Când se scot bulbii de lalele, brândușe și alte flori timpurii!

Bulbii multor plante de primăvară tebuie scoși din pământ, uscați și păstrați până la plantarea la locul potrivit. Datorită acestor măsuri ei vor înflori din nou. Cu condiția că bulbii vor fi scoși, păstrați și plantați corect și la timpul potrivit.

Plantele cu bulbi mici, ca ghiocelul bogat, măseaua ciutei, brândușa, muscari armeniacum, ghiocelul, scilla, ghiocelul rusesc, glastra cu flori pot crește pe același loc timp de 5-8 ani. De regulă, ele sunt transplantate, când cresc prea tare și se interferează.

Bulbii de narciși, brândușe și lalele sălbatice, de obicei, se scot o dată în 3-5 ani, pe când cei de lalele de grădină și de zambile tebuie scoși în fiecare an: în caz contrar, în al doilea an, nu mai înfloresc atât de bogat.

Perioada pentru scoaterea bulbilor din pământ

Timpul potrivit pentru scoaterea bulbilor de plante depinde, în mare parte, de condițiile meteorologice. Iată de ce, este mai bine să evaluați aspectul florilor, decât să vă orientați după o dată anumită.

Așa dar, bulbii de lalele se scot din pământ, atunci când 2/3 din lungimea frunzelor s-a îngălbenit, dar încă nu s-au ofilit complet, aproximativ la sfârșitul lunii iunie – începutul lunii iulie.

De obicei, după lalele vine rândul narcișilor și zambilelor.

Perioada potrivită pentru scoaterea bulbilor acestor plante este atunci când încep să se usuce nu doar frunzele, ci și rădăcinile vechi de pe bulbi.

Și este foarte important ca rădăcinile noi să nu reușească să crească.

Cum se scot și se păstrează corect bulbii florilor timpurii

Săpăturile se efectuează pe vreme uscată: este important ca solul să nu fie umed. Luați o lopată plată, o înfigeți în pământ, puțin mai adânc decât se află bulbul, și îl scoateți, unde aveți loc liber.

Scoateți bulbii din pământ cu tot cu bulbili, tăiați sau rupeți atent frunzele rămase și pedunculii, înlăturați cu mâinile cojile uscate de culoare maro, străduindu-vă să nu deteriorați tulpina disciformă, spălați bulbii mai întâi sub jet de apă rece, apoi în soluție de permanganat de potasiu sau în fungicid.

După care, așezați bulbii într-un singur strat în cutii sau lăzi din lemn și nu uitați să notați unde și ce soi se află.

Lăsați lăzile cu bulbi la aer curat pentru câteva ore.

Se recomandă să le acoperiți cu o plasă sau cu un material subțire, pentru ca dăunătorii să nu depună ouă în ele.

Apoi dați lăzile la un loc uscat, cu temperatura aerului de 20-25°С, pentru 3-5 zile.

Bulbii uscați se curăță de coaja în plus, rădăcini și resturi de frunze uscate.

Separați bulbilii. Apoi repartizați bulbii după mărimi și așezați-i în strat subțire în lăzi.

Le puneți într-o încăpere bine aerisită cu temperatura aerului de 17-20°C și umiditate de 60-70%.

Perioada de plantare a florilor timpurii

Perioadele de plantare a bulbilor diferă, în funcție de condițiile climaterice și meteorologice (temperatura aerului trebuie să fie de până la 10°C).

Se recomandă să faceți acest lucru cu 6 săptămâni înainte de sosirea înghețurilor (lalelele pot fi plantate cu 3 săptămâni înainte de înghețuri). Găsiți în tabelul de mai jos, perioadele optimale pentru plantare:

Perioada de plantare a bulbilor Denumirea plantelor
Sfârșit de august Muscari armeniacum, glastra cu flori, scilla, ghiocelul rusesc, brândușa, ghiocelul și alte flori cu bulbi mici
Prima jumătatea a lunii septembrie Narcis, zambile
Octombrie-noiembrie Lalele

Nu vă leneviți să scoateți bulbii florilor de primăvară din pământ și să-i transplantați. Atunci plantele vă vor înfrumuseța grădina cu flori bogate.

Spor la grădinărit!