Aluatul iese ca puful – o rețetă reușită! Pateuri cu umplutură delicioasă!

Vă prezentăm o rețetă de pateuri prăjite pe tigaie cu umplutură de cartofi! Aluatul acestora este atât de pufos, încât se topește în gură, iar umplutura de cartofi este condimentată la perfecție pentru a vă satisface papilele gustative. Sunt ușor de făcut și suntem siguri că vor fi apreciați de toți ce care-i vor gusta!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 300 ml de lapte cald;

– 1 lingură de zahăr;

– 2 linguri de iaurt natural sau de chefir;

– 1 ou;

– 8 g de drojdie uscată (sau 25 g de drojdie proaspătă);

– 500-530 g de făină;

– 1 linguriță de sare;

– 2 linguri de ulei de măsline;

Pentru umplutură:

– 3 cartofi mari fierți;

– sare, piper negru măcinat și boia de ardei dulce (după gust);

– jumătate de linguriță de chimion;

– 1 ceapă prăjită;

– jumătate de legătură de mărar;

– jumătate de legătură de pătrunjel.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: în laptele cald dintr-un bol, adăugați oul, zahărul, iaurtul și amestecați bine cu telul. În amestecul obținut, combinați drojdia uscată și lăsați-o să se activeze timp de aproximativ 15 minute.

2. Cerneți făina în bol, adăugați sarea și uleiul de măsline (sau de floarea-soarelui). Amestecați aluatul cu mâna, până la omogenizare. Acesta va fi lipicios, dar așa și trebuie să fie. Transferați-l pe masa unsă cu ulei vegetal și frământați-l cu mâinile pe parcursul a 5-7 minute, până când va deveni omogen, elastic și nelipicios.

3. Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol uns cu ulei vegetal. Acoperiți-l cu o folie alimentară și un prosop și lăsați-l să dospească timp de 40 de minute într-un loc călduros.

4. Pregătiți umplutura: prăjiți ceapa tăiată în formă de cubulețe într-o tigaie încinsă cu ulei vegetal, până când se va rumeni. Amestecați-o cu piureul de cartofi și verdeața tocată mărunt. Asezonați umplutura cu sare, chimion, piper negru măcinat și boia de ardei dulce după gust.

5. Frământați puțin și transferați aluatul dospit pe suprafața de lucru unsă cu ulei vegetal și împărțiți-l în 15 bucățele egale. Modelați-le pe toate în formă de biluțe. Lăsați-le să se „odihnească” timp de 10 minute sub o folie și un prosop.

6. Modelați pateurile: turtiți cu degetele câte o biluță de aluat, adăugați o lingură de umplutură în centru și lipiți marginile deasupra ei. Aplatizați-le puțin, ca să obțineți o formă ovală și plată. Puneți-le pe un platou uns cu ulei vegetal (cu „cusătura” în jos) și mai lăsați pateurile să se „odihnească” timp de 10 minute sub o folie și un prosop.

7. Prăjiți pateurile la foc mediu, într-un vas încins cu suficient ulei vegetal, până când se vor rumeni pe ambele părți.

8. Scoateți-le pe un platou tapetat cu prosoape de hârtie, pentru a îndepărta excesul de ulei și savurați-le cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!