Albă, galbenă, verde, roșie: cum pot fi utilizate diferite soiuri de ceapă?

Folosirea altui soi de ceapă decât cel indicat în rețetă nu va strica felul de mâncare. Dar alegerea corectă a acestui ingredient îl va face de câteva ori mai gustos.

CEAPA ROȘIE

Ceapa roșie are o iuțeală picantă — ce-i drept, în perioada văratică gustul ei devine puțin mai moale (spre deosebire de cepele galbenă și albă, al căror gust nu depinde de sezon).

Acest soi se preferă a fi utilizat în stare proaspătă — când este prelucrat termic, el își pierde culoarea frumoasă, devenind gri-albăstrui și poate strica aspectul felului de mâncare.

Iar dacă vi se pare că gustul cepei roșii crude este prea strident, țineți-o în apă caldă pe parcursul a 30-40 minute.

Cum puteți să o folosiți? Adăugați-o în salate, sandwich-uri, burgeri, salsa. Ceapa roșie se potrivește ideal pentru marinare.

CEAPA GALBENĂ

Acesta este cel mai disponibil, popular și universal soi de ceapă. El poate înlocui alte soiuri (mai puțin răspândite) în rețete.

Ceapa galbenă are un gust complex, deosebit de iute și o aromă persistentă. Datorită conținutului ridicat de sulf, sucul ei irită mucoasele și determină lăcrimarea abundentă.

Este destul de dificil de o mâncat în stare crudă. În schimb, ea suportă excelent prelucrarea termică îndelungată.

Cum se utilizează? Adăugați-o în orice mâncăruri înnăbușite, fierte și prăjite.

CEAPA ALBĂ

Comparativ cu celelalte soiuri, ceapa albă este cea mai puțin populară. Și chiar este păcat! În ceea ce privește intensitatea gustului, acest soi depășește chiar și ceapa galbenă.

Iar datorită conținutului său ridicat de apă, pulpa cepei albe rămâne suculentă și crocantă mai mult timp. În același timp leguma respectivă se prezintă minunat atât în stare crudă, cât și în cea preparată.

Termenul de păstrare a cepei albe este mult mai mic decât cel al cepei galbene. Pe lângă aceasta, ea suportă rău temperaturile mici. De aceea, nu trebuie păstrată la frigider.

Cum poate fi utilizată? Adăugați-o în mâncărurile din gastronomia mexicană, în sosurile albe, în salatele cu paste și cartofi, în tocănițe, în mâncărurile complexe din carne și legume.

CEAPA DULCE

Spre deosebire de confrații lor iuți, soiurile dulci de ceapă au dimensiuni mai mari și un înveliș mai subțire. Unele soiuri (de exemplu, „Vidalia” și „Walla Walla”) sunt într-atât de dulci, încât pot fi mâncate ca merele.

În timpul prăjirii ceapa dulce își pierde repede forma, iar gustul ei devine mai puțin intens. Nu încercați să înlocuiți ceapa galbenă sau ceapa albă cu ceapă dulce în rețete — dulceața excesivă și absența iuțelii doar vor înrăutăți mâncarea.

Ceapa dulce se alterează repede. Ca să-i prelungiți termenul de valabilitate, păstrați-o în compartimentul pentru legume din frigider.

Cum se folosește? Folosiți-o pentru prepararea inelelor de ceapă în friteuză și a gratenului. Combinați-o cu legume prăjite și adăugați-o în stare crudă în salate și sandwich-uri.

Ceapa dulce poate fi folosită în calitate de garnitură pentru carne, pregătindu-o pe grătar cu ulei de măsline, sare și piper.

CEAPA EȘALOTĂ

Cepele mici, cu nuanță mov, costă semnificativ mai mult decât ceapa obișnuită. De aceea, nu sunt foarte populare în bucătăria de casă. Dar ceapa eșalotă este pur și simplu de neînlocuit în felurile de mâncare din gastronomia franceză.

Pe lângă acestea, în timpul tăierii ea practic nu determină lăcrimarea. Când este prăjită rapid în unt, ceapa eșalotă oferă sosurilor un gust delicat, abia picant.

La frigider ceapa eșalotă se poate păstra o perioadă destul de îndelungată — dacă se asigură circulația firească a aerului.

Cum se utilizează? Fiind tocată mărunt, poate fi adăugată în sosuri și dressing-uri pentru salate. Se include în mâncărurile fierbinți din carne și pește, în care nu este necesară iuțeala intensă a cepei albe sau galbene.

Poate fi folosită în calitate de condiment pentru carnea preparată la cuptor sau frigărui. Ceapa eșalotă poate servi drept garnitură, dacă bulbii sunt prăjiți întregi cu miere și ulei de măsline, iar apoi sunt copți puțin în cuptor.

Spor la gătit!