Am tricotat acești cipici pentru prietena mea! I-au plăcut atât de mult, încât m-a rugat să-i mai fac o pereche de altă culoare!

Astăzi vă voi demonstra un model foarte drăguț de cipici, care se asamblează dintr-un dreptunghi și poate fi tricotat pentru orice mărime, deoarece dreptunghiul se tricotează după lungimea tălpii dvs. Eu îi voi face pentru mărimea 37-38.

Astfel, pentru a afla câți centimetri trebuie să măsoare primul rând de ochiuri, va trebui mai întâi să măsurați lungimea tălpii dvs.

Mai sus, veți găsi un tabel cu indicii caracteristici fiecărei mărimi, așa că vă puteți orienta după el. Deci, după ce ați aflat mărimea tălpii dvs., va trebui să reduceți 10% din rezultatul obținut, care reprezintă elasticitatea dreptunghiului tricotat. Rezultatul obținut va reprezenta lungimea primului rând de ochiuri. În cazul nostru – 21,05 (22) cm.

Iar pentru a calcula densitatea de ochiuri pe un centimetru, vă recomandăm să tricotați un șablon cu firul dvs., ca să aflați acest lucru. După ce veți afla numărul de ochiuri pe un centimetru, va trebui să le înmulțiți cu lungimea obținută anterior. În cazul nostru: 30 ochiuri/22 cm.

În ceea ce privește înălțimea dreptunghiului, atunci să știți că aceasta este constantă și că trebuie să măsoare aproximativ 20-21 cm.

Dreptunghiul este format din trei părți. Părțile laterale măsoară câte 6,5 cm fiecare, iar partea centrală – 8 cm. În dependență de firul folosit, orientați-vă după acești indici, ca să știți câte rânduri să tricotați.

VEȚI AVEA NEVOIE DE:

– 2 andrele circulare (nr. 4,5);

– fire de tricotat de 2 culori (noi am folosit fir Alize Superlana Maxi 100 m/100 g) — am folosit fir galben și gri, pe care le-am notat cu A și B;

– ac cu urechea mare;

– centimetru de croitorie;

– foarfece.

*Lucrarea se întoarce la sfârșitul fiecărui rând.

*Primul ochi este întotdeauna ridicat pe andrea, iar ochiul de margine se tricotează pe dos.

*Indicatorii *_* cuprind pașii, care trebuie repetați până la sfârșitul rândului.

Raportul modelului lateral constă din 2 ochiuri+1 ochi de simetrie+2 ochiuri de margine și 4 rânduri înălțime.

MOD DE LUCRU:

1. Deci, dacă și dvs. tricotați cipici pentru mărimea 37-38, atunci montați împreună cu noi 30 de ochiuri pe andrele, prin metoda clasică. Folosiți firul A și lăsați capătul mai mare, deoarece îl veți folosi pentru a coase călcâiul cipicului.

2. 1 ochi ridicat *apoi lucrați toate ochiurile pe dos*, ochiul de margine tricotați-l pe dos.

3. *Introduceți andreaua (prin partea din față) în spațiul liber după cel de-al doilea ochi și scoateți 1 ochi lung, luați 1 jeteu pe andrea și tricotați 2 ochiuri pe față.

Apoi introduceți andreaua stângă sub jeteul și ochiul lung de pe andreaua dreaptă și trageți-le peste primele 2 ochiuri pe care le-ați lucrat pe față și dați-le drumul. Veți obține un fel de legătură a acestor 2 ochiuri.*

4. *Lucrați toate ochiurile pe dos*.

5. *1 ochi pe față. Introduceți andreaua (prin partea din față) în spațiul liber după cel de-al doilea ochi și scoateți 1 ochi lung, luați 1 jeteu pe andrea și tricotați 2 ochiuri pe față. Apoi introduceți andreaua stângă sub jeteul și ochiul lung de pe andreaua dreaptă și trageți-le peste primele 2 ochiuri pe care le-ați lucrat pe față și dați-le drumul.*

6. În continuare, repetați acest raport (rândul 1-4) încă o dată + primul rând al raportului (toate ochiurile pe dos). Banda obținută trebuie să măsoare 6,5 cm.

7. Schimbați firul B. *Tricotați toate ochiurile pe față*.

8. *Tricotați toate ochiurile pe față*.

9. Repetați aceste două rânduri încă de 11 ori, lucrând toate ochiurile pe față, până când veți obține o bandă de culoarea firului B cu lățimea de 8 cm. Tăiați firul, dar lăsați un capăt mai lung, ca să-l puteți folosi la cusut.

10. Schimbați firul A. Tricotați toate ochiurile pe față, inclusiv ochiul care trebuia să fie ridicat. Doar ochiul de margine lucrați-l pe dos. Acesta va fi rândul zero al raportului.

11. De aici înainte, lucrați 2 rapoarte de ornament, repetând pașii 2-5 de două ori. Trebuie să obțineți o bandă egală cu 6,5 cm. Încheiați ochiurile și tăiați firul.

12. Coaseți cipicul: îndoiți dreptunghiul în jumătate (partea de dos trebuie să fie în interior). Introduceți capătul firului A în urechea acului și coaseți călcâiul: pentru aceasta, mai întâi uniți colțurile la nivelul primelor ochiuri marginale. Apoi treceți firul prin ele, introducând pe rând acul, de jos în sus, prin pereții dinspre partea din față a ochiurile paralele de pe fiecare parte. Fixați firul în partea din dos a lucrării, tăiați-l și ascundeți-l printre rânduri.

13. Acum, introduceți un fir B în urechea acului și coaseți bucățica rămasă cu el, introducând acul nu în ochiurile marginale, ci în ultimul ochi dinaintea acestora. Când vă va rămâne un cerc mic de ochiuri, treceți firul prin toate odată și strângeți-le împreună. Fixați firul în partea din dos a lucrării, tăiați-l și ascundeți-l printre rânduri.

14. A rămas să coaseți partea din față a cipicului. Pentru aceasta, introduceți capătul de fir B lăsat în urechea acului. Introduceți acul în toate ochiurile marginale ale fâșiei de culoarea gri și treceți firul prin ele. Strângeți-le bine pe toate împreună și legați-le. Fixați firul în partea din dos a lucrării și tăiați-l.

15. Acum, introduceți o bucată de fir A în urechea acului și coaseți benzile de culoare galbenă rămase necusute, introducând acul în ochiurile din spatele celor marginale. Trageți puțin firul. În continuare coaseți mai departe introducând pe rând acul, de jos în sus, în ochiurile învecinate cu cele marginale de pe fiecare parte. Lăsați aproximativ 11-12 cm pentru a putea introduce piciorul în cipic. Apoi tăiați firul și ascundeți-l printre rânduri. Ascundeți toate capetele.

16. Cipicul este gata! Tricotați-l și pe al doilea în același mod și purtați-i cu plăcere!

Spor la treabă!