Am verificat 5 mituri culinare, pe care mamele noastre pur și simplu le adoră!

MITUL 1. PENTRU CA ALUATUL SĂ FIE MAI PUFOS, BICARBONATUL DE SODIU TREBUIE STINS CU OȚET.

Ca să desființăm acest mit, nu ne-am apucat să coacem chifle, ci pur și simplu ne-am amintit de lecțiile de chimie. Astfel, ca să devină agent de afânare, bicarbonatul de sodiu are nevoie de un mediu acid.

Cu 30-40 ani în urmă gospodinele au hotărât că ar trebui să-l stingă cu oțet (aparent, el se afla cel mai frecvent la îndemână). Drept rezultat, este eliberat dioxidul de carbon, care ar trebui să fie responsabil de afânarea aluatului. Problema se rezumă la faptul că dioxidul de carbon se împrăștie înainte de a ajunge în aluat.

În mod ideal trebuie să amestecați bicarbonatul de sodiu cu ingredientele uscate, iar agentul acid — cu cele lichide, după care să amestecați rapid cele două compoziții și să coaceți aluatul. Doar că în calitate de acid ar fi mai bine să nu utilizați oțetul, ci smântâna fermentată, chefirul, iaurtul sau sucul de lămâie. Sau puteți pur și simplu să cumpărați un plic de praf de copt, iar această metodă străveche să o lăsați în trecut.

Concluzie: nu funcționează.

MITUL 2. CA SĂ SE CURĂȚE UȘOR DE COAJĂ, OUĂLE TREBUIE SĂ FIE SCUFUNDATE ÎN APĂ RECE DUPĂ FIERBERE.

Fierberea ouălor tari, astfel încât coaja să se curățe bine de pe ele, este o adevărată artă. Însă numai scufundarea lor în apă rece nu este suficientă.

Bucătarul-șef J. Kenji López-Alt a fiert mii de ouă în ultimii câțiva ani, ca să descopere tehnologia ideală de preparare a lor. El ne sfătuiește să nu scufundăm ouăle în apă rece, după cum ne-am obișnuit, ci în apă clocotindă. Așa am și procedat: într-adevăr, ouăle se curăță mai bine, când sunt fierte în apă clocotindă. Însă trebuie să fiți atenți: ouăle pot pur și simplu să se crape din cauza diferenței de temperatură.

Iată încă trei secrete:

1.Cu cât ouăle sunt mai proaspete, cu atât este mai dificil de curățat coaja lor.

2.Scufundați ouăle fierte în apă rece ca gheața pentru minim 15 minute, după care curățați-le sub jetul de apă rece.

3.Iar pentru ca ouăle să nu se crape 100%, încercați să le fierbeți la aburi — J. Kenji López-Alt afirmă că acesta este modul ideal de preparare.

Concluzie: funcționează, însă trebuie respectate și celelalte reguli.

MITUL 3. PENTRU CA MÂINILE ȘI VASELE SĂ NU MIROASE A PEȘTE, TREBUIE SĂ LE CLĂTIȚI CU APĂ RECE, IAR APOI SĂ LE FRECAȚI CU OȚET SAU LĂMÂIE.

Mirosul de pește este dificil de înlăturat și nici soluțiile de spălat nu sunt întotdeauna eficiente. Acest sfat vechi și bun funcționează excelent: clătiți suprafețele cu apă de la robinet, iar apoi frecați-le cu suc de lămâie. De asemenea, și oțetul diluat poate contribui la rezolvarea problemei respective.

Concluzie: funcționează.

MITUL 4. CARTOFII FIERȚI SE CURĂȚĂ BINE, DACĂ SUNT SCUFUNDAȚI TIMP DE 2 MINUTE ÎN APĂ RECE CA GHEAȚA.

După ce sunt fierți, cartofii se scot din apă și se lasă să se răcească bine. Doar după aceasta se începe curățarea lor de coajă. Însă această ocupație nu este prea veselă: coaja se îndepărtează greu și se lipește de degete.

Există o metodă, care poate ușura această procedură: cartofii fierți se scufundă în apă rece ca gheața pentru 2 minute, iar apoi se curăță. Și ea funcționează excelent: cartofii se răcesc cum se cuvine, iar, datorită umidității, coaja se curăță fără probleme. Însă există un „dar”: legumele devin puțin mai apoase și unele gospodine s-ar putea să nu fie mulțumite de această metodă. Ce-i drept, noi nu am observat vreo diferență majoră în aspectul sau gustul lor.

Concluzie: funcționează.

MITUL 5. CA SĂ NU FIE AMARĂ, CEAPA TREBUIE OPĂRITĂ CU APĂ FIERBINTE.

Puțini oameni iubesc gustul amărui de ceapă în mâncare. El poate fi „dezarmat” în felul următor: după ce ați tocat ceapa, puneți-o într-un bol mic și turnați apă fierbinte peste ea. Lăsați-o să se opărească timp de 1-2 minute, după care scurgeți apa. Într-adevăr, ceapa nu mai este deloc amară — noi am verificat.

Concluzie: funcționează.

Spor la gătit! Poftă bună!