Brâu capcană pentru copac – cum îl faceți și îl fixați corect!

Aproape toate brâurile capcană existente în prezent pot fi împărțite în 3 tipuri:

– uscat;

– otrăvitor;

– lipicios.

De cele mai dese ori se întâlnește prima variantă, deoarece brâul uscat se face extrem de simplu și funcțional, dar fiecare grădinar alege după plac.

Brâu uscat

Fiecare face brâul capcană uscat în felul său, dar anume acest tip rămâne preferatul grădinarilor timp de zeci de ani. Și, deși există multe opțiuni, cel mai frecvent se întâlnesc 3 tipuri de brâuri uscate.

1. Brâu pâlnie

Acest tip de brâu se face în 5 minute și funcționează excelent. Pentru realizarea unui brâu-pâlnie, aveți nevoie de o coală de hârtie groasă sau carton, frânghie (sfoară) sau plastilină.

Înfășurați hârtia în jurul trunchiului copacului astfel încât să obțineți o pâlnie inversată. Insectele se vor târî pe marginea largă, iar partea de sus a pâlniei, bine fixată pe trunchi, se va dovedi a fi un drum fără ieșire. Legați strâns partea superioară cu o frânghie sau lipiți un strat de plastilină (lut), astfel încât dăunătorii să nu aibă scăpare. În principiu, o astfel de capcană funcționează toată vara, dar este recomandabil să o verificați o dată pe lună și să o reînnoiți dacă este necesar.

2. Pâlnie cu 2 fețe

Universalitatea acestei capcane constă în faptul că ea ajută atât la combaterea insectelor, care se ridică de pe sol spre coroană, cât și a celor, care au fost deja sus și se orientează spre pământ.

Pentru a realiza o pâlnie cu 2 fețe, aveți nevoie de:

– țesătură sau pânză de 30-40 cm lățime;

– insecticid;

– lut;

– frânghie sau sfoară.

Înmuiați cârpa în soluție de insecticid și înfășurați-o în jurul trunchiului copacului. Folosiți o sfoară sau o panglică lată pentru a fixa strâns centrul țesăturii de trunchiul copacului, lăsând marginile superioare și inferioare libere. Umpleți spațiile libere dintre cârpă și trunchi cu lut, astfel încât insectele să ajungă inevitabil în zona îmbibată cu insecticid. Schimbați brâul la fiecare 3-4 săptămâni și le ardeți pe cele folosite.

3. Brâu – guler

Capcana brâu – guler este o construcție puțin mai complicată și pentru realizarea ei va trebui să vă pregătiți, cumpărând materiale, pe care nu toți le au la îndemână. De asemenea, va fi nevoie să cumpărați periodic produsele, care se consumă. În schimb, această capcană lucrează perfect pe parcursul întregii veri, nu rănește copacul, este inofensivă pentru om și animale, în plus, poate fi folosită câțiva ani la rând, întinzându-se pe măsură ce copacul crește.

V-am intrigat? Totul este simplu. Aveți nevoie de:

– o bucată de cauciuc moale de 4-5 mm grosime, 30-40 cm lățime și suficient de lungă pentru a înfășura bine trunchiul copacului;

– lipici pentru cauciuc;

– o sticlă de ulei de floarea soarelui.

Brâul – guler se face în felul următor:

1. Măsurați circumferința trunchiului copacului.

2. Tăiați o fâșie de cauciuc de mărimile potrivite (nu uitați că cauciucul trebuie să se înfășoare strâns trunchiul, altfel capcana pur și simplu va cădea).

3. Înfășurați tulpina cu bucata de cauciuc și lipiți-l pe marginea tăiată sau fixați-l în alt mod.

4. Trageți partea inferioară a cauciucului în sus, astfel încât pe trunchi să se formeze un cilindru cu adâncitură.

5. În vasul ermetic format, turnați ulei.

În ulei, se vor aduna regulat dăunători, pe care va trebui să-i eliminați. Însăși uleiul se va evapora, deci va fi nevoie să mai adăugați periodic. În mediu, pe parcursul unui sezon pentru 2 meri mari, va fi de ajuns o sticlă de 1l de ulei.

Sfat. Puteți înlocui uleiul vegetal cu ulei tehnic, acest lucru nu va influența rezultatul.

Brâu din vată minerală de sticlă

O altă modalitate de a prinde dăunătorii, deși nu este foarte atractiv la exterior, dar funcționează. Pentru aceasta, e nevoie să înfășurați trunchiul copacului cu o bucată de vată de sticlă sau spumă poliuretanică și acoperiți acest material deasupra cu folie de plastic. Insectele se vor bloca în fibrele dense fără nicio șansă de a găsi drumul înapoi. Nu vă rămâne decât să le distrugeți la fiecare 1-2 săptămâni și să schimbați stratul protector de pe copac.

Brâu – capcană lipicios

Cele mai frecvente victime ale brâurilor lipicioase sunt gândacii, furnicile și omizile. De obicei, acest tip de capcană este combinat cu altele, dar au dreptul să existe și separat. Pentru a realiza un brâu lipicios, veți avea nevoie de:

– o coală de hârtie (pânză, carton, cârpă, folie) de 20-25 cm lățime și suficient de lungă pentru a înfășura trunchiul copacului;

– clei special, smoală sau gudron.

Înfășurați trunchiul copacului cu hârtie sau alt material și fixați-l. Apoi acoperiți hârtia cu clei, prelucrând marginea de jos și de sus, pentru ca insectele să nu poată traversa tulpina. Schimbați brâul pe măsură ce stratul lipicios se usucă (de obicei, o dată la 3-4 săptămâni).

Brâu – capcană otrăvitor

Pe lângă hârtie și folie de plastic, pentru realizarea brâului otrăvitor mai aveți nevoie și de un insecticid lichid.

Luați o bucată de pânză de 20-25 cm lățime, îmbibați-o cu soluție de insecticid și fixați-o pe trunchi la o înălțime de jumătate de metru de la sol. Înfășurați „fusta” obținută cu un strat de folie, astfel încât insecticidul să se evapore mai puțin. Trebuie să schimbați brâul o dată 1-1,5 luni.

Pentru meri, peri, cireși și alți pomi, brâurile – capcană devin o adevărată protecție. Având un cost redus și fiind ușor de utilizat, vă ajută să faceți față multor dăunători, fără să afectați ecologia și recolta. Încercați în acest an brâurile în propria grădină și vă veți convinge că această metodă simplă într-adevăr funcționează.

Spor la grădinărit!