Altfel de sarmale „leneșe” – de toamnă! Foarte gustoase, aromate și ușor de preparat!

Astăzi, vă invităm să descoperiți o rețetă de toamnă cu adevărat specială: sarmale „leneșe”. Acestea nu sunt sarmalele „leneșe” pe care le cunoașteți, ci o versiune cu ingrediente de toamnă, cum ar fi dovleacul în loc de morcov, care face preparatul să iasă foarte gustos, aromat și surprinzător de ușor de preparat.

INGREDIENTE:

Pentru bulgur:

– 1 pahar de bulgur;

– 3 pahare de apă;

– 1 linguriță de sare;

– 3 cubulețe de unt;

Pentru sos:

– 2 cepe;

– 200 g de dovleac decojit;

– 1 ardei gras;

– 3 roșii (sau 1-2 linguri de pastă de tomate);

– 500 ml de apă;

– 1 frunză de dafin;

– verdeață (după gust);

– sare și piper negru măcinat (după gust);

Pentru sarmale:

– 300-350 g de varză;

– 1 gălbenuș de ou;

– 500-600 g de carne tocată (noi avem de pui și vită).

MOD DE PREPARARE:

1. Tăiați varza în formă de fideluță, mărunțiți-o puțin cu cuțitul, turnați apă clocotită peste ea și lăsați-o pentru 10 minute să se înmoaie.

2. Pregătiți bulgurul: puneți bulgurul spălat într-o cratiță cu trei pahare de apă și o linguriță de sare. Puneți vasul pe foc și și fierbeți bulgurul, până când va fi gata. Apoi adăugați untul.

3. Treceți carnea, dovleacul și ceapa prin mașina de tocat carnea (în boluri separate).

4. Pregătiți sosul: prăjiți puțin ceapa într-o tigaie încinsă cu ulei vegetal. Apoi adăugați dovleacul și prăjiți-l și pe el timp de câteva minute. Scoateți o jumătate din prăjeală într-un bol și lăsați-o să se răcească.

5. Tăiați ardeiul gras foarte mărunt cu cuțitul, puneți-l la prăjeala rămasă în tigaie și prăjiți-l timp de câteva minute. Asezonați totul cu sare după gust.

6. Într-un bol încăpător, amestecați carnea tocată cu varza scursă de apă, gălbenușul de ou și prăjeala din bol. Asezonați tocătura cu sare și piper negru măcinat după gust.

7. Adăugați roșiile date prin răzătoare sau pasate cu blenderul în tigaie și amestecați. Lăsați sosul puțin să fiarbă, astfel încât să se evaporeze tot lichidul în exces. Dacă nu aveți roșii, puteți adăuga 1-2 linguri de pastă de tomate.

8. Modelați pârjoale din tocătura obținută și puneți-le într-un vas încăpător de gătit, uns cu ulei vegetal.

9. După ce sosul a rămas fără lichid, turnați aproximativ 500 ml de apă în el și aduceți-l în punctul de fierbere. Stingeți focul.

10. Puneți vasul cu pârjoale (sarmale leneșe) pe foc și turnați sosul peste ele. Faceți focul mic, puneți capacul și lăsați mâncarea să fiarbă timp de 30-40 minute.

11. În final, adăugați verdeața tocată mărunt și o frunză de dafin. Stingeți focul și lăsați sarmalele leneșe să se „odihnească” timp de 10 minute sub capac.

12. După aceasta, le puteți savura la cină cu multă plăcere, alături de bulgurul delicios obținut!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!