Aluat dospit pentru chifle nu m-a dezamăgit niciodată: ies foarte pufoase!

Astăzi vă voi împărtăși nu doar o rețetă de chifle delicioase, ci și fantastic de frumoase! Aluatul este foarte fin și aerat! Îl folosesc pentru astfel de bunătăți de mulți ani și niciodată nu m-a dezamăgit. Vă recomand să-l încercați și dvs.!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 250 ml de lapte;

– 60 g de zahăr;

– 7 g de drojdie uscată;

– jumătate de linguriță de sare;

– 1 ou + 1 albuș;

– 60 g de unt (moale);

– 500 g de făină;

Pentru umplutură:

– 350 g de gem de caise;

Pentru ungere:

– 1 gălbenuș de ou;

– 1 lingură de lapte.

MOD DE PREPARARE:

1. Turnați laptele cald într-un castron sau în cupa mixerului, adăugați 1 linguriță de zahăr (din cantitatea totală) și drojdia uscată. Amestecați ingredientele cu un tel, apoi acoperiți-le cu un prosop și lăsați-le timp de 10-15 minute pentru ca drojdia să se activeze.

2. Apoi, amestecați compoziția de drojdie și adăugați restul zahărului, sarea, oul și albușul, lăsând gălbenușul pentru ungerea chiflelor. Amestecați până la omogenizare, turnați o parte din făina cernută și începeți să frământați aluatul.

3. Puteți face asta cu mâinile sau cu ajutorul unui robot de bucătărie. Eu frământ aluatul cu robotul (la viteză medie), adăugând treptat făina. Consistența aluatului final trebuie să fie moale, elastică și nelipicioasă de mâini.

Notă: Eu am folosit 500 g de făină în total. Însă dvs. s-ar putea să aveți nevoie de mai puțină sau mai multă făină, pentru că toată făina e diferită. În plus, cantitatea ei va depinde și de mărimea ouălor.

4. În final, adăugați 60 g de unt moale la aluat și mai frământați-l puțin.

Notă: Untul se adaugă în aluat chiar la sfârșitul frământării, când glutenul s-a format deja, deoarece untul încetinește procesul de formare a acestuia. Astfel, după coacere, aluatul rămâne poros și aerat.

5. Formați o bilă din aluatul obținut și puneți-o într-un bol uns cu ulei vegetal. Vă recomand, de asemenea, să ungeți și partea superioară a aluatului cu un strop de ulei vegetal, pentru a nu se usca în timpul creșterii. Acoperiți-l cu un prosop și lăsați-l într-un loc călduros să crească în volum de aproximativ 3 ori.

6. Aluatul a crescut în doar 50 de minute! Uitați-vă cât de aerat este!

7. Frământați aluatul și transferați-l pe suprafața de lucru. Împărțiți-l în 12 bucăți egale – de aproximativ 75 g fiecare. Modelați-le în formă de bile, acoperiți-le cu o folie și lăsați-le sub ea timp de 10 minute.

8. Modelați chiflele, începând cu prima bilă de aluat: înfăinați ușor masa și întindeți bila într-un cerc mic, folosind sucitorul. Folosind partea ne tăioasă a unui cuțit sau o racletă de plastic, împărțiți aluatul în opt segmente, dar nu-l apăsați prea tare, ca să nu-l tăiați cu totul.

9. Acum, cu ajutorul unui cuțit, faceți tăieturi de-a lungul liniilor marcate, dar mici, de aproximativ 2 cm fiecare. Uniți cele două colțuri ale unui triunghi pe partea din dos și puneți-l pe aluat. Repetați operațiunea cu toate triunghiurile. Veți obține o floare frumoasă și neobișnuită din aluat.

10. Așezați chiflele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând un pic de spațiu între ele, deoarece aluatul va crește foarte bine în dimensiune în timpul coacerii. Acoperiți chiflele cu o folie și un prosop și lăsați-le să dospească timp de 15 minute.

11. Amestecați 1 gălbenuș de ou și 1 lingură de lapte și ungeți ușor fiecare chiflă cu acest amestec. Puneți umplutura preferată în centrul fiecărei flori. Puteți pune lapte condensat fiert, dulceață, brânză de vaci sau gem gros (eu am pus gem de caise). 

12. Coaceți în cuptorul preîncălzit până la 180°C, timp de 20-25 minute.

13. Scoateți-le din cuptor, lăsați-le puțin să se răcească și le puteți savura cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!