătiți din ingrediente naturale și organice. Aceștia vă vor ajuta florile să-și recapete forțele după o perioadă îndelungată de stres, să înflorească abundent și să-și întărească imunitatea. Vă recomandăm să vi le salvați în copiuța dvs. cu rețete de îngrășăminte, deoarece pot să vă prindă bine!

Rețeta nr. 1: Fertilizant din frunze de dafin

1. Rupeți mărunt 2 frunze de dafin și puneți-le într-o crăticioară. Turnați 1 l de apă clocotită peste ele și lăsați-le să se infuzeze timp de 2-3 ore. Apoi strecurați soluția printr-o sită.

2. Udați plantele cu ea pe solul uscat, o dată la 2-3 săptămâni.

Notă: Aceste frunze conțin mult fier, care ajută la prevenirea îngălbenirii frunzelor din cauza deficienței de fier. Au mult calciu. El ajută la dezvoltarea plantelor decorative. Mult potasiu, care stimulează imunitatea. De asemenea, conțin și mult magneziu, care ajută la o înflorire de lungă durată, fără ca petalele să cadă rapid. Ele conțin și mangan, seleniu și zinc, care ajută la prevenirea diferitor boli.

Rețeta nr. 2: Fertilizant din usturoi

1. Luați 2 căței de usturoi decojiți și dați-i prin răzătoarea cu găuri mari. Turnați 1 l de apă clocotită peste ei și lăsați-i să se infuzeze timp de 4 ore.

2. După aceasta, adăugați 500 mg de acid succinic și amestecați foarte bine.

3. Udați plantele cu fertilizantul obținut.

Notă: Acesta este un fertilizant bun pentru orhidee și mușcate, precum și pentru orice plante cu flori, deoarece ajută la stimularea creșterii noilor tije florale.

Rețeta nr. 3: Fertilizant din coji de ceapă

1. Luați cojile de la 2 cepe și tăiați-le mărunt. Puneți-le într-o crăticioară și acoperiți-le cu apă clocotită, în proporție de 1 lingură de coji de ceapă la 1 l de apă. Lăsați-le să se infuzeze timp de 2-3 ore și strecurați-le.

2. Udați plantele la rădăcini cu fertilizatorul obținut (o dată la 14-21 zile). De asemenea, îl puteți folosi în scopul pulverizării pe frunze (o dată la 7 zile).

Notă: Coaja de ceapă este bogată în calciu, potasiu, sulf, vitaminele A, B, C și E. De asemenea, în compoziția sa are substanțe care ajută în lupta împotriva unei varietăți de ciuperci, viruși și bacterii. De aceea, această soluție nu numai că ajută la stimularea creșterii și dezvoltării plantelor de interior, dar și la combaterea dăunătorilor, a tot felul de viermi, ciuperci și mucegaiuri.

Rețeta nr. 4: Fertilizant din zăpadă sau apă de ploaie

1. După câte probabil că știți, zăpada este foarte bogată în oxigen, azot, clor, cupru, zinc și molibden. Aceasta reprezintă o sursă foarte bună de fertilizant pentru plantele dvs. de interior (pe timp de iarnă).

2. Pur și simplu adunați-o după ce s-a terminat ninsoarea și topiți-o. După ce a ajuns să fie de temperatura camerei, udați plantele cu ea. Iar pe timp de vară, puteți folosi apa de ploaie, aceasta fiind la fel de bună pentru plantele de interior.

Rețeta nr. 5: Fertilizant din ciupercă Chaga

1. Dizolvați jumătate de linguriță de ciupercă Chaga uscată și mărunțită în 1 litru de apă clocotită (aceasta poate fi întâlnită în pădure, pe mesteceni, sau cumpărată din magazinele specializate). Lăsați soluția să se infuzeze timp de 1 zi.

2. După aceasta, udați plantele la rădăcini (pe solul uscat) cu ea. Acest fertilizant poate fi administrat o dată la 2 săptămâni.

Notă: Această ciupercă conține un număr uimitor de macro nutrienți. Are chiar și azot, carbon, potasiu, magneziu, calciu, și hidrogen. De asemenea, are o mulțime de substanțe care conțin oxigen în cantități mari, care apoi saturează apa. Datorită acestui lucru, plantele cresc ușor și rapid și dezvoltă noi tije florale.

Rețeta nr. 6: Fertilizant din cenușă de lemn

1. Dizolvați 1 linguriță de cenușă de lemn și 1 linguriță de oțet de mere într-un litru de apă de temperatura camerei. Lăsați soluția să se infuzeze timp de 1 zi.

2. Udați plantele la rădăcină cu ea, nu mai des decât o dată la 2 săptămâni.

Notă: Fertilizantul dat conține fosfor, potasiu, calciu și alte elemente care ajută la revitalizarea plantelor și hrănirea lor cu elemente suplimentare. Datorită lui, frunzele plantelor vor deveni mai verzi, iar unele dintre ele vor începe și să înflorească viguros și să dezvolte noi tije florale.

Rețeta nr. 7: Fertilizant din flori de hibiscus

1. Luați 2 flori uscate de hibiscus și acoperiți-le cu apă clocotită. Lăsați-le să se infuzeze în ea, până când se va răci complet. Apa nu trebuie să fie de o culoare mai întunecată decât roz deschis.

2. Udați plantele sau stropiți-le pe frunze cu fertilizantul obținut. Acesta poate fi administrat o dată la 2 săptămâni.

Notă: El conține un număr imens de nutrienți, cum ar fi flavonoide, vitamine din grupurile B2, B5, B6, B9, B12, A, C, PP, calciu, sodiu, fosfor, fier, mangan, seleniu, magneziu etc. Și datorită compoziției sale bogate, plantele dvs. pur și simplu vor începe să crească și să se dezvolte frumos. Frunzele vor deveni mai verzi, strălucitoare și aspectuoase. Cel mai tare îl adoră orhideele și mușcatele.

Rețeta nr. 8: Fertilizant din coajă de salcie

1. Amestecați o linguriță de coajă uscată și mărunțită de salcie într-un litru de apă fiartă. Lăsați-o să se infuzeze timp de 3-4 ore.

2. Apoi strecurați-o și udați plantele la rădăcină cu ea (pe solul uscat).

Notă: Coaja de salcie este renumită nu numai pentru compoziția sa bogată, ci și pentru faptul că ajută la dezinfectarea plantelor de diferiți dăunători și este foarte bună pentru îmbunătățirea sistemului radicular. Ea conține o cantitate mare de acid ascorbic, glicozide, polifenoli, flavonoide, fier, calciu, fosfor, vitamina B, pectină etc.

Rețeta nr. 9: Fertilizant din ceai de Chamaenerion uscat

1. Pregătiți un ceai din această plantă, adăugând 1 lingură la 1 l de apă clocotită. Cel mai bine este să optați pentru ceaiul verde, nu fermentat. Lăsați-l să se răcească complet, apoi strecurați-l.

2. Udați plantele cu ceaiul obținut.

Notă: Acesta conține foarte mult fier și este bun pentru înverzirea plantelor slăbite și cu frunzele galbene.

Rețeta nr. 10: Fertilizant din crenguțe de brad

1. Tăiați mărunt vârful unei crenguțe de brad. Acoperiți-o cu apă clocotită, în proporție de 1 l la 1 linguriță. Lăsați soluția să se infuzeze timp de 4 ore.

2. Apoi strecurați-o și udați plantele cu ea.

Notă: Bradul este bun deoarece conține multe substanțe nutritive – vitamine, macro nutrienți și mult siliciu, fier, calciu, mangan, și vitamina C. Toate acestea fac ca rădăcinile plantei să crească rapid, iar frunzele să devină mai verzi. Calciul va facilita dezvoltarea sistemului radicular, iar celelalte substanțe vor ajuta la stimularea creșterii plantelor în sine și la prevenirea diferitelor boli.

În final, dorim să remarcăm faptul că nu trebuie să administrați plantelor toate rețetele citite dintr-o singură dată sau să le amestecați. Din motiv că fertilizatorii de mai sus sunt pregătiți din ingrediente organice, îi puteți administra plantelor nu mai des decât o dată la 2 săptămâni, alternându-i.

Un alt sfat va fi să nu udați plantele pe solul umed. Lăsați-l să se usuce complet, apoi udați-le cu fertilizantul ales. De asemenea, nu exagerați cu cantitatea. Turnați câte o jumătate de pahar la un ghiveci, astfel încât rădăcinile și solul să nu se putrezească de la excesul de umezeală.

Spor la grădinărit!