Aluat rapid fără bătăi de cap – ”scafandru”! Pateuri cu căpșuni!

Aluat rapid cu drojdie! Un aluat universal potrivit chiar și pentru umpluturile sărate, dar e nevoie să adăugați zahăr după gust. Este pufos, iar pateurile sunt moi și rămân așa mult timp. O metodă neobișnuită de preparare, pe care o aflați mai jos!

INGREDIENTE:

Pentru aluat (la temperatura camerei):

– 200 ml de lapte;

– 20 gr de drojdie proaspătă;

– 75 gr de zahăr;

– 1 linguriță de zahăr vanilat;

– 2 ouă (1 gălbenuș pentru uns);

– 40 gr de unt;

– 30 ml de ulei;

– ½ linguriță de sare;

– 600 gr de făină.

Pentru umplutură:

– 500 gr de căpșuni;

– 75 gr de zahăr;

– 15-20 gr de amidon (în funcție de soiul căpșunilor).

MOD DE PREPARARE:

1. Tăiați căpșunile bucăți mici, le transferați într-un vas cu fund gros, adăugați jumătate de zahăr și așteptați 5 minute, cât să lase zeamă.

Sfat. Dacă fructele sunt acrișoare, adăugați mai mult zahăr. Astfel, veți avea mai multă zeamă, deci va fi nevoie să folosiți mai mult amidon. La fel procedați și în cazul când căpșunile sunt foarte suculente.

2. Amestecați zahărul rămas cu amidon.

3. Puneți vasul cu căpșuni la foc mic și le aduceți până la punctul de fierbere, amestecând fructele periodic foarte atent.

4. Opriți flacăra, adăugați zahărul cu amidon, amestecați, apoi dați compoziția în clocot și o fierbeți timp de 1 minut.

5. Lăsați umplutura să se răcească complet, amestecând continuu sau acoperind-o la contact cu folie de plastic.

Sfat. Dacă veți folosi doar fructe proaspete în calitate de umplutură, aceasta va curge.

6. Mărunțiți drojdia în laptele cald (35-40°С), adăugați 1 linguriță de zahăr (din cantitatea totală) și amestecați, până se dizolvă zahărul și drojdia.

7. Adăugați 2 linguri de făină (din cantitatea totală) și amestecați, până la omogenizare. Lăsați compoziția pentru puțin timp, cât să se activeze drojdia.

8. Amestecați 1 gălbenuș și 2 albușuri cu sare, zahăr, zahăr vanilat, unt moale și 2 linguri de ulei.

9. Adăugați drojdia și amestecați bine.

10. Încorporați treptat făina cernută, amestecați cu lingura, apoi frământați aluatul.

11. Adăugați uleiul rămas și continuați să frământați aluatul pe suprafața de lucru, până devine moale, nelipicios și neted.

12. Rotunjiți aluatul, îl stropiți cu ulei pe toate părțile, apoi stropiți bine o pungă de plastic la fel cu ulei, puneți aluatul în ea, apoi încă în una, eliminați aerul și legați capătul cu un elastic pentru bani.

13. Puneți aluatul într-o cratiță cu apă de 30-35°С pentru 30-40 de minute. Întoarceți periodic aluatul de pe o parte pe alta.

14. Scoateți aluatul din apă pe un prosop, ungeți suprafața de lucru cu ulei, transferați aluatul, îl lucrați puțin și îl tăiați în bucăți a câte 50 gr fiecare, pe care le rotunjiți. Le acoperiți cu folie de plastic și le lăsați să se odihnească timp de 10 minute.

15. Ungeți blatul de lucru cu puțin ulei, luați câte o bucată de aluat, le întindeți în lipii rotunde și le întoarceți cu partea netedă în jos.

Sfat. Dacă aluatul se strânge înapoi, îl mai întindeți o dată, pentru că după a doua întindere el devine mai ascultător.

16. Adăugați umplutură în mijloc și lipiți marginile, formând pateuri triunghiulare: lipiți bine o parte și îndoiți marginea, apoi lipiți a doua parte și acoperiți cu ea prima margine.

17. Transferați pateurile pe tava tapetată cu hârtie de copt siliconată (sau o ungeți cu unt moale), păstrând distanța între ele, le acoperiți și le lăsați la dospit pentru aproximativ 30 de minute.

Sfat. Aveți grijă ca umplutura să nu ajungă între marginile de aluat. Dacă lucrați lent, atunci adăugați umplutura pe 2-3 lipii, formați pateurile, apoi continuați, deoarece umplutura curge pe toată suprafața aluatului.

18. Ungeți pateurile cu gălbenuș diluat, așteptați 10 minute și le coaceți la cuptorul preîncălzit până la 180-190°С timp de 18 minute, în funcție de cuptor (treapta de mijloc, încălzire sus-jos, fără convecție).

Sunt atât de frumoase și lucioase! Pateurile au o aromă și un gust nemaipomenit! Moi, pufoase și cu multă umplutură!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!