Bolile caișilor și metodele de combatere a acestora. Ajutați pomii și răsfățați-vă cu fructe gustoase!

VĂRSATUL CAISULUI (PLUM-POX VIRUS)

În general, această boală începe să se manifeste în perioada de înflorire. Primele semne de boală sunt reprezentate de apariția petelor verzi-gălbui pe frunze, care se evidențiază semnificativ pe fondul general. Apoi frunzele încep să se întărească și să se răsucească. De asemenea, fructele caisului sunt afectate de această boală: pe suprafața lor se formează pete întunecate. Caișii sunt tratați cu sulfat de cupru.

MONILIOZA FRUCTELOR DE CAIS (PUTREGAIUL BRUN, NEGRU)

Monilioza fructelor este cauzată de o ciupercă, care se înmulțește în mediul umed. Deseori, când vremea este ploioasă, se poate observa cum frunzele se răsucesc, încep să se întunece și să se usuce. Fructele putrezesc, fără să reușească să se coacă. În timpul manifestării bolii trebuie stopată de urgență irigarea.

Stropirea caisului cu fungicide contribuie la combaterea bolii. De asemenea, se recomandă schimbarea stratului superior al solului și tăierea ramurilor afectate. Trebuie realizată și prelucrarea sanitară a ustensilelor de grădinărit.

Dacă solul din grădina dumneavoastră este prea acid, atunci măsurile de combatere ale moniliozei fructelor este inutilă. Fertilizările frecvente cu îngrășăminte minerale sau tunderea unui număr prea mare de ramuri pot fi cauzele acestei boli.

DĂUNĂTORII CAISULUI

Putem să evidențiem următoarele tipuri de paraziți:

1.Fluturii mici (numite și tortricide, molii tortricide, omizi torcătoare, răsucitorii frunzelor). Ei iernează în scoarța caisului, iar în timpul primăverii se hrănesc cu lăstarii și frunzele lui. De aceea, această cultură trebuie tratată cu soluție de Nitrofen.

2.Afidele — cei mai răspândiți dăunători. Aceste insecte apar pe frunze și sug toate sucurile vitale din ele. Trăiesc în colonii pe fața inferioară a frunzei. Dacă frunzele afectate s-au răsucit, iar codițele lor s-au strâmbat, înseamnă că pomul este invadat de afide. Stropirea cu soluție de Nitrofen le combate.

3.Viermele prunului. Este un fluture mic, care iernează în scoarță și apare în luna iunie. Frunzele caisului încep să se îngălbenească și să cadă. Ca să combateți acest dăunător, trebuie să stropiți pomul cu soluție de Nitrofen și să îndepărtați zonele și lăstarii afectați.

4.Albilițele (nălbarii). Ele se așează pe muguri și le rod. Metodele de combatere ale acestora sunt stropirea pomului cu soluție de sulfat de cupru, tăierea ramurilor afectate și dezinfectarea lor minuțioasă.

Spor la grădinărit!